7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist27 august în istorie: România intră în Primul Război Mondial. Republica Moldova...

27 august în istorie: România intră în Primul Război Mondial. Republica Moldova îşi redescoperă limba națională

La 27 august 1896 s-a desfăşurat cel mai scurt război din istorie: 38 de minute. În 1916, România a intrat în primul Război Mondial. În 1939 a zburat primul avion cu reacţie. Din anul 1991, Republica Moldova îşi serbează independenţa.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 27 august în istorie.

1574. A murit medicul italian Bartolomeo Eustachius, unul dintre fondatori anatomiei umane.

1576. A murit pictorul venețian Vecellio Tiziano, părintele picturii moderne.

1770. S-a născut filosoful german G.W.F. Hegel.

1776. Armata britanică a învins armata continentală americană în cea mai mare înfruntare a Războiului de Independență al Statelor Unite – bătălia de la Long Island.

1858. S-a născut matematicianul italian Giuseppe Peano.

1877. S-a născut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile şi aviator. A fost primul aviator care a traversat Canalul Mânecii dus-întors, fără escală, în iunie 1910. Împreună cu Henry Royce a creat faimoasa companie de automobile Rolls Royce.

1883. Explozia principală a erupției vulcanului Krakatau (Indonezia), care a fost considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.

1890. S-a născut Man Ray, fotograf şi cineast avangardist.

1896. Cel mai scurt război din istorie, dintre Marea Britanie şi Zanzibar, a început la ora 9:02 dimineața și a durat 38 de minute. La final, Anglia l-a pus pe tronul Zanzibarului pe sultanul Hamud bin Muhammed.

1916. România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial. Armata Română înaintează pe trei direcții în Transilvania.

1918. S-a născut lingvistul Leon Levițchi  (decedat 1991).

1928. S-a născut criticul literar Mircea Zaciu.

1939. Primul zbor al unui avion cu reacţie: Heinkel He 178.

1941. S-a născut cântăreața Cesária Évora.

1950. A murit poetul italian Cesare Pavese.

1950. S-a născut actorul Mihai Mălaimare.

1958. A murit fizicianul american Ernest Orlando Lawrence, laureat al Premiului Nobel.

1955. A apărut primul număr din Cartea Recordurilor  (The Guinness Book of Records).

1965. A murit Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi teoretician al artei.

1970. A murit actorul Ştefan Ciubotăraşu.

1985. S-a născut  Alexandra Nechita, pictor american de origine română, cunoscută drept „micuța Picasso”.

1989. Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin. Din anul 1991, 27 august este declarată Ziua Independenţei Republicii Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă