5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist19 iulie în istorie: Rusia cere ajutor României împotriva Turciei. Ceauşescu preia...

19 iulie în istorie: Rusia cere ajutor României împotriva Turciei. Ceauşescu preia puterea

La 19 iulie 1870 a început războiul franco-prusac. În 1877, Rusia a cerut sprijinul României împotriva Imperiului Otoman. În 1965, Ceaușescu a fost ales secretar general al PCR. Iar în 1996, SUA au acordat, definitiv, clauza națiunii celei mai favorizate pentru România.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 19 iulie în istorie.

1374. A murit poetul italian Francesco Petrarca.

1814. S-a născut Samuel Colt, magnat și inventator american. Colt a înființat Colt's Patent Fire-Arms Manufacturing Company și este cunoscut pentru popularizarea revolverului.

1834. S-a născut pictorul Edgar Degas.

1870. Războiul franco-prusac: Franța a declarat război Prusiei. Conflictul se va încheia la 26 februarie 1871 prin înfrângerea Franței.

1877: Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul.

1893. S-a născut poetul şi dramaturgul rus Vladimir Maiakovski, „cel mai bun şi talentat poet al epocii noastre sovietice”, cum îl caracterizase Stalin.

1898. S-a născut filosoful şi sociologul german Herbert Marcuse.

1900. Se deschide metroul din Paris.

1946. S-a născut Ilie Năstase.

1947. S-a născut muzicianul Brian May (Queen).

1954. Elvis Presley a lansat primul lui disc single: That' s All Right.

1965. La Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al PCR.

1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă României.

2001. Consiliul Europei a adoptat, la Strasbourg, o recomandare în vederea prevenirii rasismului, a xenofobiei şi a intorelanţei rasiale în sport, în special în fotbal.

2009. A murit Frank McCourt, scriitor american, laureat al premiului Pulitzer.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă