14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtletism1 Iulie - Ziua Nationala a Canadei

1 Iulie – Ziua Nationala a Canadei

Tara vastelor intinderi reci, dar deosebit de ospitaliera

Date generale

– Stat federal alcatuit din 10 provincii autonome;
– Seful statului: Regina Elisabeta a II-a, care numeste, la propunerea primului ministru canadian un Guvernator General; dupa razboi, toti guvernatorii generali au fost canadieni. In prezent, titular este doamna Adrienne Clarkson;
– Prim-ministru este dl. Paul Martin, liberal;
– Ambasadorul Canadei la Bucuresti: dl. Franco D. Fillarella;
– Suprafata: 9.975.000 kmp, situand Canada pe locul 2 ca suprafata, dupa Rusia;
– Populatie: 32 milioane locuitori, din care 2/3 sunt anglofoni si 1/3 francofoni, in principal locuitori ai Provinciei Quebec;
Vecini: SUA, oceanele Pacific, Atlantic, Arctic.


Scurt istoric Istoria Canadei incepe in 1534, cand exploratorul francez Jacques Cartier descopera ceea ce va fi ulterior Quebec si coasta orientala a Canadei, dar popularea noilor teritorii cu colonisti francezi va incepe in 1608 cand Samuel Champlain creeaza primele colonii franceze. Au urmat doua secole de istorie framantata, in care colonistii francezi s-au infruntat nu numai cu indigenii amerindieni (indieni), dar si cu noii intrusi englezi, luptele culminand cu solicitarea disperata de ajutor adresata de generalul Montcalm Regelui Ludovic al XV, dupa infrangerea din estuarul fluviului Saint Laurent. Franta, aflata intr-o situatie dificila in urma razboaielor europene, este obligata sa semneze cu Anglia pacea de la Paris din 1763, prin care renunta la toate drepturile date asupra Canadei. Ministrul francez de razboi comunica atunci lui Bougainviile, trimisul Quebecului, ca, evident, strigi cand iti arde casa, nu te preocupi de grajduri; cuvinte jignitoare si neinspirate, care explica reactiile violente ale colonistilor, tratand Metropola cu expresia “acesti blestemati de francezi”, pana astazi de neinteles pentru straini.
A urmat o alta perioada de istorie, comuna colonistilor englezi si francezi, care culmineaza cu “Actul Americii de Nord britanice” din 1867, care creeaza Dominionul Canadei, cu doua popoare fondatoare, devenit ulterior stat independent. Asperitatile dintre anglofoni si francofoni au continuat insa mult timp, dar oameni politici talentati si patrioti au reusit sa desavarseasca un stat modern, profund democratic, in care cele doua limbi au un statut egal, dupa introducerea bilingvismului oficial in administratia federala si provinciala, in justitie, scoli, armata etc, meritul de baza revenindu-i in acest sens Primului ministru Pierre Elliot Trudeau. Ar mai fi totusi de mentionat existenta unui curent secesionist in Quebec, dar ponderea lui in viata politica provinciala din Quebec este tot mai scazuta.
Pe plan administrativ, Canada este un stat federal, cu 10 provincii autonome, fiecare avand parlament si guvern propriu, cu larga autonomie. Acestea sunt: Quebec (cea mai mare, de trei ori suprafata Frantei), Ontario, Noua Scotie, Noul Brunswick, Terra Nova, Insula Printului Eduard, Manitoba, Saskatchewan, Alberta, Columbia Britanica, marginite spre nord de vastele Teritorii de NV si Yukon, zone practic nepopulate, ocupand peste o treime din suprafata tarii.
Cele mai importante orase canadiene sunt Toronto, Montreal, fiecare avand peste 3milioane de locuitori, Vancouver, Ottawa, Quebec, Hamilton, Calgary, Edmonton, Winnipeg s.a.
Canadienii Despre indepartata Canada se spune ca este o tara imensa, mai mult friguroasa, deosebit de bogata in resurse naturale, miniere, petroliere, energetice, cu o agricultura performanta, perfect adaptata conditiilor riguroase de vegetatie, pentru care a creat hibrizi faimosi, cu o banca a semintelor, etc, dar mai ales ca acest subcontinent este locuit de un popor talentat si harnic, formand o mare natiune moderna, membra a clublului celor 8 cele mai industrializate tari ale lumii.
Canadienii sunt oameni prietenosi,deschisi, dar mai ales calmi si ponderati, diferiti psihologic si comportamental de vecinii lor americani, in vesnic razboi cu timpul. Circuland pe soselele canadiene, admirabil intretinute de altfel, in ciuda zapezii si gerului (aviz dlui primar general al Bucurestiului) nu vei auzi injuraturi sau altercatii intre soferi sau pietoni, iar politia si justitia sunt imune in fata presiunilor administrative sau coruptiei. Dar justitia si politia sunt nu numai intransigente ci si deosebit de eficace, stapanind procesul infractional, net inferior, proportional, celui din SUA.
Imigratia Canada este o tara de imigratie prin excelenta, ceea ce apare evident din configuratia etnica a populatiei sale in care se recenzeaza peste un milion de germani, de italieni,ucraineni, polonezi, chinezi, rusi, greci, unguri dar si cca 150.000 de romani, unii sosind aici la sfarsitul sec. 19. Statul protejeaza eficace comunitatile nationale, subventionand scoli, manifestari culturale specifice, concursuri, toate acestea sub patronajul Ministerului Multiculturalismului, institutie probabil unica in lume si generos inzestrata bugetar.
Romanii canadieni, stabiliti in principal in provinciile Quebec, Ontario, Alberta, constituie o comunitate importanta,cu numerosi specialisti valorosi, ingineri, constructori, arhitecti, medici, economisti, profesori, unii dintre ei la a 5-a generatie de viata canadiana. O parte a imigrantilor din Romania s-au stabilit aici in perioada comunismului, depasita insa numeric de valul postdecembrist, cu probleme deosebite de inserare. In centrele mai importante, cum ar fi Montreal si Hamilton, romanii s-au organizat admirabil, cu centre culturale, festivaluri culturale anuale, grupate in general in jurul bisericilor romanesti, deosebit de active. La Montreal, de exemplu, exista trei biserici romanesti care, dincolo de inaltele lor misiuni spirituale, mentin vie amintirea tarii, a culturii romane, rolul lor fiind cu adevarat exceptional. Se cuvine in acest sens evocata indelungata activitate de om al Bisericii, timp de o jumatate de secol, a defunctului preot. dr. Petre Popescu, parohul bisericii “Buna Vestire” din Montreal, neobosit luptator contra comunismului ateist si antinational.
Sa ne amintim in acest context de idei ca in ultima vizita a lui Ion Iliescu la Montreal, in 2004, a fost intampinat de o multime de canado-romani obositi de lunga tranzitie criptocomunista din Romania, iar vociferarile acestora i-au provocat ministrului de atunci al Culturii, pesedistul R. Theodorescu o nesfarsita suita de injurii neacademice, incalificabile, o ultima eticheta expirata a unui regim nefericit.
Ar mai fi de adaugat ca numerosi canadieni de origine romana, ocupand pozitii importante in viata sociala din Canada, au cautat sa contribuie, prin actiuni punctuale interesante, la dezvoltarea relatiilor bilaterale, multe actiuni fiind anulate de birocratia sau coruptia unor oficiali locali din Romania. Asa a fost cazul si cu pretioasa propunere a arhitectului Dan Hanganu, fost arhitect sef al orasului Montreal care s-a deplasat la Bucuresti cu propunerea de construire a unui mare centru comercial si cultural canadian pe terenul viran de langa Biblioteca Nationala neterminata, actiune subventionata de guvernul quebechez cu sute de milioane de dolari canadieni, propunere esuata din vina exclusiva a autoritatilor noastre; iar exemplele pot continua.

Relatii bilaterale In vara anului 1997, Jean Chretien, Primul ministrul canadian de atunci, trimitea o calduroasa telegrama de felicitare Presedintelui Emil Constantinescu cu prilejul implinirii a 30 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice bilaterale. Dar relatii cordiale intre Romania si Canada au existat si anterior, amintind, de exemplu, incheierea in 1893 a unui tratat de extradare cu Dominionul Canadei semnat pentru Romania de ministrul de Externe Alexandru Lahovari, document valabil si in prezent. Au avut loc permanent fructuoase schimburi comerciale si alte actiuni de colaborare economica, printre care importanta este construirea cu credit si asistenta canadiana a centralei nucleare de tip CANDU de la Cernavoda, un proiect urias care continua cu succes si in prezent, plasand Canada printre partenerii nostri economici si politici de baza.
Canada, o tara imensa, cu un popor talentat si prietenos.

Cele mai citite

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă