9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist10 septembrie în istorie: Bucovina trece la România. Gibraltarul rămâne la Marea...

10 septembrie în istorie: Bucovina trece la România. Gibraltarul rămâne la Marea Britanie

La data de 10 septembrie 1919, Tratatul de la Saint Germain recunoaşte apartenenţa Bucovinei la România. În 1960, Iolanda Balaş devine campioană olimpică, după un concurs în care a luptat doar cu ea însăşi. În 1967, populaţia din Gibraltar a ales dominaţia britanică. Iar în 1989 s-a produs catastrofa navei Mogoşoaia, în care au murit 216 oameni.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 10 septembrie în istorie.

1524. S-a născut poetul Pierre de Ronsard, principalul reprezentant al şcolii literare franceze din secolul al XVI-lea, cunoscută sub numele de „Pleiade”.

1624. S-a născut medicul englez Thomas Sydenham, supranumit Hippocrate al englezilor, celebru pentru observațiile sale epidemiologice, descrierile amănunțite ale malariei, scarlatinei, pojarului.

1709. S-a născut Antioh Cantemir, poet de limbă rusă, fiul lui Dimitrie Cantemir.

1749. A murit Émilie de Breteuil, matematiciană și fiziciană franceză din perioada iluminismului. Este una dintre primele celebrități feminine în cele două domenii, apropiată a unor personalități precum Voltaire, Bernoulli sau Euler. Cea mai importantă contribuție personală este traducerea în limba franceză a lucrării lui Isaac Newton, Principia mathematica.

1806. A murit filologul Johann Cristoph Adelung, iniţiatorul unui catalog al tuturor limbilor de pe glob.

1839. S-a născut filosoful american Charles Peirce, fondator alpragmatismului și, alături de William James, părintele semioticii moderne.

1872.  A murit  Avram Iancu  (născut 1824).

1892. S-a născut fizicianul Arthur Holly Compton, descoperitorul radiaţiilor Röentgen şi Gama, laureat al Premiului Nobel.

1898. Împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi) a fost asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

1919. Austria a semnat tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența "Fostului ducat al Bucovinei" la România și a Tirolului de Sud la Italia.

1933. S-a născut Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai importanți creatori de modă ai sfârșitului de secol XX.

1939. Al Doilea Război Mondial. Canada declară război Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților.

1960. La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde “la grande bionda”, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur. Din 15 concurente inițiale, numai patru au depășit înălțimea de 1,71 m. Iolanda Balaș a sărit 1,73 m de la prima încercare, în timp ce adversarele sale epuizaseră toate tentativele regulamentare, fără să reușească să sară o asemenea înălțime. După stabilirea victoriei sale, Iolanda Balaș a continuat singură întrecerea: a depășit înălțimea de 1,75 m, a sărit 1,77 m la prima încercare, 1,81 m la a doua, 1,85 m la a treia. A încercat și 1,87 m, care ar fi fost un nou record mondial, dar după două tentative a renunțat. A câștigat medalia de aur cu o diferență de 14 cm față de a doua clasată, poloneza Jaroslava Jozwiakowska.

1960. S-a născut actorul britanic Colin Firth, laureat al Premiului Oscar.

1964. S-a născut interpretul şi compozitorul Cristian Paţurcă  (decedat 2011).

1967. Populaţia din Gibraltar decide, prin vot, ca teritoriul să rămână sub autoritate britanică, în loc să intre în componenţa Spaniei.

1977. Hamida Djandoubi, condamnat pentru tortură și crime, este ultima persoana executată prin ghilotinare în Franța.

1983. S-a născut fizicianul elvețian Felix Bloch, laureat Nobel.

1983. A murit șahistul Victor Ciocâltea (născut 1932), mare maestru internațional. Una din partidele sale memorabile este cea de la Olimpiadă de șah de la Varna, în Bulgaria, din 1962, în care l-a învins pe Bobby Fischer. Ciocâltea a câștigat Campionatul național de șah al României în 1952, 1961, 1969, 1970, 1971, 1975 și 1979, reprezentând România la 11 Olimpiade de șah, între anii 1956 și 1982. A murit la masa de șah, în timpul unei partide jucate la un turneu din Spania.

1989. În urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufundă în apropiere de Galați. Au murit 216 de persoane, dintr care 45 de copii.

2001. Britanicul Charles Ingram trișează în încercarea sa de a câștiga premiul de un milion de lire sterline la “Vrei să fii milionar?”.  Ca probă împotriva sa la proces, s-a arătat că pentru a ajunge la răspunsurile corecte, Ingram s-a folosit de profesorul universitar Whittoc, care tușea pentru a-i da de știre dacă răspunsul e bun sau nu. În 2003 a fost condamnat pentru înșelăciune.

2002. Elveția se alătură Organizației Națiunilor Unite.

2005. A murit starul american al muzicii blues, Clarence "Gatemouth" Brown. În 1983, a câştigat un premiu Grammy cu albumul Alright Again!

2007. A murit Anita Roddick, fondatoarea companiei britanice de cosmetice Body Shop.

2008. A fost pornit acceleratorul de particule iniţiat de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă