8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportAtletismA ieşit la lumină corespondenţa intimă a lui Himmler. De ce a...

A ieşit la lumină corespondenţa intimă a lui Himmler. De ce a durat 69 de ani

După decenii în care au stat ascunse, sute de scrisori, note, fotografii şi documente personale ale lui Heinrich Himmler, fostul şef al serviciilor naziste SS şi al Gestapoului, au fost descoperite într-un seif personal din Israel, relatează Die Welt. Cele aproximativ 700 de scrisori semnate de liderul nazist au fost autentificate  de experţii Arhivelor Federale din Germania.

Este vorba de un pachet de scrisori adresate de Himmler soţiei sale Marga, din 1927 până cu câteva săptămâni înainte ca Himmler să se fi sinucis la Berlin, în 1945. „Suntem siguri de provenienţa documentelor. Nu avem niciun dubiu în privinţa autenticităţii lor”, a declarat Michael Hollmann, preşedintele Arhivelor Federale Germane, pentru The Telegraph.

Die Welt, care deţine copiile scrisorilor, scrie că pachetul include şi o serie de fotografii necunoscute până acum, note aparţinând copilului adoptiv al lui Himmler, precum şi alte documente. Scrisorile, multe dintre ele semnate Daddy sau Heini, diminutive pentru Heinrich, oferă o imagine inedită despre viaţa privată şi gândirea celui care a girat unele dintre cele mai oribile atrocităţi ale naziştilor.

Jurnaliştii de la Die Wielt mai scriu că, deşi nu foarte romanţate, scrisorile au toate ingredientele unor scrisori de dragoste şi relevă antisemitismul virulent al lui Himmler. Chiar dacă nu vor schimba imaginea generală despre „arhitectul Holocaustului”, ele vor oferi în mod sigur detalii preţioase pentru a înţelege mai bine ce tip de om a fost liderul SS în viaţa de zi cu zi şi în anturajul său.

Heinrich Himmler a întâlnit-o pe viitoarea sa soţie, Marga, la Berlin, în 1927. Cei doi s-au despărţit în 1940, după ce el a început o relaţie cu secretara sa, cu care a şi trăit apoi. Himmler, unul din locotenenţi de nădejde ai lui Hitler, a fost capturat la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, dar s-a sinucis cu o capsulă de cianură, înainte de a fi judecat.

Întrebarea este, însă, cum a ajuns corespondenţa pesonală a lui Heinrich Himmler într-un seif de bancă personal din Tel Aviv şi de ce a ieşit la lumină abia după 69 de ani de la suicidul comis de mai marele Gestapoului?

Documentele au fost găsite, după război, de doi soldaţii americani într-un seif din casa bavareză a familiei Himmler, după ce Heinrich s-a sinucis. Conform celor de la Die Welt, arhiva a intrat în posesia lui Chaim Rosenthal, din Tel Aviv. Rosenthal a ţinut scrisorile, timp de 40 de ani, sub patul său. În anii 1980, însă, după ce au fost autentificate de experţii germani specializaţi în documente naziste, el a încercat să le vândă. Numai că, în 1983, săptămânalul german Stern a publicat extrase dintr-un presupus jurnal al lui Hitler, care s-au dovedit a fi false. Aşa că, în contextul creat, lumea nu prea mai avea apetit pentru scrierile liderilor nazişti.

Când Rosenthal a împlinit 90 de ani, fiul său l-a convins să publice, totuşi, documentele. Astfel, în 2007, ele au fost cumpărate, pentru o sumă simbolică, de comerciantul belgian de diamante David Lapa. Lapa a dat documentele fiicei sale Vanessa, regizoare de film, pentru a face un documentar. În 2011, Vanessa Lapa a vorbit prin avocatul ei cu un reporter de la Die Welt şi i-a propus jurnalistului publicarea materialelor. Ceva mai târziu, scrisorile şi fotografiile din arhiva personală a lui Himmler au şi ajuns la publicaţia germană, o parte a lor urmând să fie publicată de Die Wlet în viitorul apropiat.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă