13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist23 februarie în istorie: La Constantinopol se construiește biserica Sfânta Sofia. La...

23 februarie în istorie: La Constantinopol se construiește biserica Sfânta Sofia. La București se organizează primul concurs de frumusețe

La 23 februarie 532 a început ridicarea bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol. În 1869 s-a fondat Partidul Național Român din Transilvania. În 1903, Cuba a închiriat Statelor Unite golful Guantánamo. Iar în 1929, la București a fost aleasă prima „Miss România”.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 23 februarie în istorie.

303. Împăratul Dioclețian ordonă distrugerea bisericii creștine din Nicomedia. Încep opt ani de persecuții asupra creștinilor în Imperiul Roman.

532. Împăratul bizantin Iustinian I ordonă construirea unei noi bazilici creştin-ortodoxe în Constantinopol – Hagia Sofia (“Sfânta Înțelepciune”). Construcția s-a finalizat în anul 537. În anul 1453, după cucerirea Constantinopolului de către otomani, biserica a fost transformată în moschee.

1271. Prima atestare documentară a Braşovului.

1443. S-a născut, la Cluj, Matia Corvin, rege al Ungariei și Croației  (decedat 1490).

1455. Data tradiţională la care se consideră că a fost publicată Biblia Gutenberg, prima lucrare occidentală tiparită cu ajutorul unei maşini tipografice

1685. S-a născut Georg Friedrich Händel, compozitor, organist şi violonist german.

1821. A murit scriitorul englez John Keats.

1821. Țarul Rusiei, Alexandru I, dezavuează revoluția condusă de Tudor Vladimirescu în Țara Românească și mișcarea lui Alexandru Ipsilanti, care urmărea independența Greciei față de Imperiul Otoman, declarându–se de acord cu trecerea trupelor otomane la nord de Dunăre.

1855. A murit Carl Friedrich Gauss, matematician, astronom, fizician german.

1856. Nicolae Golescu a adresat plenipotenţiarilor Marii Britanii, Franţei şi ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într-un stat independent, sub garanţia marilor puteri europene.

1869. A fost fondat Partidul Naţional Român din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelariu.

1883. S-a născut filosoful german Karl Jaspers.

1893. A fost patentat motorul cu aprindere prin compresiune (Diesel), inventat de inginerul german Rudolf Diesel.

1898. Romancierul francez Émile Zola a fost găsit vinovat de calomnie și a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebra sa scrisoare J’accuse. Scriitorul  acuza guvernul de antisemitism și de faptul că l-a încarcerat fără temei pe căpitanul Alfred Dreyfus.

1903. Cuba a închiriat Statelor Unite, pe termen nelimitat, Golful Guantánamo.

1918. A luat fiinţă Armata Roşie. Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

1919. Este fondat Partidul Fascist de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei. Din această poziţie politică, Mussolini a trecut treptat către un regim dictatorial, impunând participarea Italiei, în cel de Al Doilea Război Mondial, alături de Germania.

1919. A murit Gheorghe Pop de Băsești, politician român din Transilvania.

1925. Mitropolia Valahiei a fost ridicată la rangul de patriarhie. Biserica ortodoxă română a devenit autocefală.

1927. Prima descriere scrisă a principiului incertitudinii, într-o scrisoare adresată de fizicianul teoretician german Werner Heisenberg colegului său fizician Wolfgang Pauli.

1929. Încep și la București concursurile de frumusețe, prin declararea Magdei Demetrescu drept „Miss România 1929". Ea s-a clasat a doua la concursul „Miss Europa”. Concursul de la București a fost organizat în cinstea zilei de Dragobete.

1942. A încetat din viaţă Stefan Zweig (născut 1881), poet, prozator, dramaturg, biograf şi eseist austriac. A emigrat, în anul 1938, în SUA.

1941. Plutoniul este izolat pentru prima oară în laborator de Dr. Glenn T. Seaborg.

1947. S-a înființat Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO).

1954. S-a născut  Viktor Iușcenko, politician ucrainean, al treilea președinte al Ucrainei.

1955. A murit poetul și dramaturgul Paul Claudel.

1956. Nikita Hrușciov denunță cultul personalității și crimele lui Stalin.

1965. A murit actorul american Stan Laurel (Arthur Stanley Jefferson). A format alături de Oliver Hardy celebrul cuplu comic Stan şi Bran.

1965. S-a născut Michael Dell, om de afaceri american, fondatorul companiei Dell.

1983. S-a născut  Emily Blunt, actriță britanică.

1992. Crin Halaicu este ales primar al municipiului Bucuresti.

1993. Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York, „World Trade Center", cartierul Manhatan. S-a soldat cu șase morţi şi peste 1.000 de răniţi.

1997. Savanţii britanici au anunţat că au creat, în premieră mondială, clona unui animal adult.

1999. A murit compozitorul George Grigoriu (născut 1927).

2000. A murit fotbalistul britanic Stanley Matthews (născut 1915).

2000. A murit Ofra Haza (născută 1957), actriță și cântăreață israeliană. Cauza decesului a fost SIDA, virusul fiind luat, se pare, de la soțul ei, Doron Askenazi. Acesta a murit un an mai târziu, după o supradoză de droguri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă