Toata lumea vorbeste acum de prejudiciul de circa 10 milioane de euro pe care zece oameni de fotbal (Ioan Becali – fost impresar, Victor Becali – impresar, Gheorghe Copos – actionar majoritar FC Rapid, Sica Puscoci – avocat, Mihai Stoica – fost director Otelul Galati, actual presedinte Unirea Urziceni, Cristian Borcea – presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu – presedinte Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu – fost presedinte Dinamo, Gheorghe Popescu – fost impresar si Gheorghe Netoiu – fost actionar la FC Dinamo) l-au adus cluburilor la transferurile in strainatate a 12 fotbalisti (Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire), dar foarte multi uita ca baza, locul unde se petrec cele mai multe inginerii financiare, nu o reprezinta aceste tranzactii, ci cele de la interior, dintre cluburile din Liga I. Aici banii se pierd mult mai repede, iar tranzactiile ar fi mult mai usor de dovedit de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru ca nu ar fi vorba de comisii rogatorii care se fac cu alte state, la care raspunsurile se primesc dupa luni si luni de asteptare, ci de anchete interne, mult mai usor de coordonat.
Daca am pornit acest material de la "gaura" de 10 milioane de euro provocata de 12 transferuri la export, prin comparatie, sa spunem ca un transfer intern, realizat in 2005 intre FC National si Poli Timisoara, a adus un prejudiciu clubului bucurestean de 2.440.000 de dolari! Altfel spus, Poli Timisoara a platit 2.550.000 de dolari pentru un "pachet" de cinci jucatori, iar in contabilitatea clubului din Cotroceni au ajuns… 110.000 de dolari! Restul de bani se "odihnesc" bine mersi in alte conturi sau in firme din strainatate precum Baroque Trading Ltd, un off-shore din Cipru… Cele cinci transferuri anchetate le sunt, probabil, unora, deja cunoscute: Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Canu, Adrian Olah si Jonathan McKain.
Cazul s-a "impotmolit"
Tranzactia s-a aflat si in atentia inspectorilor fiscali din cadrul Directiei Antifrauda Fiscala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care au ajuns, in prima parte a anului 2006, la concluzia ca Gino Iorgulescu, Constantin Dumitru Iacov si Florin Ciobanu sunt vinovati. In consecinta, ANAF a facut plangere penala impotriva celor trei, dar, din motive necunoscute, cazul treneaza, desi aspectele lui sunt destul de clare.
Cei trei au fost acuzati de savarsirea mai multor fapte, cum ar fi omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor; omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; retinerea si nevarsarea, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere de sursa; nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale, retinuta de la asigurat sau nevirarea la bugetul asigurarilor pentru somaj a contributiei la fondul de somaj. Plangerea penala a fost depusa in urma unor controale efectuate la Asociatia Fotbal Club National 2000, la Societatea Comerciala Fotbal Club National 2000 SA si la Asociatia Pro National, verificarile fiind facute la solicitarea Directiei Generale a Finatelor Publice a judetului Timis.
Pentru a intelege mecanismul care functioneaza in astfel de cazuri, nu numai pe plan extern, ci si intern, iata cum s-au desfasurat cazurile de mai sus. Asociatia Fotbal Club National 2000 i-a transferat la FCU Politehnica Timisoara pe Caramarin, Coman, Canu si Olah, in ianuarie 2005, pentru suma de 1.450.000 de dolari. Numai ca Asociatia, in fapt FC National, nu a incasat nici macar un leu din aceste transferuri, intreaga suma varsandu-se, in mod nejustificat, in conturile unei firme care nu avea nici o legatura cu transferurile, Pro National, in fapt o firma controlata de Gino Iorgulescu! Iar de aici banii au "zburat" rapid in… Cipru, in contul Baroque Trading Limited: mai intai (ianuarie 200%) suma de 500.000 de dolari, apoi (in iulie 2005) alti 350.000 de dolari, iar la final in transe mai mici, pana in octombrie 2005, inca 523.000 de dolari! Una peste alta, mai mult de jumatate din bani au ajuns in firma cipriota… Concluzia anchetatorilor a fost simpla: transferurile mari de sume de bani, in valuta catre o persoana juridica nerezidenta, fara a se baza pe tranzactii economice reale, ar putea intra sub incidenta Legii privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, iar pentru aceste fapte a fost gasit vinovat Gino Iorgulescu.
