7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist30 decembrie în istorie: Regele Mihai este forțat să abdice. Saddam Hussein...

30 decembrie în istorie: Regele Mihai este forțat să abdice. Saddam Hussein este executat

La 30 decembrie 1916 a murit Rasputin și, în aceeași zi, a fost încoronat ultimul rege al Ungariei. În 1947, regele Mihai a fost obligat să abdice. Iar în 2006 a fost executat fostul președinte Saddam Hussein.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 30 decembrie în istorie.

1865. S-a născut scriitorul englez Rudyard Kipling, laureat Nobel  („Cărțile junglei”, „Kim”, „Stalky&Comp.”)  (decedat 1936).

1703. Cutremur puternic în Tokio soldat cu 37 000 de morți.

1906. Iranul  devine monarhie constituțională.

1916. A fost asasinat misticul rus Rasputin (născut 1869).

1916. La Budapesta a fost încoronat ultimul rege al Ungariei, Carol al IV-lea (Carol I al Austriei).

1944. A murit scriitorul francez Romain Rolland, laureat Nobel  (născut  1866).

1947. Regele Mihai este obligat să abdice şi să părăsească ţara. Se instaurează dictatura comunistă. Regele Mihai a părăsit teritoriul României la 3 ianuarie 1948. Din Prezidiul Provizoriu al noii Republici Populare Române  (RPR) au făcut parte Gheorghe C. Stere, Mihail Sadoveanu, C.I. Parhon, Ștefan Voitec și Ion Niculi. Imnul de stat al RPR a fost, din 1948 până în 1953, Zdrobite cătușe, schimbat apoi  cu Te slăvim, Românie! (rămas imn de stat și după proclamarea Republicii Socialiste România, până în 1977).

1950. Vietnam, Laos și Cambogia devin state independente.

1962. S-a născut Alessandra Mussolini, politiciană italiană, în prezent europarlamentar. Este fiica lui Romano Mussolini, al treilea fiu al liderului fascist interbelic al Italiei, Benito Mussolini. Una din mătușile ei este actrița Sophia Loren.

1976. Se constituie societatea româno-franceză  Oltcit.

1993.  Israelul și Vaticanul stabilesc relații diplomatice.

2006. A fost spânzurat, la Bagdad, preşedintele irakian Saddam Hussein (născut 1937), condamnat la moarte pentru crime împotriva umanității.

2008.  Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat reforma constituţională prin care mandatul prezidenţial este prelungit de la patru la şase ani.

2010.  A încetat din viaţă Roberto "Bobby" Alfonso Farrell, component al trupei  Boney M.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă