7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist24 septembrie în istorie: Profetul Mohamed își termină pelerinajul. Minerii pornesc spre...

24 septembrie în istorie: Profetul Mohamed își termină pelerinajul. Minerii pornesc spre București

În anul 622, Profetul Muhammad a terminat pelerinajul de la Mecca la Medina. În 1572 a murit ultimul împărat incaş. În 1725 s-a născut Arthur Guinness, iar în 1936 s-a născut Jim Henson – creatorul păpuşilor Muppets. Ruşii au inventat săptămâna cu cinci zile.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 24 septembrie în istorie.

622. Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina.

1501. S-a născut Girolamo Cardano, medic, matematician și cercetător italian (d. 1576).

1541. A încetat din viaţă Paracelsus, medic, fizician, astrolog, teolog şi filosof elvețian, unul dintre primii alchimiști și una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii.

1572. A murit Túpac Amaru, ultimul conducător al Imperiului Inca.

1725. S-a născut Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere Guinness din Irlanda (d. 1803).

1895. S-a născut André Frédéric Cournand, medic francezo-american, laureat Nobel pentru dezvoltarea cateterizării cardiace.

1896. S-a născut scriitorul Francis Scott Fitzgerald („Marele Gatsby”).

1904. A murit Niels Ryberg Finsen, medic și om de știință danez, originar din Insulele Feroe. Pentru tratamentul unor boli ca lupus vulgaris a promovat utilizarea radiației luminoase pentru care i s-a decernat, în 1903, Premiul Nobel pentru Medicină.

1906. Parcul Național Devils Tower National Monument devine primul monument național din Statele Unite ale Americii.

1911. S-a născut Constantin Cernenko, politician sovietic,, fost secretar general al PCUS (d. 1985).

1929. Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de cinci zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de cinci sau șase zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.

1934. S-a născut fostul secretar general al NATO, Manfred Wörner  (Germania)  (decedat 1994).

1936. S-a născut americanul  Jim Henson  (decedat 1990), creatorul păpuşilor Muppets.

1945. A murit fizicianul german Hans Geiger, cunoscut  pentru  construirea, împreună cu Walther Müller, a detectorului Geiger-Müller, precum şi pentru experimentul Geiger-Marsden  prin care a descoperit nucleul atomic.

1948. S-a înfiinţat Honda Motor Company.

1951. S-a născut regizorul spaniol  Pedro Almodóvar.

1957. La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou.

1973. Guinea-Bissau își declară independența față de Portugalia.

1991: A început a patra mineriadă  (24-28 septembrie). În urma nesoluţionarii unor revendicări sindicale, minerii aflaţi în grevă, care ceruseră venirea la Petroşani a premierului Petre Roman, decid să plece spre Bucureşti, în frunte cu Miron Cozma. 

1997. A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov.

2003. A murit cântăreaţa americană Rosalie Allen.

2009. Tezaurul de la Staffordshire, descoperit de Terry Herbert în apropiere de Lichfield, Staffordshire (Anglia), este recunoscut oficial tezaur de autoritățile britanice, fiind inclus în Patrimoniul Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului depăşeşte un milion de lire sterline.

2010. A murit Ghenadi Ianaev, politician sovietic, fost preşedinte interimar, în anul 1991, timp de trei zile, al URSS (n. 1937).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă