23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist23 martie în istorie: Regele Ferdinand promite pământ țăranilor. SUA lansează Războiul...

23 martie în istorie: Regele Ferdinand promite pământ țăranilor. SUA lansează Războiul Stelelor

La 23 martie 1839 s-a folosit, în premieră, expresia OK. În 1917, regele Ferdinand a promis pământ țăranilor.  În 1933, Hitler obține  puteri absolute în Germania.  Iar în 1983, președintele Reagan lansează Războiul Stelelor.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 23 martie în istorie.

752. Ștefan al II-lea devine papă. A murit trei zile mai târziu, înainte să fie consacrat și nu se află pe lista oficială de papi a Vaticanului.

1749. S-a născut matematicianul şi astronomul francez Pierre Simon, marchiz de Laplace, profesor de matematică la Şcoala militară din Paris şi academician, celebru prin ipoteza sa cosmogonică Kant-Laplace, conform căreia sistemul solar s-a născut dintr-o nebuloasă în mișcare. A formulat ecuația Laplace și a pus la punct transformata Laplace, care apare în multe ramuri ale fizicii matematice, un domeniu în al cărui dezvoltare a jucat un rol esențial. Operatorul Laplace, utilizat pe scară largă în ecuațiile cu derivate parțiale, este, de asemenea, numit după el.

1813. S-a născut Cezar Boliac, unul dintre fruntaşii revoluţiei din 1848, poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice şi gazetar român.

1839. Prima utilizare cunoscută a expresiei americane „OK” (oll korrect) în cotidianul „Boston Morning Post”.

1842. A murit Stendhal (Henri Beyle), scriitor francez  (născut 1783).

1847. S-a născut Alexandru D. Xenopol, istoric, filosof şi critic literar, membru al Academiei Române.

1857. Americanul Elisha Otis instalează primul lift în New York City, la adresa Broadway 488.

1880. A murit generalul Gheorghe Magheru, conducătorul militar al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.

1881. S-a născut scriitorul francez Roger Martin du Gard, laureat al Premiului Nobel.

1898. Se adoptă Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.

1903. Americanii Orville şi Wilbur Wright înregistrează patentul aeroplanului experimentat de ei după lungi ani de cercetări.

1909. Wilhelm şi Karl Maybach înfiinţează Luftfahrzeug-Motoren GmbH la Bissingen, Germania, trust care va produce motoare pentru dirijabilele Zeppelin şi automobilele de lux Maybach.

1910. S-a născut, la Tokyo, celebrul regizor, scenarist şi producător japonez Akira Kurosawa.

1912. S-a născut fizicianul german  Wernher von Braun  (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun), asistent al lui Herman Oberth, creator al rachetelor militare naziste V1 şi V2 (1944-1945)  (decedat 1977).

1917. În contextul retragerii în Moldova în timpul Primului Război Mondial, a fost emisă Proclamaţia Regelui Ferdinand I, prin care acesta promitea ţăranilor pămînt şi introducerea votului universal.

1919. Fostul militant socialist italian Benito Mussolini fondează la Milano partidul fascist italian, Fasci di Combattimento.

1921. Crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.

1929. La Casa Albă a fost instalat primul telefon.

1933. Parlamentul Germaniei (Reichstag) aprobă un amendament asupra Constituției de la Weimar, care îi permite cancelarului Hitler să devină dictator.

1945. Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietățile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani.

1956. Pakistanul devine prima republică islamică din lume. Ziua Națională.

1965. NASA lansează Gemini 3, prima navă spaţială cu echipaj de două persoane.

1976. S-a născut Michelle Monaghan, actriță americană  (“Misiune: Imposibilă III”).

1983. Preşedintele american Ronald Reagan lansează „Iniţiativa de Apărare Strategică” (SDI), un sistem de apărare antirachetă cu baza în spațiu, cunoscut în mass media sub numele de Războiul Stelelor, care va obliga Uniunea Sovietică să accelereze negocierile pentru dezarmarea nucleară.

1989. Un asteroid cu diametrul de 330 metri trece la circa 700 000 kilometri distanţă de Pămînt.

1996. Organizarea primelor alegeri prezidenţiale directe în Taiwan (Republica China), câştigate de Lee Teng-hui, reprezentantul Partidului Naţionalist (Komintang).

1998. Filmul american Titanic obţine 11 trofee la cea de a 70 a ediţie a premiilor Oscar, egalând recordul peliculei Ben Hur la ediţia din 1959.

1999. Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene asupra Republicii Federale a Iugoslaviei.

2000. Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din Faust de Johann Wolfgang von Goethe  (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

2001. Staţia spaţială sovietică MIR („Pace”), lansată în februarie 1986, îşi încheie existenţa, cele 143 de tone ale sale dezintegrîndu-se în atmosferă la prăbuşirea în sudul Oceanului Pacific, după ce fusese abandonată de cel de-al 26-lea echipaj internaţional în august 1999.

2011. A murit actrița americană Elizabeth Taylor  (născută 1932).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă