15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist16 iunie în istorie: Dracula îi sperie pe turci. Deținuții politici sunt...

16 iunie în istorie: Dracula îi sperie pe turci. Deținuții politici sunt eliberați

La 16 iunie 1462, Vlad Țepeș a organizat atacul de noapte asupra turcilor. În 1964 sunt grațiați deținuții politici, iar în 1993 se inaugurează primul post de televiziune privat din România.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 16 iunie în istorie

1313 – Se naște scriitorul italian Giovanni Boccaccio.

1462: Vlad Țepeș a condus un atac surpriză, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaște numele localității unde s-a petrecut lupta), provocând mari pierderi inamicului și o mare debandadă. Trupele lui Vlad Țepeș s-au retras apoi la nord de Târgoviște.

1864 – Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante recunosc dreptul statului român de a-şi modifica legiuirile interne fără o prealabilă aprobare din partea lor.

1890 S-a născut Nae Ionescu, logician, filosof și publicist  (decedat 1940).

1890 – S-a născut Arthur Stanley Jefferson, alias Stan Laurel (decedat 1965), cel care, alături de Oliver Hardy, a format celebrul cuplu de comici Stan şi Bran.

1902 – S-a născut geneticiana Barbara McClintock, laureată a Premiului Nobel pentru Medicină, în anul 1983.

1903 – Fondarea, la Detroit, a Companiei Ford Motor Company de către Henry Ford.

1925 – S-a născut Anatol E. Baconsky, poet, prozator, eseist, traducător român.

1940 – Mareşalul Phillipe Petain, erou în Primul Război Mondial, devine premier al guvernului francez de la Vichy.

1946 – Cornel Penu, unul din cei mai mari portari de handbal ai lumii, fost portar al naționalei României. Penu a fost dublu campion mondial (1970 și 1974) și a făcut parte din lotul echipei României medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972.

1958 – Este executat Imre Nagy, fost premier al Ungariei şi liderul mişcării de revoltă împotriva ocupaţiei sovietice.

1964 – Grațierea deținuților politici din România.

1977 – Leonid Brejnev devine preşedinte al URSS.

1983 – Iuri Andropov devine preşedinte al URSS.

1993 – Inaugurarea primului post privat de televiziune din România – SOTI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă