Documentar NBC News despre crimele de război de acum 76 de ani. Va plăti Germania pentru pogromul de la Iași?

de Marian Garleanu , 04 iulie 2017 - stire actualizata la ora 08:10, 04 iulie 2017

Televiziunea americană NBC News a realizat recent un amplu reportaj ce se dorește un recviem la adresa evreilor uciși la Iași în urmă cu 76 de ani, între 27 și 29 iunie 1941. 

Evenimentul cunoscut în istorie sub denumirea de Pogromul de la Iași a avut loc la finele lunii iunie 1941. Pe atunci, jumătate din populația de 100.000 de oameni a Iașiului era formată din evrei, notează NBC, amintind că, în 1940, sub mareșalul Ion Antonescu, România a devenit un aliat al Germaniei naziste și a început să implementeze propriile legi antisemite în Al Doilea Război Mondial. 

Măcel după „Planul Barbarosa“

Pe 29 iunie, la o săptămână după ce Hitler a pus în aplicare ”Planul Barbarosa” și a invadat Uniunea Sovietică, poliția și armata română au pus în aplicare un plan prin care evreii din Iași să fie exterminați, au prezentat jurnaliștii americani. Acestora li s-au adus  acuzații inventate cum că i-ar ajuta pe ruși împotriva armatelor Germaniei și României.

În total, 8.000 de evrei au fost împușcați, înjunghiați sau omorâți în bătaie, iar 5.000 dintre ei au fost uciși chiar în piața publică, notează NBC News. De asemenea, alți 7.000 de evrei au fost urcați în trenuri cu vagoane pentru animale și au murit pe drum de căldură, foame sau supraaglomerare în vagoanele încuiate. Cadavrele celor decedați au fost aruncate din tren pe măsură ce acesta se deplasa încet către alte destinații din România. Doar câteva mii de pasageri au supraviețuit. În total, între 13.000 și 15.000 de evrei au murit în ceea ce a fost apoi numit Pogromul de la Iași.

Supraviețuitorii George Herscu și Berta Herscovici

George Herscu este unul dintre supraviețuitorii Pogromului de la Iași cu care au vorbit jurnaliștii americani. Bărbatul avea 13 ani la acea vreme și a scăpat ascunzându-se într-un lan de porumb. Însă tatăl său, Iosif, care de asemenea se ascundea în porumb, s-a predat pentru a-și salva fiul. A scăpat de execuția publică, dar apoi a fost urcat într-un tren. „Fără apă, fără mâncare - și-a pierdut mințile. Și-a pierdut mințile și apoi a murit. Nu știu unde sunt îngropate oasele tatălui meu”, a declarat George Herscu, care trăiește în New Jersey.

Berta Herscovici trăiește în Florida și a povestit pentru NBC că avea 10 ani atunci când a început Pogromul de la Iași. Nu a fost împușcată în piața publică și nici urcată într-un tren, dar și-a pierdut cea mai mare parte a familiei și s-a luptat de atunci cu depresia. „Unchi și mătuși și veri au fost urcați în acest tren al morții. Unele dintre zilele mele sunt și acum un iad, după atât de mulți ani”, a arătat Berta Herscovici în reportajul „Death Train: Will Germany Finally Pay the Holocaust Survivors of Iasi?/Trenul Morții: va plăti până la urmă Germania pentru supraviețuitorii Holocaustului de la Iași?”.

De altfel, guvernul german a acceptat că decesele din tren au fost crime de război, însă nu a acceptat că ar trebui să despăgubească supraviețuitorii. Sunt despăgubiți doar supraviețuitorii Holocaustului care au fost ținuți într-un „ghetou deschis” sau într-un lagăr de concentrare. Avocatul Stu Eizenstat, care a lucrat în administrațiile Carter, Clinton și Obama, reprezintă supraviețuitorii în calitate de negociator-șef, în demersurile acestora față de guvernul german, pentru primirea de despăgubiri. Acesta a menționat că în Pogromul de la Iași se îndeplinesc cerințele tehnice ale Germaniei pentru compensare: „Acesta este cu siguranță un ghetou deschis. Se potrivește oricărei definiții rezonabile”.

Însă este posibil ca poziția Germaniei să se schimbe în viitorul apropiat. În această săptămână, oficialii se vor întâlni, la Berlin, cu reprezentanți ai celor aproape 1.000 de evrei supraviețuitori de la Iași, pentru a negocia posibile despăgubiri, a mai arătat NBC News.

În ultimii 65 de ani, guvernul german a plătit peste 70 de miliarde dolari despăgubiri evreilor supraviețuitori ai Holocaustului. Însă germanii au refuzat să despăgubească în acest fel și un mic grup de evrei care au supraviețuit Pogromului de la Iași.  

În ultimii 65 de ani, guvernul german a plătit peste 70 de miliarde de dolari despăgubiri evreilor supra-viețuitori ai Holocaustului. Însă germanii au refuzat să despăgu-bească în acest fel și un mic grup de evrei care au supraviețuit Pogromului de la Iași, se arată în finalul reportajului jurnaliștilor americani de la NBC News.

Comentarii

 • numai minciuni - pop iasului era pe atunci de vreo 70 de mii, iar evreii erau MAJORITARI! doar daca la momentul orasul s-ar fi umplut de trupe si refugiati in asteptarea Atacului

  26 iulie 2017 14:56

  Dar statul ungar de ce nu plateste pentru evreii ucisi in Erdey N-E? Morti de foame si de frig taiatzi, impuscati, dupa ce au fost dati afara din propriile case in plina strada!

  raspunde comentariului
 • Dan T

  04 iulie 2017 12:03

  Anti-semitismul este inradacinat intr-un mare numar de romani din cauza sindromului de inferioritate cei mai multi romani sunt sufocati interior din cauza convingerii ca au atatea defecte incat nu se pot compara cu populatii din tari civilizate, avansate economic, social si tehnologic incat vocifereaza ca sunt mandri ca sunt romani, ca toate neimplinirile neamului sunt datorate strainilor care sug sangele poporului etc.O atitudine echilibrata in toate situatiile diferentiaza, de fapt, oamenii civilizati apartinand zonei liberalismului democratic de cei conservatori care se impotrivesc destinderii si colaborarii internationale in toate domeniile.

  raspunde comentariului
  • ILIE

   04 iulie 2017 12:29

   judeofascism =Un cuvânt folosit pentru a descrie tendințele fasciste ale anumitor evrei care, de exemplu, încearcă să înăbușe toate criticile despre Israel iudaism, strigand "antisemitism". Sau evrei care cred că non-evreii nu sunt la fel de umani ca evreii etc. Israelul este o fascisto-theo-plutocratie , nicidecum democratie A Message to Israel Time to Stop Playing the Victim Role httpwww.huffingtonpost.comphilip-slatera-message-to-israel-time_b_155978.html?ncid=engmodushpmg00000003

   raspunde comentariului
 • ILIE

  04 iulie 2017 9:48

  Cand vor plati si evreii pen tru cei omorati in Holomodor ori in inchisoriel staliniste . Sau cand Israelul va plati pentru Nabka si va elibera teritoriile ocupate"We mustn't forget that some of greatest murderers of modern times were Jewish"httpwww.ynetnews.comarticles0,7340,L-3342999,00.html

  raspunde comentariului
 • shlomo

  04 iulie 2017 9:11

  Mda, dar "victimele" cer despagubiri in euro sau dolari americani. Urmasii lor asteapta de la guvernul roman fonduri pentru a-si schimba masina, pentru a face shopping la Milano, pentru a revedea Parisul, Roma si New York-ul, pentru a redecora casa din Haifa, pentru a-si cumpara o arma cu luneta anti-palestiniana, evident, pentru a termina gloaba de fiu un master la Cambridge sau pur si simplu ca stau mai bine banii in conturile tel-aviv-iene. Totusi, ma intreb de unde si pana unde un guvern efemer format din gloabe corupte poate decide ce este de "asumat" ? In numele cui asuma ei 300.000 de inchipuiti morti ? Evreii mint fara scrupule inmultind pentru gheseft, mai-probabilii 300 de morti cu 1.000 ... pentru incasari. Intr-un razboi care a facut cca 60-65 mil. de victime, 1 mil. de evrei morti nu conteaza decat in masura in care evreii s-au impus dupa razboi decontand uriase sume in regim de daune si RESCRIIND ISTORIA dupa vrerea lor. Daca nu ar mai fi ramas "nimic", nu ar mai avea rost sa planga astazi cineva ...

  raspunde comentariului
 • shlomo

  04 iulie 2017 9:10

  Articolul este formulat perfid si eronat, in spiritul politically-correct de astazi. Autorii sau redactia asa cum se semneaza cei care nu vor sa fie sunati de ADL Zurow nu tin seama de conjunctura vremurilor si in special de factorii determinanti ai antisemitismului german. Nu se specifica prezenta iudeilor in deciziile politice din perioada interbelica si nici despre capusarea sistemului financiar-bancar. Dealtfel, am observat ca manipulatorii textului, minimizeaza sau bascaliaza pana la a nega faptele, fapte neconsemnate in presa aliniata a evreimii germane si americane.Nici nu are rost sa mai estimam pana unde se va intinde fenomenul in timp, si ce sume de despagubiri se vor mai dispune ... si caror natiuni.

  raspunde comentariului
  • ILIE

   04 iulie 2017 12:34

   Sa nu uitam de intelegerea dintre zionisti si Hitler cunoscuta sub numele de "Havaara Agreement" , sa nu uitam ca in 1933 evreii au declarat razboi Germaniei si sa ascultam discursul lui Bibi referitor la Hitler httpswww.youtube.comwatch?v=-Ju1w-iDR0o

   raspunde comentariului
 • Bogdan

  04 iulie 2017 8:26

  Este imoral sa comercializeze tragedia aceasta si sa vinzi memoria victimelor. Cei care exploateaza azi acest Holocaust pentru a cere bani sunt la fel de imorali ca si cei ce au facut crimele. Ei ii omoara a doua oara pe acei oameni. Japonezii au avut decenta sa nu ceara bani pentru victimele de la Hiroshima si Nagasaki. Germanii nu cer bani pentru zecile de mii de refugiati civili ucisi de Aliati la Dresda.

  raspunde comentariului
  • Ion

   04 iulie 2017 8:56

   Acesti oameni au fost intai jefuiti si apoi ucisi asa ca bunurile ramase trebuie returnate.

   raspunde comentariului
   • ILIE

    04 iulie 2017 12:37

    Acestor oameni li s-a platit cu varf si indesat pentru Holocaust . Faptul ca li s-a recunoscut statul intemeiat prin acte de terorism se datoreaza tocmai Holocaustului . Cand vor plati evre pentru toti crestinii omorati de bolsevicii evrei ? cand va plati Israelul pentru Nabka si purificarea etnica a Palestiniei ? At the basis of its recommendations, presented to Ben-Gurion in October 1948, was the idea that the number of Arabs should not amount to more than 15 percent of Israel's total population, which at that time meant about 100,000. Ben-Gurion, D. War Diaries, After the flight of the Arabs began Ben-Gurion himself wrote in his diary, "We must afford civic and human equality to every Arab who remains, but, he insisted, it is not our task to worry about the return of the Arabs."On 11 May Ben-Gurion noted that he had given orders "for the destruction of Arab islands in Jewish population areas Ben-Gurion, D. War Diaries,

    raspunde comentariului
 • Shogun

  04 iulie 2017 8:04

  Să plătească statul român că doar românii i-au măcelărit pe evrei.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  04 iulie 2017 8:03

  istoria a consemnat de la inceputul regimului hitler care a fost tratamentul acordat jidaniilor .a fost de la inceput de stimulare a emigratiei si cu inceputul razboiului de internare in scopul muncii fortate. jidaniii au declarat la congresul evreiesc international din 1933 vara razboi economic germaniei.tradarea jidaniilor germani din timpul primului razboi mondial prin sabotarea economiei de razboi si lobbiul pentru intrarea americii de partea antantei..in razboi orice tara are dreptul sa isi ia masurile de securitate necesare. roosevelt a internat jt americanii de origine japoneza, antonescu jidaniii si tiganiii. nbc un post jidanesc nu va vorbi de crimele jidanilor ......doar de vide victimalizarea lor...uss liberty , 9 11 ...jidaniii controleaza sua si o mulg continuu ....americanii sint brain wash cu esantisemintismul si politi cal corecctness.........acelasi lucru se intimpla in ro,mania

  raspunde comentariului
 • dusu

  03 iulie 2017 22:02

  ca rumini sa nu ramina chiar in necunostinta de cauza din momentul cind regatul romin a primit aprobarea administrari Transilvaniei,1920, primi afectati de aparitia noului stat infiintat aci, au fost inca de atunci evreii ! sute de mii nu au primit documente ale noului stat nu puteau nici beneficia de drepturile unui cetatean , dar nici sa emigreze pina atunci grofi unguri i au acceptat, ha ha

  raspunde comentariului
 • Trofin

  03 iulie 2017 21:31

  Pai daca din 100.000 de locuitori, 50.000 erau evrei, Iasul era ghetou deschis.,un ghetou evreiesc, cum spune si avocatul asta Eizenstat Stu.....

  raspunde comentariului
 • Emil

  03 iulie 2017 21:15

  Trump rostea adevarul cand spunea ca neamtul nu e om rau ci foarte rau.

  raspunde comentariului
  • ILIE

   04 iulie 2017 12:49

   Si lumea are dreptate ca tu nu esti prost ci foarte prost .Prostul daca nu si fudul , parca nu e prost destul . Pune mana pe niste carti de istorie inainte sa te faci de ***** !

   raspunde comentariului
 • adam

  03 iulie 2017 20:50

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design