9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist23 decembrie în istorie: Sovieticii ocupă orașul Kabul. La București se aud...

23 decembrie în istorie: Sovieticii ocupă orașul Kabul. La București se aud schimburi de focuri

La 23 decembrie 1933 s-a născut împăratul Akihito. În 1972, 16 oameni au fost salvați din Munții Anzi, după ce au supraviețuit prin canibalism. În 1979, trupele sovietice intră în Kabul. Iar în 1989, principalele obiective din București sunt atacate cu focuri de armă.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 23 decembrie în istorie.

1688. Ca parte a Revoluției Glorioase, regele Iacob al II-lea părăsește Anglia plecând la Paris, după ce a fost detronat în favoarea nepotului său, William de Orania și a fiicei sale Mary.

1777. S-a născut Alexandru I, ţar al Rusiei.

1790. S-a născut Jean François Champollion, cunoscut orientalist, cel care a descifrat, în 1822, hieroglifele, punând bazele egiptologiei moderne.

1804. S-a născut criticul Charles Augustine Saint-Beuve, critic literar, poet şi romancier francez.

1806. Războiul ruso–turc  (1806–1812) – în primele lupte care s–au dat după ocuparea Moldovei, la Fierbinți și la Olteanu, rușii au ieșit victorioși. Au intrat în București la 25 decembrie 1806, reinstalând ca domn pe Constantin  Ipsilanti.

1823. S-a născut compozitorul Alexandru Flechtenmacher, autorul primei operete românești și a Horei Unirii.

1884. S-a născut inginerul și omul de afaceri Nicolae Malaxa (decedat 1965).

1888. Pictorul olandez Vincent van Gogh, într-unul din desele sale momente de rătăcire își taie o parte din urechea stângă.

1896. S-a născut  Giuseppe Tomasi di Lampedusa, scriitor italian  („Ghepardul”).

1918. S-a născut Helmut Schmidt  (decedat 2015), cancelar al RFG  între 1974 – 1982.

1920. Irlanda de Nord  (Ulster)  a fost separată administrativ de restul Irlandei şi a fost semnat „Ireland Act”. Parlamentul s-a împărţit în două: unul la Dublin şi celălalt la Belfast.

1933. S-a născut Akihito, împăratul Japoniei.

1947. Fizicienii americani John Bardeen, Walter Brattain şi William Shockley au conceput primul tranzistor.

1948. La Tokyo  sunt executați opt criminali de război japonezi, printre care și fostul premier Hideiki Tojo.

1972. Cei 16 supraviețuitori ai dezastrului zborului Andes sunt salvați după 73 de zile, ei rezistând prin canibalism. Avionul uruguayan se prăbușise la 13 octombrie. Supraviețuitorii au mâncat din cadavrele pasagerilor morți, conservate în zăpadă. În America de Sud, evenimentul este denumit El Milagro de los Andes.

1979. Trupele sovietice ocupă orașul Kabul, capitala Afganistanului.

1986. A murit actrița Eugenia Popovici  (născută 1914).

1986. Dick Rutan şi Jeana Yeager au terminat primul zbor în jurul lumii cu avionul Voyager, fără să-l realimenteze cu combustibil.

1989. În timpul nopţii, la Bucureşti, au fost atacate Televiziunea, clădirea Comitetului Central, Biblioteca Centrală Universitară (grav afectată de incendii), Ministerul Apărării Naţionale.

Consiliul Frontului Salvării Naţionale l-a numit în funcţia de ministru al Apărării pe generalul-colonel Nicolae Militaru.

Au fost eliberaţi din închisori deţinuţii politici, printre care şi cei câţiva ziarişti din gruparea „României libere”: Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă care, cu un an în urmă, protestaseră deschis împotriva regimului.

Graniţele României au fost redeschise.

1992. S-a constituit Comitetul Fulbright, un pas important în dezvoltarea relaţiilor de schimburi în domeniul educației între România şi SUA.

1996. Are loc premiera românească a filmului Grădina lui Celibidache.

2013. A murit Mihail Kalașnikov, general rus, proiectant de arme de foc  (născut 1919).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă