9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist27 septembrie în istorie: Musulmanii asediază Viena. Nemții cuceresc Varșovia

27 septembrie în istorie: Musulmanii asediază Viena. Nemții cuceresc Varșovia

La 27 septembrie 1529, oastea Imperiului Otoman, condusă de Soliman I, începe asediul asupra Vienei. În 1896 s-a inaugurat canalul navigabil Porțile de Fier. În 1914 a murit primul rege al României, Carol I, fiind urmat la tron de Ferdinand. În 1939, armata germană cucerește orașul Varșovia.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 27 septembrie în istorie.

1529. Oastea otomană condusă de Soliman I începe primul asediu asupra Vienei. Alături de turci au luptat și moldoveni.

1533. S-a născut Stephan Báthory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei.

1590. Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales ca papă – cel mai scurt pontificat din istorie.

1601. S-a născut viitorul rege al Franței, Ludovic al XIII-lea  (d. 1643).

1821. Statul Mexic își câștigă independența față de Spania.

1822. Savantul francez Jean-François Champollion anunță că a descifrat, cu ajutorul inscripției de pe piatra de la Rosetta, hieroglifele Egiptului antic.

1825. Se inaugurează prima linie de cale ferată din lume, între orașele Stockton și Darlington (Anglia). Pe ea circulau locomotive cu abur.

1827. S-a născut Alexandru Papiu-Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.

1880. S-a născut Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti ai secolului XX.

1891. A murit Ivan Aleksandrovici Goncearov. Personajul principal din capodopera sa, romanul „Oblomov”, a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii, născând ideea oblomovismului.

1896. Are loc inaugurarea canalului navigabil Porțile de Fier. Ceremonia s-a desfășurat la Orșova (pe atunci în Imperiul Austro-Ungar). Au asistat împăratul Franz Joseph, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei.

1903. S-a născut pictorul Alexandru Ciucurencu.

1905. Albert Einstein publică studiul „Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?” în revista științifică Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2.

1909. A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa. Primele amenajări datează din anii 1850. Finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny.

1910. În cadrul unor manevre militare de toamnă, Aurel Vlaicu execută primul zbor militar din România, pe traseul Slatina – Piatra Olt.

1914. Moare, după o domnie de 48 de ani, regele Carol I al României (născut 1839). Este succedat de nepotul său, Ferdinand I.

1917. A murit pictorul impresionist francez Edgar Degas  (n. 1834).

1917. A apărut, la Bucureşti, „Scena”, „ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport”, la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu.

1928. SUA recunosc Republica Populară Chineză.

1939. După un asediu de 10 zile, orașul Varșovia capitulează în fața armatei germane.

1940. S-a încheiat Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio), pentru impunerea unei „noi ordini” în Europa şi în „Marea Asie de Răsărit”.

1940. A murit filosoful german Walter Benjamin.

1952. S-a născut Dumitru Prunariu, inginer de aviație, primul cosmonaut român.

1962. S-a înființat universitatea din Timișoara (în prezent – Universitatea de Vest).

1965. A murit actrița americană Clara Bow  (născută 1905). După rolul de succes din filmul mut „It”, unde interpretează rolul unei adolescente nonconformiste, ea a devenit cunoscută ca „fata It”, reprezentând apelativul femeii tinere și fără prejudecăți. A jucat în peste 20 de filme (1927-1930), însă scandalurile în care a fost implicată, precum și o serie de căderi nervoase i-au distrus cariera.

1972. S-a născut Gwyneth Paltrow, actriță americană.

1976. S-a născut fotbalistul italian Francesco Totti.

1978. S-a născut pianista româncă Mihaela Ursuleasa (decedată 2012).

1984. S-a născut Avril Lavigne, cântăreață și textieră canadiană.

1991. S-a născut Simona Halep, jucătoare română de tenis de câmp.

1991. Au început, la București, lucrările Congresului Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, primul congres de după război al acestei formațiuni politice. Corneliu Coposu a fost ales președinte al partidului.

1992. Alegeri legislative şi prezidenţiale în România.

1996. Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc capitala Kabul, îl executa pe președintele Najibullah și instaurează un “sistem islamic complet”. Printre altele, ei închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.

2001. Guvernul României a adoptat Planul Național de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României în Alianța Atlantică la summit-ul de la Praga din 2002. La acel summit, România a fost invitată să adere la Alianța Nord Atlantică, iar în 2004 a devenit membră a NATO.

2008. Astronautul Zhai Zhigang devine primul chinez în spațiul cosmic (misiunea Shenzhou 7).

Citeşte şi:

8 septembrie în istorie: Nemţii atacă Londra cu rachete V 2. Aliaţii se retrag din Berlinul Occidental

7 septembrie în istorie: Bulgaria primește înapoi Cadrilaterul. România se declară neutră

6 septembrie în istorie: Începe ultima domnie a regelui Mihai. URSS recunoaște independența Estoniei, Letoniei și Lituaniei

5 septembrie în istorie: Constituţia României a fost suspendată. Atac terorist în Satul Olimpic de la München

4 septembrie în istorie: Napoleon al III-lea a fost detronat. Generalul Antonescu devine prim – ministru

3 septembrie în istorie: Anglia şi Franţa declară război Germaniei. Traian Vuia zboară spre stele

2 septembrie în istorie: La Blaj, moţii îl aleg comandant pe Avram Iancu. Japonia capitulează

1 septembrie în istorie: Prusia a zdrobit Franţa în bătălia de la Sedan. Începe al doilea Război Mondial

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă