10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist7 februarie în istorie: A murit criminalul doctor Mengele. S-a...

7 februarie în istorie: A murit criminalul doctor Mengele. S-a format Uniunea Europeană

La 7 februarie 1510, Moldova încheie pace cu Polonia.  În 1964, Beatles pleacă în turneu în SUA.  În 1979 a murit doctorul Mengele.  Iar în 1992 s-a constituit  Uniunea Europeană

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 7 februarie în istorie

1301: Edward de Caernarvon (mai târziu regele Eduard al II-lea al Angliei) a devenit primul Prinț de Wales al Angliei.

1478: S-a născut Thomas Morus, savant umanist englez, unul dintre întemeietorii socialismului utopic, autor al lucrării "Utopia" (d. 1535)

1510: S-a încheiat, la Iași, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân

1550: Iuliu al III-lea devine papă

1613: Mihail Romanov devine țar al Rusiei

1741: A apărut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat" ce stabilește o serie de reforme fiscale și administrative în Țara Românească. Textul a fost publicat în ziarul "Mercure de France", în iulie 1742.

1777: S-a născut Dinicu Golescu, cărturar și memorialist român (d. 1830)

1812: S-a născut Charles Dickens, scriitor englez (d. 1870)

1831: A fost promulgată Constituția Belgiei, considerată a fi cea mai democratică din Europa acelei vremi.

1873: În ședința parlamentului de la Budapesta, deputatul Gheorghe Pop de Băsești arăta necesitatea construirii unui drum de fier în ținutul Sălajului. Pe 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău.

1895: Comitetul de conducere al ASTREI decide elaborarea și publicarea "Enciclopediei române", sub îndrumarea lui Cornel Diaconovici, primul secretar al asociației. Lucrarea a apărut în 3 volume, între anii 1898-1904.

1904: Un incendiu de proporții a distrus peste 1500 de clădiri, în Baltimore (SUA)

1929: România ratifică Tratatul multilateral pentru renunțarea la război ca instrument de politică (Pactul Briand–Kellog)

1929: La această dată încep cursurile de limbă germană la Radiodifuziunea Română, predate prin sistemul linguaphon.

1935: Stroe și Vasilache, celebrul cuplu de comici, prezintă în premieră "Bing Bang" – primul film sonor realizat la București cu o aparatură construită de inginerul român Argani.

1999: Prințul Moștenitor Abdullah devine rege al Iordaniei sub numele de Abdullah al II-lea

1953: Frontul Plugarilor se autodizolvă.

1956: Stabilirea de relații diplomatice între România și Uniunea Myanmar (Birmania).

1964: Celebra trupă The Beatles efectuează primul turneu în SUA.

1971: Femeile și-au câștigat dreptul de vot în Elveția

1974: Grenada și-a proclamat independența față de Marea Britanie

1977: Uniunea Sovietică lansează Soyuz 24

1979: A murit, în Brazilia, în urma unui atac de cord, Josef Mengele, criminal nazist, supranumit "Îngerul Morții" datorită experimentelor inumane din lagărul de concentrare de la Auschwitz (n. 1911)

1982: S-a născut Delia Matache, cântăreață româncă  (“Delia”)

1987: Un nou decret al Consiliului de Stat impune măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică, însoțite de tarife punitive pentru depășirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populație.

1992: În baza Tratatului de la Maastricht s-a constituit Uniunea Europeană

1998: Jocurile olimpice de iarnă se deschid la Nagano, Japonia

1999: Centrul sportiv olimpic Zetra din Bosnia și Herțegovina, refăcut după serioasele stricăciuni din timpul războiului, este deschis oficial de către președintele Comitetului Olimpic, Juan Antonio Samaranch, pentru a marca a XV-a aniversare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Saraievo.

1999: Prințul Moștenitor Abdullah devine rege al Iordaniei după decesul tatălui său, regele Hussein.

2001: A avut loc cea de-a 51-a ediție a Festivalului internațional de film de la Berlin – Berlinala.

2001: Jean-Bertrand Aristide și-a preluat prerogativele președinției în Haiti. El a fost ales în cadrul scrutinului din 26 noiembrie 2000.

2003: Irakul acuză Statele Unite că își folosesc tehnologiile avansate pentru a falsifica dovezile prezentate în Consiliul de Securitate al ONU.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
Ultima oră
Pe aceeași temă