8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineCu sinuciderea cuantică, poţi trăi la infinit. Experimentul care scoate la lumină...

Cu sinuciderea cuantică, poţi trăi la infinit. Experimentul care scoate la lumină una dintre bizarer

Experimentul este în felul următor: imaginează-ţi un pistol care este legat la o maşină care măsoară spinul (rotirea) unei particule cuantice de fiecare dată când trăgaciul este apăsat.

Dacă particula se roteşte în sensul acelor de ceasornic, arma va trage; dacă spinul este în sensul invers acelor de ceasornic, arma este descărcată, explică Descoperă.ro.

Un om îndreaptă arma către un sac de nisip şi trage de 10 ori. Arma pare că trage sau nu trage la întâmplare. Apoi, omul îndreaptă pistolul către tâmpla sa şi trage de 10 ori.

De fiecare dată, arma va fi descărcată. Poate să apese pe trăgaci o veşnicie, dar arma nu va trage. Cum este posibil acest lucru?

Să mergem înapoi în timp până la prima dată când a pus pistolul la tâmplă şi a apăsat pe trăgaci. Pistolul a tras şi omul e mort. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă ştim deja că pistolul nu a tras niciodată?

Se întâmplă pentru că, de fiecare dată când apasă pe trăgaci, universul se împarte în două: unul în care a tras şi unul în care nu a tras. Atunci când a tras în sac, exista în ambele realităţi posibile.

Dar când şi-a pus pistolul la tâmplă, putea exista doar în universul în care trăia, adică în acela în care arma nu era încărcată, scrie Curiosity.

Acest mod de gândire este cunoscut ca interpretarea mai multor lumi a fizicii cuantice (many-worlds interpretation), care spune că realitatea noastră este doar una dintr-un număr infinit de realităţi.

Desigur, ideea are legătură cu multiversul, teoria conform căreia există o infinitate de universuri în care evenimentele se desfăşoară diferit.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă