15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist5 decembrie în istorie: Românii merg obligatoriu la școală. Americanii merg din...

5 decembrie în istorie: Românii merg obligatoriu la școală. Americanii merg din nou la băut

În anul 1484, Suveranul Pontif emite o bulă papală împotriva magiei și vrăjitoriei. În 1848 începe goana după aur în California. În 1864, Cuza înființează învățământul obligatoriu. Iar în 1933, SUA renunță la prohibiție.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 5 decembrie în istorie.

1484. Papa Inocențiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei și vrăjitoriei.

1791. A murit compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart.

1848. A murit compozitorul Joseph Mohr.

1848. Președintele american  James Knox Polk  a declanșat celebra "goană dupa aur", după ce a anunțat descoperirea de mari zăcăminte  în California.

1864. Alexandru Ioan Cuza promulgă  Legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.

1867. S-a născut Józef Klemens Piłsudski, om politic, şef al statului în perioada 1918-1922, considerat întemeietorul forțelor armate poloneze.

1868. S-a născut fizicianul și matematicianul german Arnold Sommerfeld. A propus o teorie a giroscopului, a dezvoltat mecanica cuantică și a studiat liniile spectrale din punct de vedere cuantic.

1870. A murit scriitorul Alexandre Dumas (tatăl)  („Cei trei muschetari”, „Regina Margot”, „Contele de Monte-Cristo”).

1872. Brigatina "Mary Celeste", aflată sub pavilion american, a fost găsită acostată pe costele Portugaliei, toți membrii echipajului fiind dați dispăruți.

1890. S-a născut regizorul Fritz Lang, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai cinematografului expresionist din anii 20.

1901. S-a născut fizicianul Werner Heisenberg, laureat al Premiului Nobel.

1901. S-a născut (Walter Elias) Walt Disney, desenator, regizor şi producător al filmelor de desene animate „Mickey Mouse”, „Bambi”, fondator al unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii „Disneyland”, de lângă Los Angeles.

1903. S-a născut fizicianul Cecil Frank Powell, laureat al Premiului Nobel.

1926. A murit pictorul francez Claude Monet.

1933. În SUA se încheie prohibiția. Decretată la 16 ianuarie 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituției SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului.  Prohibiția nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.

1940.  Într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, C.I.C.Brătianu îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea amenința chiar independența țării.

1941. Al doilea Război Mondial.  Marea Britanie  declară război  Finlandei, Ungariei și României.

1946. S-a născut tenorul Jose Carreras.

1966. S-a născut cântăreața Patricia Kaas.

1973. A încetat din viaţă fizicianul Robert Watson-Watt, inventatorul radarului.

1974. A murit scriitorul Zaharia Stancu.

1975. S-a născut Ronnie O'Sullivan, unul din cei mai mari jucători din istoria snooker-ului.

1975. A murit Dinu Pillat, prozator, critic şi istoric literar. A fost deţinut politic între anii 1959-1964 şi a fost implicat, alături de alţi intelectuali români, în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept „procesul Noica-Pillat”.

2008. A murit Anca Parghel, cântăreaţă şi profesoară de jazz.

2008. A murit Ticu Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

2013. A murit Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel.

2013. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul Declarației de Independență, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituției, care folosește denumirea de „limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale și în administrația de stat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă