15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist9 mai în istorie: România își declară independența. Germania ...

9 mai în istorie: România își declară independența. Germania capitulează

La 9 mai 1877, Kogălniceanu declară independența României. În 1945, la Berlin, Germania capitulează în fața puterilor aliate. În 1950 se pun bazele Uniunii Europene. Iar în 1994, Senatul SUA aprobă aderarea României la NATO.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 9 mai în istorie.

1147. S-a născut Minamoto no Yoritomo, fondator japonez și primul shogun al Shogunatului Kamakura al Japoniei.

1502. Cristofor Columb a părăsit portul Cadix, din Spania, pentru cea de-a patra și ultima călătorie a sa spre Lumea Nouă.

1740. S-a născut compozitorul italian Giovanni Paisiello.

1754. Apare, într-un articol semnat de Benjamin Franklin în The Pennsylvania Gazette, prima caricatură politică.

1805. A murit dramaturgul, poetul, prozatorul, esteticianul și istoric literar germanFriedrich von Schiller.

1837. S-a născut inginerul și magnatul Adam Opel (decedat 1895), fondatorul companiei germane de automobile care-i poartă numele.

1850. A murit  Joseph Louis Gay-Lussac, fizician și chimist francez.

1860. S-a născut scriitorul scoțian James Matthew Bariee (Peter Pan).

1865. Richard Jordan Gatling primește brevetul pentru inventarea primei mitraliere.

1877. S-a născut pictorul armean Hovsep Pushman.

1877. Mihail Kogălniceanu citește în Adunarea Deputaților Declarația de Independență a României față de Imperiul Otoman. Această zi va deveni Ziua Independenței în România.

1883. S-a născut José Ortega y Gasset, filosof și scriitor spaniol.

1895. S-a născut poetul, filosoful și dramaturgul Lucian Blaga.

1904. Locomotiva  cu aburi  City of Truro  devine primul vehicul cu aburi din Europa care depășește viteza de 100 de mile pe oră  (160 km/h).

1914. A murit fizicianul francez Paul Héroult.

1918. A murit poetul George Coșbuc  (născut 1866).

1931. A murit fizicianul Albert Abraham Michelson, laureat Nobel, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul măsurării vitezei luminii și în primul rând pentru experimentul Michelson-Morley.

1939. S-a născut Ion Țiriac, tenisman și om de afaceri.

1945. Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, act care a marcat sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial pe frontul european. Partea sovietică a fost reprezentată de mareșalul Jukov.

1945. S-a născut compozitorul Marius Țeicu.

1946: Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei abdică în favoarea fiului său Umberto al II-lea, dar Umberto va domni doar o lună.

1949. S-a născut muzicianul american Billy Joel.

1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, a propus formarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) – viitoarea Uniune Europeană. Drept umare, la 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Data de 9 mai este serbată drept Ziua Europei.

1953. A murit Theodor Fuchs, pianist, compozitor și critic muzical ceh din România.

1955. Republica Federală a Germaniei devine membră NATO.

1960. SUA au devenit prima țară care a legalizat pilula contraceptivă.

1962. S-a născut Dave Gahan, solistul trupei Depeche Mode.

1963. A murit Alexandru Rusu, episcop și mitropolit greco-catolic.

1964. Hello Dolly, piesa cântată de Louis Armstrong, ajunge pe primul loc în topul american.

1966. A murit compozitorul Alfred Mendelsohn.

1970. S-a născut gimnasta Daniela Silivaș.

1974. Comitetul juridic al Camerei Reprezentanților din Statele Unite a început audierea martorilor în vederea declanșării procedurii de destituire a președintelui Richard Nixon.

1978. Fostul prim-ministru italian creștin-democrat Aldo Moro a fost ucis după 55 de zile de la răpire de către grupul terorist Brigăzile Roșii (Brigate Rosse).

1979. La cea de–a XII–a ediție a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci a câștigat, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut și intră în posesia trofeului – performanță unică în istoria competiției.

1980. În Iran, Ayatollahul Khomeini a aprobat, în calitate de șef al statului, noua stemă de stat, unde poate fi citită și semnătura stilizată a cuvântului Allah.

1985. Phil Collins lansează piesa Sussudio.

1990. În Piața Universității, 68 oameni au făcut greva foamei pentru susținerea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara.

1994. Nelson Mandela a fost ales drept primul președinte de culoare al Africii de Sud.

1994. Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat aderarea României la Alianța Nord–Atlantică.

2013. A murit regizorul Cătălin Naum.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă