4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialMiracolul schiavone

Miracolul schiavone

Au trecut 77 de ani de la ultima victorie la Roland Garros a unei jucătoare care nu făcea parte din Top 10 mondial. Cea care a rupt „tradiţia” se numeşte Francesca Schiavone.

Jucătoarea italiană de tenis Francesca Schiavone a câştigat, pentru prima oară în carieră, proba de simplu feminin la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului. Schiavone a învins-o în finală pe australianca Samantha Stosur, scor 6-4, 7-6 (7/2). Succesul sportivei din Milano este unul dintre cele mai surprinzătoare din istoria tenisului modern, căci nici o jucătoare care nu făcea parte din primele zece nu a câştigat la Roland Garros din 1933!

Cine este Francesca Schiavone

Schiavone, numărul 17 mondial la data la care a început competiţia – ea urcând, de azi, pe poziţia a 6-a în lume! -, a adus Italiei prima victorie din istorie într-un turneu de Grand Slam. Consacrarea vine târziu pentru Schiavone, care a disputat, la 29 de ani, al zecelea Roland Garros, până acum având doar rezultate mediocre. Pe 23 iunie va împlini 30 de ani, fiind în circuitul profesionist din 1998. În cariera sa a câştigat aproape 5 milioane de dolari, iar cele mai bune performanţe de până la victoria de la Paris au fost succesele finale din turneele de la Bad Gastein, Barcelona şi Moscova, plus cele 10 competiţii în care a ajuns până în finală, dar a fost învinsă. În acest moment nu are antrenor. Tatăl său, Francesco, lucrează în industria sportivă, în timp ce mama, Luiscita, este doctor, dar deocamdată stă acasă pentru a avea grijă de familie.

Dublă campioană mondială!

Italia a câştigat de două ori în istorie Fed Cup – „sora” Cupei Davis la tenis, dar pentru întrecerile fetelor -, ambele titluri de campioană mondială fiind legate şi de numele Francescăi Schiavone. În 2006, Italia a furnizat imensa surpriză de a învinge Belgia chiar la Charleroi, gazdele de atunci fiind conduse pe teren de nr. 1 mondial, Justine Henin. Totuşi, Italia a învins cu 3-2, Francesca aducând un punct la simplu şi făcând parte, împreună cu Roberta Vinci, din dublul care a mai adus un punct.

Istoria s-a repetat în 2009, când Italia, tot din postura de outsider, a învins Statele Unite în finală cu 4-0! De această dată pe teren propriu, la Reggio Calabria, Schiavone aducând un punct, ultimul ei meci fiind anulat pentru că învingătoarea era deja cunoscută. Între cele două finale câştigate, Schiavone a „bifat” şi un ultim act în care a trebuit să se recunoască învinsă, în 2007, 0-4 cu Rusia, la Moscova. Oricum, însă, să joci trei din ultimele cinci finale de Fed Cup, adică de Campionat Mondial pe naţiuni, e ceva!

Francesca I, Regina Franţei

„Francesca I, Regina Franţei”, a titrat pe prima pagină Gazzetta Sportiva, ediţia de duminică a cotidianului Gazzetta dello Sport, la o zi după ce Francesca Schiavone s-a impus la Roland Garros. Publicaţia scrie despre triumful „celei care a relansat tenisul” în Italia, la 34 de ani de la ultima reuşită a unui reprezentant al Italiei la un turneu de Grand Slam, Adriano Panatta (1976), tot la Roland Garros. Alături de o fotografie mare cu Schiavone, jurnalul italian notează că jucătoarea s-a impus cu „un joc de zile mari, cu multă combativitate şi inteligenţă”.

Schimbări la dublu

Dacă în competiţia de simplu am asistat la marea surpriză Schiavone, la dublu am avut un final aşteptat, victoria finală fiind cea a perechii formate din jucătoarele americane Venus şi Serena Williams. Surorile, principalele favorite ale probei de dublu, au învins în finală, cu 6-2, 6-3, cuplul Kveta Peschke/Katarina Srebotnik (Cehia/Slovenia). Cele două americance vor ocupa, de azi, primul loc în clasamentul mondial al probei de dublu, pentru prima oară în cariera lor.   

Turneu favorit: Roland Garros

Hobby-uri: muzica, şofatul, timp liber cu prietenii

Vacanţa preferată: în Africa de Sud

Oraşe preferate: Roma şi Melbourne

Cântăreţi favoriţi: Elisa, Mina, Eros Ramazzotti, U2, Shakira

Film favorit: Gladiatorul

Scriitori: John Grisham, Paulo Coelho

Echipa favorită: Inter Milano.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă