2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialVile lacustre în Berzasca

Vile lacustre în Berzasca

În zona Golfului Berzasca din Clisura Dunării, în cel mai scurt timp vor apărea două sate cu aşezări lacustre. Este vorba de un proiect de dezvoltare turistică de mare anvergură care a schimba destinul economic al zonei şi poate al întregii Clisuri a Dunării.

Comuna Berzasca este aşezată într-un loc mirific în Clisură. De o parte sunt Munţii Locvei, iar de cealaltă, apele marelui fluviu. Oamenii s-au aşezat în cele patru sate, Liubcova, Bigăr, Cozla şi bineînţeles, Berzasca. Dacă până mai în anii trecuţi, în economia locală pe primul loc erau mineritul în cărbune, apoi exploatarea pietrei şi a lemnului, în prezent, totul s-a întors la 180 de grade. Din oameni obişnuiţi cu munca grea, localnicii vor trebui să înveţe să se poarte frumos cu turiştii, să simtă frumosul şi să lucreze cu omul.

Schimbări forţate

Primarul comunei, Petru Nicolae Furdui, a văzut că totul o ia la vale, încet dar sigur. Mina de la Cozla s-a închis, exploatarea lemnului este pe sfârşite, iar altceva nu prea a apărut în loc. În aceste condiţii, el a început o serie de proiecte. Proiecte pentru care a şi primit finanţare de milioane de euro. O parte din fonduri europene, iar o altă parte din fonduri guvernamentale. Investiţiile sunt direcţionate către sporirea atractivităţii zonei prin imagini şi activităţi unice inspirate din specificul acesteia şi bazate pe principii ecologice pentru construirea unor locuinţe lacustre, platforme şi pontoane pe apă, mici restaurante şi baruri pe malul apei.

„Unul dintre aceste proiecte vizează amenajarea unui complex lacustru de bungalouri, Egreta şi Pelicanul. Deja lucrările au început, iar în prezent se aşteaptă sosirea stâlpilor din Germania. Vor fi 15 locuinţe, pe fiecare insulă, bungalouri prevăzute cu loc de servit masa, recepţie şi arie de promenadă” spune primarul Furdui. Costurile de amenajare ale acestui proiect se ridică la peste 1,2 milioane de euro. Prin acest proiect, primarul urmăreşte ca zona să intre în atenţia turiştilor români şi străini. ,,Printre altele, proiectul presupune realizarea unei faleze care să lege limita administrativă a comunei Berzasca dinspre Sicheviţa, Moldova Nouă până la limita judeţului Caraş-Severin cu judeţul Mehedinţi, circa 17 km de faleză. Faleza înglobează o alee pietonală, o pistă de biciclete, spaţiu verde, căile de acces către Dunăre prin aşa-zisele pontoane care vor fi realizate pentru pescari şi pentru cei care vor să aibă acces la ambarcaţiunile de agrement, la bărcile cu motor sau iahturi.

Fiindcă pe Dunăre circulă ambarcaţiuni de croazieră, mai bine de zece vapoare zilnic pe timp de vară, de-a lungul fluviului de la Viena, Strasbourg sau Budapesta la Tulcea, proiectul prevede amenajarea a două porturi pentru a le face să acosteze şi în zona turistică Berzasca. Pentru aceasta, proiectul prevede amenajarea a două porturi turistice la Cozla şi la Drencova” mai spune edilul. ,,Turiştii pot fi angrenaţi într-o serie de activităţi cum ar fi traseul spre localitatea Bigăr, unde există o comunitate de cehi unde s-a gândit conservarea arhitecturii localităţii. Un alt traseu este către cheile Siriei, o zonă spectaculoasă, carstică, unde găsim o rezervaţie naturală de liliac ce înfloreşte-n mai-iunie, având un colorit deosebit. Aici găsim păstrăvul de munte şi se poate practica pescuitul sportiv. Deja se lucrează la un club de iahting, un port de agrement, o zonă rezidenţială care va valorifica resursele locale” spune Ion Marta, unul dintre consilierii locali care abia aşteaptă finalizarea proiectului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă