0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist12 mai în istorie: Armata Română își încheie participarea la cel de-al...

12 mai în istorie: Armata Română își încheie participarea la cel de-al doilea Război Mondial. Se inaugurează Columna lui Traian

La 12 mai 113 a fost inaugurată Columna lui Traian. În 1943 este finalizată clădirea Pentagonului.  În 1945, Armata Română își încheie participarea la cel de-al doilea Război Mondial. Iar în 1955, trupele aliate se retrag din Austria.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 12 mai în istorie.

113: A fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian", operă atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane constituie un original act de naștere al poporului român.

254: Papa Ștefan I îi succede Papei Lucius I ca cel de-al 23-lea Suveran Pontif.

1191: Richard I al Angliei se căsătorește cu Berengaria de Navara care este încoronată regină consort a Angliei în aceeași zi.

1364: Universitatea Jagiellonă, una dintre cele mai vechi universități din Europa, a fost inaugurată prin carta regală emisă de Cazimir al III-lea al Poloniei.

1551: A fost fondată Universitatea Națională San Marcos din Lima, Peru, la porunca regelui Carol Quintul. Este cea mai veche universitate cu o existență continuă din America.

1581: A fost fondată Universitatea din Cluj.

1797: Prima Coaliție: Napoleon I al Franței cucerește Veneția.

1812. S-a născut George Barițiu, istoric și publicist român (d. 1893)

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei". Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc".

1873: Încoronarea regelui Oscar al II-lea al Suediei.

1881: În Africa de Nord, Tunisia devine protectorat francez.

1918. S-a născut americanul Julius Rosenberg, acuzat că a trădat către URSS secretul bombei atomice. A fost executat de americani în anul 1953.

1925: Paul von Hindenburg este investit în funcția de președinte al celui de-al doilea Reich al Republicii de la Weimar.

1926: Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

1932: La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh este găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh.

1937: Regele George al VI-lea al Angliei a fost încoronat la Westminster Abbey.

1941: Inginerul german Konrad Zuse a prezentat calculatorul Z3, primul calculator electromecanic programabil.

1942: Prima gazare în masă, datată cu exactitate, din lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

1943: A fost terminată construirea clădirii Pentagonului.

1945: Al doilea război mondial: Armata română își încheie participarea la cel de–al doilea război mondial.

1955. Austria redevine independentă, prin retragerea trupelor aliate de pe teritoriul ei.

1965: Nava spațială sovietică Luna 5 se prăbușește pe Lună.

1972: Rolling Stones lansează Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor.

1998: Sărbătoarea națională a Republicii cecene Icikeria (ziua semnării Acordului de pace cu Federația Rusă).

2008: Peste 50.000 de persoane sunt ucise în China de un cutremur. Epicentrul a fost localizat la 90 de kilometri (55 de mile) vest-nord-vest de Chengdu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă