20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist21 august în istorie: Prima televiziune din România. Ceauşescu acuză ocuparea Cehoslovaciei...

21 august în istorie: Prima televiziune din România. Ceauşescu acuză ocuparea Cehoslovaciei de către URSS

La 21 august 1723 a murit Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, unul dintre marii cărturari ai Europei. În 1955 a început prima emisiune a Televiziunii Române. În 1965 a fost proclamată Republica Socialistă România, iar în 1968, Ceauşescu a criticat invadarea Cehoslovaciei de către URSS.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 21 august în istorie.

1698. S-a născut unul dintre cei mai faimoşi meşteri lutier ai lumii, Giuseppe Guarneri. Una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini.

1723. A murit Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei şi cărturar umanist.

1789. S-a născut matematicianul şi fizicianul francez Augustin Louis baron de Cauchy, unul dintre pionierii analizei matematice. A avut contribuţii şi în domeniul fizicii.

1798. S-a născut istoricul francez Jules Michelet (decedat 1874).

1814. A murit fizicianul Benjamin Thompson.

1882. S-a născut fizicianul Augustin Maior. În luna noiembrie 1905 este angajat prin concurs inginer la Stația Experimentală a Poștelor din Budapesta unde, în 1906, a reușit să transmită simultan, pe o singură linie telefonică de 15 km, 5 convorbiri fără ca semnalele să interfereze. Fundamentele teoretice ale telefoniei multiple au fost publicate, în 1907, în revista „Elektrotechnische Zeitschrift” și apoi, în 1914, în lucrarea „The use of High-Frequency Alternating Currents in Telegraphy, Telephony and for Power Transmission” publicată în revista “The Electrician”. După Primul Război Mondial, Augustin Maior a devenit director general al Poștelor, Telegrafelor și Telefoanelor din Transilvania și Banat.

1896. S-a născut matematicianul român Alexandru Pantazi, membru al „Societăţii Române de Ştiinţe” și al „Gazetei Matematice”.

1897. Chimistul german Felix Hoffmann a sintetizat heroina prin metoda folosită de chimistul englez C.R. Wright în 1874.

1925. S-a născut actorul Toma Caragiu (decedat 1977).

1928. S-a născut actorul Jean Constantin (decedat 2010).

1943. S-a încheiat bătălia de la Kursk (Rusia), cea mai mare luptă de tancuri din istorie.

1955. La ora 20.00 începea prima emisiune experimentală de televiziune în România.

1957. URSS a testat cu succes  R-7 Semyorka – prima rachetă balistică intercontinentală.

1959. Hawaii a devenit cel de-al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

1965. România adoptă Constituţia. Este proclamată Republica Socialistă România.

1968. Nicolae Ceauşescu, şeful statului român, ţine un discurs în care critică invadarea Cehoslovaciei de către URSS şi alte ţări membre ale Tratatului de la Varşovia.

1986. S-a născut atletul jamaican Usain Bolt.

1991. Letonia îşi declară independenţa.

1991. A murit poetul Eugen Jebeleanu.

2008. A murit Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri român stabilit în Italia  (născut 1917).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă