15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineHidvégi-Üstös Pál a alergat peste 3.000 km, de-a lungul Dunării

Hidvégi-Üstös Pál a alergat peste 3.000 km, de-a lungul Dunării

Maratonistul maghiar Hidvégi-Üstös Pál a început pe 21 septembrie o cursă temerară, propunându-și să alerge pe distanța de aproximativ 3.300 km, străbătând cursul Dunării, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră.

Luni, Hidvégi-Üstös Pál a străbătut ultimii kilometri de pe teritoriul României, de la Brăila la Galați și în continuare cei 10 km care despart Galațiul de granița de la Prut, cu Republica Moldova și Ucraina.

Proiectul derulat sub egida  Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este intitulat „70 de maratoane pentru Dunăre”. Ultramaratonul se desfășoară sub patronatul Ministerului de Externe al Ungariei, care deține președinția Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Hidvégi-Üstös Pál a luat startul pe data de 21 septembrie 2017 de la izvorul Dunării, din localitatea Donaueschingenb, din Munții Pădurea Neagră.

El străbate 10 țări până la Sulina, la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Prin performanța sa, Hidvégi-Üstös Pál vrea să atragă atenția asupra celui mai important fluviu din Europa și asupra importanței transportului „eco-friendly” pe Dunăre. Încheierea temerarei curse este programată pentru data de 8 decembrie, la Sulina.

 42 de kilometri pe zi

 S-ar putea spune că această cursă este una de „70 de maratoane într-unul singur”, pentru că sportivul maghiar aleargă în fiecare zi o distanță cel puțin egală cu cea a cursei de maraton. A parcurs teritoriul Ungariei în numai 13 zile, parcurgând zilnic 42-45 km.

Cea mai mare distanță pe care a realizat-o într-o zi a fost de 72 km. „Mulți mă întreabă cum rezist și cum rezistă pantofii de sport. Le răspund că până acum mi s-au uzat 3 perechi”, spune Hídvégi. El a mai parcurs 853 de kilometri într-o cursă cu velocipedul pe cele două maluri ale râului Tisa și a mai participat la expediții în Africa și Asia.  

„Oamenii sunt foarte prietenoşi. Mi-au oferit vin de casă“

În ultimele zile, el a postat pe contul său de Facebook impresii despre parcursul său prin Bărăgan. Pe 30 noiembrie, când depășea distanța de 2.840 km îndreptându-se spre Brăila, Hidvégi-Üstös Pál nota că Bărăganul oferă o imagine cu „drumuri lungi, drepte, peisaje destul de monotone”, că „satele sunt foarte curate”, iar „casele sunt cu pridvor”. A mai remarcat că „sunt o mulţime de câini vagabonzi aici”, care l-au lătrat și atacat, dar a întâlnit și câini prietenoși. Una peste alta, a fost bine, pentru că localnicii l-au întâmpinat cu „vin de casă”. „Oamenii sunt foarte prietenoşi. Mi-au oferit vin de casă azi”, a postat Hídvégi.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă