5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist6 august în istorie: Românii și nemții încep lupta la Mărășești. Americanii...

6 august în istorie: Românii și nemții încep lupta la Mărășești. Americanii lansează bomba atomică

Data de 6 august 1917 a însemnat, pentru România, intrarea în bătălia de la Mărăşeşti. La Londra a fost inaugurat primul metrou din lume. În schimb, americanii au inaugurat scaunul electric, iar în 1945 au lansat prima bombă atomică.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimentele care au avut loc pe 6 august în istorie.

1484: Începe asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484); după opt zile, cetatea este cucerită de invadatori (la 14 august) și devine raia turcească.

1660. A murit pictorul spaniol Velasquez (Diego de Silva).

1791. Inaugurarea Porții Brandenburg din Berlin.

1825. Bolivia îşi dobândeşte independenţa.

1863. La Londra a intrat în funcțiune primul metrou din lume, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracțiunea era realizată cu o mașină cu abur.

1867. A fost înfiinţată Biblioteca Academiei Române.

1877: Marele duce Nicolae adresează domnitorului Carol I noi telegrame în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română. Unități ale armatei române trec Dunărea și iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Șiștov.

1881. S-a născut medicul britanic Alexander Fleming, care a descoperit penicilina.

1890: Criminalul William Kemmler, condamnat la moarte, a fost prima persoană executată pe scaunul electric, în închisoarea Auburn din New York.

1914. Austro-Ungaria declară război Rusiei și Serbiei. La rândul ei, Serbia declară război Germaniei.

1917: Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armatele României și Germaniei.

1917. S-a născut actorul Robert Mitchum.

1926. Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

1928. S-a născut pictorul şi cineastul Andy Warhol (Andrew Warhola).

1940: Estonia a fost anexată ilegal de Uniunea Sovietică.

1943. S-a născut pianistul Dan Grigore.

1945.  Al doilea război mondial: Bombardierul american B-29, “Enola Gay”, a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroșima. În jur de 70.000 de persoane au murit instantaneu. Alte câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.

1960: Revoluția Cubaneză: Cuba naționalizează proprietățile americane și cu capital străin din țară.

1962. Jamaica devine independentă.

1972. S-a născut Geri Halliwell, cântăreață britanică (Spice Girls)

1973: Compozitorul și cântărețul american Stevie Wonder a suferit un grav accident răsturnându-se cu mașina, în urma căruia a stat patru zile în comă și și-a pierdut complet vederea.

1973. A murit regizorul Sică Alexandrescu (născut 1896).

1991. Programatorul britanic Tim Berners-Lee și-a publicat primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate între ele prin Internet, sistem ce avea să fie denumit World Wide Web.

2005. A murit cântăreţul cubanez Ibrahim Ferrer, unul dintre cei mai celebri membri ai grupului Buena Vista Social Club.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Macron spune că islamiștii care au lovit Rusia au încercat să atace Franța

Președintele Emmanuel Macron a declarat că cei care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o ramură...

GALERIE FOTO. Jutta se teme că Mike Tyson îi va face iubitul KO

Jutta Leerdam, „cea mai sexy patinatoare de viteză din lume”, se teme că iubitul Jake Paul va fi făcut knock-out de către legendarul pugilist...

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...
Ultima oră
Pe aceeași temă