10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist14 iulie în istorie: Francezii cuceresc Bastilia. Nemții scot partidele politice în...

14 iulie în istorie: Francezii cuceresc Bastilia. Nemții scot partidele politice în afara legii

La 14 iulie 1582, Iancu de Hunedoara învinge flota otomană. În 1789 a căzut Bastilia. În 1947 sunt arestați liderii PNȚ. Iar în 1967 s-a născut Mădălina Manole.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 14 iulie în istorie.

1223: Ludovic al VIII-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său, Filip al II-lea.

1456: Lupta navală de la Salankemen (pe Dunăre); flota lui Iancu înfrânge flota turcă și reușește să trimită ajutoare în trupe, arme și alimente celor asediați la Belgrad.

1582: A apărut „Palia de la Orăștie“ – prima traducere românească a vechilor cărți biblice „Geneza“ și „Exodul“, tipărită la Orăștie de meșterul-tipograf Șerban, fiul diaconului Coresi, și diaconul Marian. Este un prețios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parțială a Bibliei, demonstra posibilitățile de expresie ale limbii române și capacitatea ei de a fi limbă de cultură.

1602: S-a născut Jules Mazarin, diplomat francez și cardinal francez (d. 1661)

1700: A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia și Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.

1789: Căderea Bastiliei a marcat începutul Revoluției franceze.

1861. La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit ușor într-o tentativă de asasinat.

1865: Prima ascensiune a vârfului Matterhorn de către expediția condusă de exploratorul britanic Edward Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.

1913: S-a născut Gerald Ford, politician american, al 38-lea președinte al Statelor Unite (d. 2006)

1919: S-a născut Lino Ventura (Angiolino Joseph Pascal Ventura), actor francez de origine italiană (d. 1987)

1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepția celui nazist, au fost scoase în afara legii.

1947: Afacerea Tămădău : Un grup de zece conducători ai PNȚ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.

1958: S-a născut Mircea Geoană, politician român, președinte PSD, ministru de externe

1967: S-a născut Mădălina Manole, solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română. S-a sinucis chiar de ziua ei, în anul 2010.

1965: Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.

1969: În Statele Unite sunt retrase oficial din circulație bancnotele de 500$, 1000$, 5000$ și 10000$.

2000: Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal,Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene.

2002: Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei.

2015: Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. "Întâlnirea" este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.

2015: Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark. Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă