Ianis Hagi, fiul lui Gică Hagi, a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final al campionatului naţional al juniorilor născuţi în 1998.
În mod normal, trăind în România, dacă nu îl vezi jucând spui că a devenit căpitanul echipei sale şi că a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final al campionatului naţional al juniorilor născuţi în 1998 pentru că poartă numele Hagi. Dar nu e aşa. Ianis Hagi are cu adevărat talent, pasează şi marchează, loveşte mingea cu aceeaşi acurateţe cu ambele picioare, ba chiar are şi un joc de cap bun pentru vârsta lui, iar dacă îl urmăreşti pe teren vezi un adevărat şef. Un puşti de nici 12 ani (îi va împlini în octombrie) care îşi mobilizează colegii, iar aceştia îl ascultă, recunoscându-i statutul de lider.
Remarcat şi în Portugalia
Ianis Hagi a început fotbalul la Bucureşti, la şcoala lui Marcel Pigulea, pentru ca anul trecut să treacă la Academia Gheorghe Hagi. În ultimii 2-3 ani s-a tot vorbit de Ianis, mai în glumă, mai în serios, lumea crezând însă că e vorba mai degrabă de un „nume” decât de un puşti cu adevărat talentat. Dar puştiul a ţinut să le arate tuturor că nu e un Hagi 2, ci Ianis Hagi. Nu aici, acasă, unde este considerat „băiatul lui tata”, ci în străinătate, la Mondialito, adică la Campionatul Mondial al copiilor cu vârste între 7 şi 12 ani, competiţie care s-a desfăşurat în Portugalia.
Academia Gheorghe Hagi a participat pentru prima oară la acest turneu, la care au luat parte 168 de echipe din 38 de ţări, adică peste 2.000 de copii. Şi nu s-a făcut de râs, ajungând până în faza sferturilor de finală, acolo unde a fost eliminată la loviturile de la 11 metri de Spartak Moscova. Pe „traseu”, printre învinse s-au numărat Juventus Torino (3-0 pentru Academie!), Guimaraes (5-1) sau Madeira (4-2), iar Ianis Hagi a marcat în mai toate disputele sau a fost principalul pasator pentru golgheterul echipei sale, Nicuşor Cârnaţ. Echipa Academiei a impresionat, iar cel mai bun argument pentru asta e faptul că, după competiţie, AC Milan şi-a exprimat interesul pentru un schimb de experienţă şi un amical cu formaţia de pe litoral.
Gică nu vrea să pună presiune
Hagi e mândru de fiul său, dar nu vrea să îl facă pe Ianis să simtă prea tare povara numelui său. „Se trage din sămânţa mea, dar dacă va izbuti să-şi construiască o carieră va fi el, Ianis, nu va fi fiul lui Hagi”, spune Gică. Îi găseşte rapid calităţi – „pasează mai mult decât mine la începutul carierei, foloseşte ambele picioare la fel de bine, are o tehnică individuală remarcabilă” -, dar şi defectele, în principal acela că „nu are forţă”, dar asta se poate remedia.
Fostul căpitan al naţionalei a suferit alături de fiul său, zilele trecute, când Academia Gheorghe Hagi a fost eliminată din drumul spre câştigarea Cupei Hagi – Danone, competiţie care a desemnat campioana României la juniori E – copii născuţi în 1998. Culmea e că, în prima fază a turneului final la care au participat opt echipe, Academia a învins cu 1-0 formaţia LPS Piteşti, prin golul lui Ianis Hagi, echipa argeşeană devansând-o pe cea constănţeană, în grupă, prin jocul rezultatelor şi devenind apoi campioană naţională!
Gică Hagi şi Miodrag Belodedici au fost cei care au oferit premiile micuţilor fotbalişti. „Copiii s-au simţit extraordinar, în tribune a fost lume multă, meciurile au fost foarte frumoase. Este important pentru aceşti copii să aibă o competiţie de acest gen. La fel cum am plecat şi eu dintr-o astfel de competiţie, sper ca şi aceşti jucători să ajungă mai departe. Unul dintre viitorii mari fotbalişti ai României sunt sigur că va ieşi de la această competiţie”, a declarat Hagi. De ce nu, poate Ianis Hagi.