9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldine27 decembrie în istorie: Horea și Cloșca sunt luați prizonieri. Se înființează...

27 decembrie în istorie: Horea și Cloșca sunt luați prizonieri. Se înființează FMI

537. A fost inaugurată Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol, devenită în 1453 moschee și în 1935 muzeu.

1391. Prima mențiune documentară a „logofătului” (șeful cancelariei domnești) în Țara Românească.

1512. Coroana spaniolă elaborează Legile de la Burgos, menite să reglementeze comportamentul coloniștilor față de băștinașii din Lumea Nouă.

1571. S-a născut Johannes Kepler  (decedat 1630), astronom şi astrolog german. A descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice.

1585. A murit poetul francez Pierre de Ronsard.

 
1587. Sigismund al III-lea Vasa este încoronat rege al Poloniei. Va domni 45 de ani și va rămâne în istorie drept o figură extrem de controversată.

1784. Horea şi Cloşca sunt prinşi în pădurea Scoruşet din munţii Gilăului, apoi închişi la Alba-Iulia.

1806. Constantin Ipsilanti revine la București. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Țara Românească și Serbia.

1822. S-a născut Louis Pasteur (decedat 1895), chimist şi biolog, membru al Academiei Franceze. A descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor şi vaccinul antirabic (aplicat pentru prima oară în 1885), punând astfel bazele imunologiei. A stabilit metoda conservării berii prin pasteurizare.

1831. Charles Darwin se îmbarcă în călătoria sa istorică în America de Sud (1831 – 1836), la bordul navei HMS Beagle. Pe parcursul acesteia va pune bazele teoriei evoluționiste.

1832. S-a născut Pavel Mihailovici Tretiakov, critic şi umorist rus.

1896. S-a născut romancierul american Louis Bromfield.

1897. S-a născut Tudor Vianu, poet, estetician şi filozof român, membru al Academiei Române, fost director general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

1901. S-a născut Marlene Dietrich, figură legendară a cinematografului  (decedată 1992).

1922. Este lansat la apă portavionul Hōshō, prima navă de acest tip din lume.

1923. A murit inginerul francez  Gustave  Eiffel.

1925. S-a sinucis poetul rus  Serghei Aleksandrovici Esenin  (născut 1895).

1945. Sunt fondate Banca Mondială pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). România a devenit membră a celor două organisme financiare la 15 decembrie 1972.

1948. S-a născut actorul francez Gerard Depardieu.

1956. S-a născut atleta româncă Doina Melinte.

1977. A murit pictorul Alexandru Ciucurencu.

1978. În Spania se instaurează democraţia după 40 de ani de regim dictatorial.

1991. Se deschide pentru public Muzeul Național Cotroceni, care fusese înființat la 10 iulie 1991.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă