15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist16 noiembrie în istorie: Nemții înaintează spre București. Iohannis devine președinte...

16 noiembrie în istorie: Nemții înaintează spre București. Iohannis devine președinte al României

La 16 noiembrie 1364 a început domnia lui Vladislav Vlaicu, apărător al religiei ortodoxe. În 1916 a început “Bătălia pentru București”, de apărare împotriva nemților. În 1920 s-a încheiat revoluția socialistă în Rusia. Iar în 2014, Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 16 noiembrie în istorie.

42 î.Hr. S-a născut  Tiberius, al doilea împărat roman, fiul adoptiv al lui Cezar August  (decedat  37 d.Hr.)

1272. A murit regele Henric al III-lea  al Angliei  (născut  1207).

1364. Începutul domniei lui Vladislav Vlaicu în Țara Românească. A fost un apărător al religiei ortodoxe în fața catolicismului.

1485. Lupta de la Cătlăbuga. Ștefan cel Mare îi învinge pe otomani.

1532. Francisco Pizarro și oamenii lui îl iau prizonier pe împăratul incaș Atahualpa în bătălia de la Cajamarca.

1816. S-a născut  Andrei Mureșanu, poet, traducător și eseist român  (decedat  1863).

1849. Un tribunal rus l-a condamnat pe Fiodor Dostoievski la moarte pentru activități anti-guvernamentale. Execuția a fost anulată în ultimul moment, pedeapsa fiind comutată în exil în Siberia.

1852. A murit Nicolae Bălcescu, istoric și revoluționar român (născut  1819).

1855. Exploratorul britanic David Livingstone este primul european care ajunge la cascada Victoria (Mosi-oa-Tunya).

1878. S-a constituit, la Sibiu, Reuniunea Română de Muzică sub conducerea cărturarului Zaharia Boiu.

1881. La București a fost înființată Facultatea de Teologie ortodoxă.

1885. George Eastman, fondator al companiei Kodak, a inventat în SUA pelicula de nitroceluloză pentru a imprima imagini.

1903. S-a născut Dumitru Stăniloae, teolog, scriitor român, membru de onoare al Academiei Române (decedat   1993).

1907. După ce cu doi ani în urmă nu au reușit să constituie un stat al SUA, cele cinci triburi civilizate s-au unit cu teritoriul Oklahoma și au format al 46-lea stat al Uniunii.

1916. Primul război mondial. Armata germană, sprijinită de unități ale Austro-Ungariei și Imperiului Otoman, înaintează dispre Dunăre spre capitala României. Începe “Bătalia pentru București” (“Bătălia de la Neajlov și Argeș), cea mai mare operațiune militară a armatei române din anul 1916, condusă de generalul Constantin Prezan, prin care se încerca apărarea Capitalei.

1920. S-a încheiat revoluția din Rusia, începută în primăvara anului 1918.

1938. Chimistul elvețian Albert Hofmann a sintetizat pentru prima oară drogul halucinogen LSD la laboratoarele Sandoz din Basel, Elveția.

1945. Constituirea UNESCO – Organizatia Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. La data de 16 noiembrie 1945, reprezentanții ai 44 de state participante la Conferința de la Londra au semnat Actul constitutiv al UNESCO. Actul a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 1946.

1957. Începe la Moscova o consfătuire a reprezentanților partidelor comuniste din 64 de țări. Se adoptă o declarație care condamnă “revizionismul” în general, iar în mod special “revizionismul” iugoslav.

1960. A murit Clark Gable, actor american (născut  1901)  (“Pe aripile vântului”).

1965. Sovieticii lansează de la baza Baikonur din Kazahstan sonda spațială Venera III, spre planeta Venus.

1967. S-a născut George Cristian Maior, om politic și diplomat român, fost director al SRI. În prezent este ambasador în SUA.

1979. S-a dat în folosință, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din București între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea.

1988. A fost adoptată Declarația de suveranitate a Republicii Estonia, prin care se recunoștea supremația legilor estoniene asupra celor unionale.

1988. Benazir Bhutto este aleasă în funcția de prim-ministru al Pakistanului, pe care a deținut-o în legislaturile 19881990 și 19931996, fiind prima conducătoare politică a unei țări musulmane.

2000. Bill Clinton devine primul președinte american care vizitează Vietnamul.

2000. A murit Laurențiu Ulici, critic literar român (născut  1943).

2001. Este lansat primul film Harry Potter: “Harry Potter și piatra filozofală”.

2006. A murit Milton Friedman, economist american, laureat Nobel  (născut  1912).

2014. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Klaus Iohannis a obținut 54,43 la sută  din voturi la turul doi al alegerilor prezidentiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,56 la sută dintre alegatorii care s-au prezentat la urne.

Citeşte şi:

3 noiembrie în istorie: Se inaugurează Casa Albă. Începe să funcţioneze Staţia Spaţială Internaţională 

2 noiembrie în istorie: Începe răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Primii trei cosmonauți pe Stația Spațială Internațională

1 noiembrie în istorie: Mihai Viteazu cucerește Transilvania. Se formează Uniunea Europeană

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă