20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist5 iunie în istorie: SUA lansează Planul Marshall. Ilie Năstase câștigă la...

5 iunie în istorie: SUA lansează Planul Marshall. Ilie Năstase câștigă la Roland Garros

La 5 iunie 1446, Iancu de Hunedoara devine guvernator general al  Ungariei. În 1883 a pornit primul Orient Express.  În 1947 a  fost lansat Planul Marshall. Iar în 1973, Ilie Năstase câștigă Turneul de la Roland Garros.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 5 iunie în istorie.

1446: Dieta Ungariei îl alege pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general

1723. Se naște filosoful Adam Smith, precursor al economiei politice. Lucrarea sa „Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei” a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. Această lucrare a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comerțul liber și capitalism. A introdus în economie conceptul de „mână invizibilă”.

1779. S-a născut pedgogul și inginerul Gheorghe Lazăr, considerat fondatorul învățământului din Țara Românească (în 1818 a înființat în București Școala de la „Sfântul Sava”, prima școală cu predare în limba română).

1826. A murit compozitorul german Carl Maria von Weber.

1830. S-a născut banditul italian Carmine Crocco. Având 1,75 m, dotat cu un fizic robust și o inteligență ieșită din comun, a fost unul din cei mai temuți și căutați haiduci al perioadei post-unificare din Italia, câștigând porecle precum „Generalul jefuitorilor”, „Generalissimo” ori „Napoleon al jefuitorilor”.

1859. S-a născut actorul Constantin I. Nottara, una dintre personalitățile de marcă ale teatrului românesc.

1878. S-a născut revoluționarul mexican Pancho Villa.

1883. A fost dat in funcțiune primul tren Orient Express, care asigura legatură între Istanbul și Paris.

1883. S-a născut economistul britanic John Maynard Keynes, cunoscut pentru pledoaria sa în favoarea politicilor guvernamentale intervenționiste, prin care guvernul ar folosi măsuri fiscale și monetare în scopul temperării efectelor adverse ale recesiunilor economice, crizelor economice și boom-urilor economice. Este considerat de mulți economiști unul dintre principalii fondatori ai macroeconomiei teoretice moderne. Populara expresie lui Keynes „Pe termen foarte lung suntem toți morți” este încă citată.

1898. S-a născut poetul și dramaturgul spaniol Federico Garcia Lorca  (decedat 1936).

1900. S-a născut Dennis Gábor, fizician britanic de origine maghiară, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel în 1971.

1912. S-a născut cardinalul greco-catolic Alexandru Todea  (decedat 2002).

1915. Danemarca adoptă constituția prin care se permite și femeilor să voteze.

1928. S-a născut regizorul de film Tony Richardson, reprezentant al curentuluiFree Cinema (Priveste inapoi cu manie, Tom Jones, Fantoma de la operă).

1935: Corneliu Zelea Codreanu înființează Partidul „Totul pentru Țară", expresia politică a Mișcării Legionare

1947. A fost lansat Planul Marshall, de ajutor pentru țările Europei Occidentale (European Recovery Program). Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

1967. Începe războiul de șase zile: Forțele aeriene israeliene lansează atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

1968. Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, este împușcat la „Ambassador Hotel" din Los Angeles, California, de către Sirhan Sirhan

1973. Ilie Năstase câștigă turneul de tenis de la Roland Garros.

1983. Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial la săritura în lungime: 7,43 m

1997. Republicanii din Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii au susținut necesitatea includerii în NATO, în primul val, a României și a statelor baltice.

2004. A murit fostul președinte al SUA, Ronald Reagan.

2012. A murit scriitorul american Ray Bradbury.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă