13 septembrie în istorie: Pompierii apără Revoluția. Aurel Vlaicu vrea să zboare peste Carpați

de Mihai Diac , 13 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:11, 13 septembrie 2017

La 13 septembrie 1724 a fost sfințită Mânăstirea Văcărești, cea mai mare din Balcani. În 1848, o companie de pompieri încearcă să țină piept trupelor otomane. În 1913 a murit Aurel Vlaicu. Iar în 1953, Hrușciov a devenit secretar general al PCUS.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 13 septembrie în istorie.

1501. Michelangelo începe lucrul la statuia lui David.

1584. În Spania, la Madrid, se finalizează El Escorial, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale.

1592. A murit Michel de Montaigne, scriitor și moralist francez (născut 1533).

1598. Filip al III-lea devine rege al Spaniei după moartea tatălui său, Filip al II-lea.

1724. Sfințirea Mânăstirii Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat - cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, cea mai mare mânăstire din Balcani. Ca urmare a activității de „sistematizare teritorială urbană și rurală” inițiată în 1974, prin Legea nr.58, în decembrie 1984 întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat.

1788. Orașul New York devine prima capitală a Statelor Unite.

1819. S-a născut pianista și compozitoarea germană Clara Schumann  (decedată 1896).

1848. Bătălia din Dealu Spirii. O companie românească de pompieri condusă de Pavel Zăgănescu a încercat o ultimă tentativă de apărare a revoluției de la 1848 din Țara Românească împotriva intervenției otomane.

1850. Prima ascensiune a Piz Bernina, cel mai înalt vârf din Alpii Retici, de către topograful elvețian Johann Coaz și asistenții săi, frații Jon și Lorenz Ragut Tscharner.

1860. S-a născut medicul Thoma Ionescu, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru al Academiei Române  (decedat 1926).

1872. A murit filosoful Ludwig Feuerbach  (născut 1804).

1874. S-a născut Arnold Schonberg, compozitor austriac, de origine evreiască, elevul lui Gustav Mahler. Este considerat unul dintre pionierii muzicii dodecafonice. A compus marea parte a lucrărilor în Statele Unite ale Americii.

1875. Mihai Eminescu îl duce pentru prima dată pe Ion Creangă la Junimea, unde acesta citeşte povestea Soacra cu trei nurori.

1899. S-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul Gărzii de Fier (decedat 1938).

1908. S-a născut istoricul literar Edgar Papu.

1913. A murit Aurel Vlaicu, în timpul  încercării de a traversa Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II.

1940. Al Doilea Război Mondial. Italia invadează Egiptul.

1940. S-a născut Oscar Arias Sánchez, președinte al Republicii Costa Rica, laureat al Premiului Nobel.

1944. S-a născut Jacqueline Bisset, actriță engleză.

1953. Nikita Hrușciov devine secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1956. S-a născut fotbalistul Ilie Balaci.

1968. Albania părăsește Pactul de la Varșovia.

1971. S-a născut tenismenul croat Goran Ivanišević.

1971. S-a născut creatoarea de modă Stella McCartney, fiica lui Paul McCartney – fost membru Beatles.

 1977. A murit dirijorul  american de origine poloneză Leopold Stokowski  (născut 1882).

1992. La Festivalul internaţional al filmului de la Veneţia, filmului „Hotel de Lux” al regizorului Dan Piţa i-a fost decernat „Leul de argint”.

1993. După mai multe runde de negocieri desfășurate în secret în Norvegia, primul ministru al Israelului, Itzhak Rabin și liderul OEP Yasser Arafat au semnat acordurile de la Oslo, prin care palestinienii obțineau o autonomie limitată.

1995. A murit Francesco Messina, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori moderni ai Italiei.

Comentarii

  • ALBAKER

    18 septembrie 2017 9:46

    BUNA ZIUA OAMENILOR MEI SAU LASI ROMANIATESTAMENTUL CUM SUNT UN UN DE ÎMPRUMUT PENTRU CUMPARAREA UNEI CASE DIN UN COMPANIA DE ÎMPRUMUT REAL ȘI GENERAL A SOLICITAT firma de împrumut Albaker. Eu sunt foarte fericit astăzi și Dumnezeu să-i eliberezi pe JOSE LUIS COMPANIA DE ÎMPRUMUT..Numele meu este Abdullah Sunt din orașul Iași Am căutat o adevărată companie de împrumut pentru ultimele 5 luni, să cumpăr o casătot ce am primit a fost o grămadă de escrocherii care m-au făcut să am încredere în ei și la sfârșitDe-a lungul zilei mi-au luat banii fără să dea nimic în schimb, totulsperanța mea a fost pierdută, am confuz și frustrat, nu am vrut niciodată să am nimic de-a face cu companii de împrumut pe internet, așa că am mers să împrumut niște bani dintr-unprietena, în vamă aici tot ce sa întâmplat și mi-a spus că mă poate ajutaEa știe o companie de împrumut care mă poate ajuta cu orice împrumutnevoie de mine cu o rată a dobânzii foarte scăzută de 2, că tocmai a primitîmprumut de la ei, ea ma indrumat cu privire la modul de a aplica pentru împrumut, i-am făcutasa cum mi-a spus, am aplicat cu ei pe Email albakerloanfirmgmail.com nu am crezut niciodata dar am incercat si pe minecea mai mare surpriză am primit împrumutul în 24 de ore, nu puteam să cred,Sunt fericit și bogat din nou și îi mulțumesc lui Dumnezeu că acest împrumutCompaniile de genul asta există în continuare în legătură cu aceste înșelătorii în toate locurile,vă rugăm să vă sfătuim pe toți cei care au nevoie de împrumut pentru a mergealbakerloanfirmgmail.com nu vă vor da niciodată o greșeală șiViata ta se va schimba ca a mea. Ajungeti sa contactati albakerloanfirmgmail.com astazi si sa obtineti imprumutul de la ei, va multumim firmei de credite Albaker pentru oferta lor de credit autentica.În cazul în care Albaker este o firmă din lume, există un mare număr de întreprinderi care se confruntă cu stres.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design