11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismFOTO Ciudăţeniile dictatorilor. Află cui îi era frică de câinii negri şi...

FOTO Ciudăţeniile dictatorilor. Află cui îi era frică de câinii negri şi cine şi-a comandat cea mai mare statuie din aur

Vă amintiţi, fără îndoială, de împăratul Nero, care a dat foc Romei ca să-şi poată construi un nou palat, conform unor surse istorice, sau din plăcerea de a o vedea arzând, după cum spun altele, sau de creştinii cărora le-a dat foc în grădina lui, ca să lumineze peisajul. Nici numele lui Caligula nu vă este necunoscut – împăratul roman care a dorit să-şi ridice calul la rang de consul şi i-a dăruit un palat, sclavi şi băutură din vase de aur.

Însă şi istoria recentă a lumii ne oferă o mulţime de exemple de dictatori care au uimit lumea cu obiceiurile lor ciudate, deseori pline de cruzime.

De exemplu, fostul preşedinte din Haiti, Francois Duvalier, era extrem de superstiţios şi credea că spiritele voodoo îl bântuie în fiecare lună, în data de 22. Spunea că a făcut o vrajă voodoo pentru a-l omorî pe preşedintele american John F. Kennedy, conform BBC News.

În timpul guvernării sale de 14 ani, a interzis toate organizaţiile civile şi a ordonat omorârea tuturor câinilor negri din Haiti.

Nici Saparmurat Niyazov, fostul preşedinte (pe viaţă) al Turkmenistanului, nu a fost mai prejos. El şi-a închinat o statuie de 15 metri, placată cu aur, pe care a amplasat-o spre răsărit, pentru ca soarele să-i lumineze figura în fiecare zi.

Niyazov a ordonat construirea unui lac în mijlocul deşertului şi a botezat mai multe oraşe cu numele lui, precum şi un parc tematic şi un meteorit. După ce a renunţat la fumat, în 1997, le-a interzis tuturor miniştrilor săi să fumeze. A interzis opera şi baletul, precum şi bărbile lungi şi pletele la bărbaţi.

La fel ca Saddam Hussein (fostul dictator al Irakului), a scris o carte – “Rukhnama” – care a devenit lectură obligatorie pentru elevi şi studenţi. Cei care voiau să susţină examenul pentru permisul de conducere erau obligaţi mai întâi să susţină un test cu întrebări din carte. Niyazov a murit în 2006, iar statuia lui a fost mutată în 2010.

Şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-il a avut partea lui de mister: în ziua naşterii lui, două curcubeie şi o stea au apărut pe cer, iar în ziua morţii lui, un lac uriaş de gheaţă s-a rupt în două, spun adepţii săi.

Fostul dictator ura să meargă cu avionul şi, de aceea, de câte ori făcea o vizită oficială în Rusia, lua homari vii şi arunca din tren în fiecare zi câte unul pentru fiecare zi a călătoriei.

Fiindcă era un mare amator de filme (a şi scris o carte pe această temă), Kim Jong-il a răpit, în 1978, doi regizori sud-coreeni (Shin Sang Ok şi Choi Eun Hee) şi i-a obligat să facă un remake al filmului “Godzilla“, numit “Pulgasari”.

Ca să pară mai înalt, fostul dictator îşi tapa ocazional părul.

Şi Kim Jong-un, fiul lui Kim Jong-il şi actualul dictator al Coreei de Nord, îi calcă pe urme tatălui său: este deja liderul suprem al armatei şi este preamărit ca geniu militar. Conform propagandei de stat, şi-a elaborat prima teză de strategie militară la 16 ani, doarme trei sau patru ore pe noapte şi nu mănâncă, pentru a putea studia mai bine.

De asemenea, anul naşterii lui a fost modificat, ca şi al tatălui său, pentru a respecta numerele magice: guvernul susţine că actualul dictator s-a născut în 1982, aşa cum tatăl său s-a născut în 1942 (de fapt, Kim Jong-il s-a născut în 1941, pe Muntele Paektu, locul mistic al coreenilor), iar bunicul său, Kim Il-Sung s-a născut în 1912, conform theatlanticwire.com.

Să nu uităm nici de dictatorul român Nicolae Ceauşescu şi de cultul personalităţii: de la miile de tablouri şi poezii în care era preamărit ca un adevărat fiu al poporului, la paradele în care erau mobilizaţi mii de români sau la construirea Casei Poporului. De asemenea, se spune că toate fotografiile în care apărea Ceauşescu erau editate: nimeni nu trebuia să fie mai înalt decât “Tovarăşul” şi translatorii erau întotdeauna eliminaţi din poze.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă