4 iunie în istorie: Traian pornește spre Dacia. Europa recunoaște unirea Transilvaniei cu România

de Mihai Diac , 04 iunie 2016 - stire actualizata la ora 23:26, 03 iunie 2016

La 4 iunie 105, împăratul Traian pornește spre Dacia. În 1920 a fost semnat Tratatul de la Trianon. În 1944, aliații eliberează Roma de sub ocupația germană. Iar în 1989, sindicatul Solidaritatea câștigă alegerile în Polonia.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 4 iunie în istorie

105: Împăratul Traian părăsește Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106)

1798. A murit celebrul aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt.

1812. S-a născut George Bariţ, om politic, publicist şi istoric, participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania.

1876. La Bucureşti a fost creată Societatea Naţională de Cruce Roşie a României.

1890. S-a născut filosoful şi publicistul Nae Ionescu.

1893. S-a născut Armand Călinescu, om politic, fost prim-ministru al României. A fost asasinat de legionari în anul 1939.

1918. A murit actriţa Aristizza Romanescu, una dintre personalităţile artei dramatice româneşti.

1919. Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.

1920. La Trianon a fost semnat Tratatul de Pace între Puterile Aliate şi Ungaria. Tratatul marchează recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Tratatul a intrat în vigoare la data de 26 iulie 1921. În urma acestuia, Ungaria a pierdut 71 la sută din teritoriu și 63 la sută din populație.

1925. A încetat din viaţă compozitorul Gheorghe Dima.

1928. Președintele Republicii China, Zhang Zuolin, este ucis de explozia unei bombe puse de agenți japonezi.

1937. Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman.

1939. S-a născut acorul Alexandru Arșinel.

1942: Al doilea război mondial. Victoria americană în bătălia aeronavală cu japonezii de la Midway.

1944: Al doilea război mondial: Eliberarea Romei de către trupele aliaților

1971. A murit filosoful și esteticianul György Lukács.

1975. S-a născut actrița Angelina Jolie.

1989. Sute de manifestanţi neînarmaţi au fost uciși în Piaţa Tiananmen din Beijing când armata a pus capăt mişcării studenţeşti prodemocratice. China a justificat decizia prin necesitatea de a combate o rebeliune „contrarevoluţionară”.

1989. În Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea", condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat communist. La 19 august 1989  s-a format primul guvern postcomunist al Poloniei.

Comentarii

 • EROII NOSTRII

  28 august 2016 11:45

  Eroii nostrii, albanezul tatar Naum-ponta, grecul fanariot Tarficeanu, tziganul rusnak Iliescu si tziganul ****** Nastase vor invinge cu aplombul lor minoritar si cu ajutorul fratesc al FSB toate indoielile si vor intra incolonati in celula generoasa a martirului haitei de borfasi postdecembristi, care furau si inainte cot la cot cu Ceausescu, dan voiculescu.Vor fi martirizati impreuna prin joc de table cu zaruri octoedrale si discursuri repetate ale lui Gigi Becali si Dan Diaconescu, combinate cu lecturi letale din Ion Cristoiu.

  raspunde comentariului
 • transilvaneanu

  04 iunie 2016 10:34

  Conducatorii Europei au facut si fac erori in ce priveste acest continent. Vedem acum ce atitudine iau in cazul emigratiei in masa si ce rezultate va avea in viitor aceasta politica. Conducatorii Europeni sunt niste naivi, crezand ca prin atitudine lor vor reusi sa asigure cadrul in care culturi diferite pot sa traiasca impreuna. Deoaebirile sunt profunde ceea ce face ca "ciocnirea civilizatiilor" sa se infaptuiasca, asa cum a fost profetit. Americane sunt mult mai pragmatici. Vedem primul exemplu LONDRA, unde un musulman a fost ales primar, ceea ce dovedeste ca ei au devenit majoritari si in curand vor dicta modul de viata. SUCCES EUROPA LIBERALA!!!

  raspunde comentariului
 • !

  04 iunie 2016 0:11

  Nu exista nici o "Europă", așa că nu avea ce să recunoască ! Tratatul de pace prin care Ardealul, Banatul și Partium au fost date Rromînikăi nevolnice capitularde a fost conceput și semnat de iudeo-masonii din S.U.A., Franța, Marea Britanie, Italia.

  raspunde comentariului
  • EU Ropa , TU Ropa

   28 august 2016 11:54

   Europa, fecioara rapita de Zeus transformat in taur ... text cenzurat, interzis perversilor si alegatorilor psd.Deci Europa a inceput find curwa zoofila. La ce te puteai astepta de-a latul evolutiei ei profesionale ?Nu era mai bine sa ramanem noi in CAER ? Singuri, bineinteles ! Poate ii atrageam si pe alabenzi, ca sa se simta si ponta ca vacasa la Istambul.

   raspunde comentariului
  • ADEVARATA UNIRE

   28 august 2016 11:35

   Adevarata Unire, la care aspira romanii adevarati si ortodoxi este cu China.Prinsi in acest viitor cleste infernal, rusii ne vor da inapoi tezaurul si osemintele tradatoruluiCantemir bey, dupa care vor trimite in fiecare an ca bir 10 000 de fecioare alese pe spranceana si pe genunchi pentru senilii de la Azilul Securitatii GRIVCO, ca sa aline neputirintele alegatorilor psd.aDupa care se va intregi cu Burkina Fasso, unde barbatiile localnicilor incep de la 28 de centimetrii, ca sa se bucure si babele din psd, inclusiv Firea si Olgutza de frumusetile vietii.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design