19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist6 aprilie în istorie: Se desfășoară prima Olimpiadă modernă. SUA declară...

6 aprilie în istorie: Se desfășoară prima Olimpiadă modernă. SUA declară război Germaniei

La 6 aprilie 1896 se reiau Jocurile Olimpice. În 1909, primii oameni ajung la Polul Nord. În 1917, SUA declară război Germaniei. În 1990, Ion Rațiu devine președinte al PNȚCD. Iar în 2005, un lider kurd devine președinte al Irakului.

Deschide GALRIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 6 aprilie în istorie.

1327: Poetul italian Petrarca a văzut-o pentru prima dată pe Laura – iubirea sa idealizată – în biserica Sf. Clara din Avignon.

1483. S-a născut pictorul şi arhitectul italian Rafael Sanzio (decedat 1520), reprezentant al Renaşterii italiene, unul din cei mai mari artişti din istorie.

1490. A murit Matei Corvin, rege al Ungariei, fiul lui Ioan de Hunedoara.

1528. A murit pictorul şi gravorul german Albrecht Dürer.

1749. Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființându-se rumânia.

1896. La Atena se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

1892. S-a născut Donald Wills Douglas Sr., pionier al aviaţiei şi fondator al Douglas Aircraft Company în 1921.

1909. Exploratorul american Robert Peary, asistentul Matthew Henson și patru eschimoși ajung la ceea ce au stabilit că este Polul Nord.

1917. Primul Război Mondial: Statele Unite declară război Germaniei, printr-o declarație a președintelui Wilson.

1920. S-a născut Alexandra Caradja, cunoscută ca prințesa Caragea.

1941. S-a născut naistul Gheorghe Zamfir, membru al Societății Compozitorilor din Franța din 1972.

1971. A murit Igor Fiodorovici Stravinski, compozitor, pianist și dirijor rus.

1974: La Brighton, în Marea Britanie, formația ABBA câștigă cea de-a 19-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Suedia cu piesa Waterloo.

1990. Ion Rațiu este ales președinte al PNȚCD.

1992. A murit scriitorul de literatură SF Isaac Asimov  (născut 1920).

2005. Liderul kurd Jalal Talabani devine președinte al Irakului.

2009. Anunţul victoriei comuniştilor în alegerile legislative din Republica Moldova a declanşat o serie de proteste la Chişinău.

2012. Este declarată independența statului Azawad  față de Republica Mali (Africa).

2014. A murit actorul american Mickey Rooney  (născut 1920).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă