Muzeul Ermitaj repornește ceasul care fusese oprit acum 100 de ani în ziua Revoluției Ruse

de Mihai Diac , 26 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 10:22, 26 octombrie 2017
Sankt Petersburg

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg repornește, joi, ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian, relatează EFE citată de Agerpres.

"Începând de joi va arăta din nou ora", a anunțat Mihail Piotrovski, directorul muzeului fostei capitale imperiale.

Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 15 minute.

Prețiosul ceas, suflat cu aur și a cărui bază reprezintă un rinocer, se află în cunoscutul Salon alb al Palatului de Iarnă.

Fostă reședință a familiei imperiale și devenit acum muzeul Ermitaj, palatul păstrează încă urmele gloanțelor trase de revoluționari.

Bolșevicii au luat cu asalt palatul și au arestat guvernul provizoriu al lui Aleksandr Fiodorovici Kerenski, o scenă minimalizată de Serghei Eisenstein în filmul său "Octombrie" (1927) în care practic nu se vede nicio violență. Asaltul palatului din 1917 așa cum este descris în picturile sovietice și în filmul lui Eisenstein a devenit un simbol reprezentativ al Revoluției Ruse.

Piotrovski a asigurat că muzeul nu va pune în scenă momentul căderii palatului și nici nu va repeta salva de tun trasă de pe crucișătorul 'Aurora' care a dat semnalul atacului asupra Palatului de iarnă de către bolșevici, moment care a marcat începutul Revoluției din octombrie 1917.

Comentarii

 • Ciombe

  26 octombrie 2017 12:30

  Pai Eisenstein a mai facut si un alt film "pe viu", tinut insa la secret si intitulat "Ultimele 10 zile care au zguduit omenirea" si pe care il recomand cu caldura spre a fi vizionat de intreaga omenire, inclusiv de membrii partidelor politice, toasi! Vizionare placuta!

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  26 octombrie 2017 11:09

  Asalt ul Palatului de Iarna? Hm,... cand au arestat guvernul Kerenski bolsevicii au intrat in ordin, incolonati pe o uasa de pe cehiul Nevei. Canci Aurora, mitraliere, asalt . Coloana, orine si luniste!

  raspunde comentariului
  • Băi nea Ghițulică ...

   26 octombrie 2017 11:18

   Acolo, la Gradina Zoologica , nu va invata si cum sa scrieti ? Sau doar va pun balotul cu paie in fata , sa va ospatati ?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design