Doua transferuri, Elton si Andrey la Steaua, au provocat clubului din Ghencea un prejudiciu de peste un milion de euro; in Romania, in ultimii ani, s-au petrecut peste 200 de "importuri" de jucatori la care au contribuit tot felul de impresari sau firme de consultanta…
Comisioane si impresari: altii decat cei pe care i-a amintit, deocamdata, DNA.
Cluburile si chiar unii patroni, pagubiti de angajati care au dat comisioane mai mari decat transferurile in sine.
Cum se dubleaza pretul de transfer al unui jucator daca in joc intra comisioanele impresarilor.
Nu putine au fost cazurile in care preturile de transfer ale unor fotbalisti "de import" – pentru ca Liga 1 ofera si asa ceva, nu numai jucatori plecati afara – s-au dublat pur si simplu prin implicarea, mai mult sau mai putin vizibila, a unor comisioane grase pentru impresari.
Cel mai important caz pare a fi cel de la Steaua, care a si dus, la vremea respectiva, la un "divort" de pomina intre Gigi Becali si cel care parea angajat pe viata in Ghencea, managerul-model Mihai Stoica. Desi cei doi au incercat sa ascunda cat mai mult motivele pentru care s-au despartit, acum se stie ca la mijloc au fost banii, managerul "Meme" umpland, cu banii lui Gigi, buzunarele unor firme de… consultanta.
Brazilienii Elton si Andrey au fost cei care au "dinamitat" situatia in Ghencea, caci suma achitata in contul unei firme de consultanta este mai mare decat suma de transfer a jucatorilor! Pentru portarul Andrey si cele cateva meciuri petrecute de acesta in tricoul Stelei, patronul Gigi Becali a scos din buzunar 300.000 de euro, alte 700.000 de euro fiind directionate catre o firma din Cipru! Celalalt "fantastic" din Ghencea, Elton, a venit la Steaua, conform afirmatiilor lui Gigi Becali, pentru 850.000 de euro, in timp ce firma de consultanta cu care a lucrat Mihai Stoica pentru perfectarea transferului urma sa primeasca 1,3 milioane de euro! "Eu sunt sanatos, nu am nevoie de consultanta", a spus la vremea respectiva Becali, justificand astfel despartirea de Stoica, in ideea ca legatura sa cu firma off-shore din Cipru ar fi putut fi interpretata drept evaziune fiscala si spalare de bani.
Cesinha, la jumatate de pret fara impresari
Un alt transfer cu o istorie interesanta, mai apropiat in timp, este cel al unui alt brazilian venit in Romania, Cesinha, care a ajuns la Rapid. De aceasta data, cel spre care se arata cu degetul este impresarul Marcel Popescu, acuzat de giulesteni de tentativa de inselaciune. Pe atunci, Viorel Moldovan era oficial al clubului Rapid si era foarte interesat de achizitionarea lui Cesinha de la echipa portugheza Sporting Braga. Imediat, pe fir a intrat impresarul Marcel Popescu, care s-a aratat foarte dornic sa "ajute" la intermedierea transferului. Cum s-au petrecut lucrurile povesteste Moldovan: "Acest individ, pe numele sau Marcel Popescu, care cred ca nici impresar nu este, a crezut ca eu, ca noi toti de la Rapid suntem niste prosti! Cesinha a fost dorit de Bergodi (n.r. – la acea ora Cristiano Bergodi era antrenorul echipei feroviare) si mi-a fost propus de impresarul lui din Portugalia. Ulterior, Popescu a venit cu o oferta din partea clubului portughez Sporting Braga de 1,25 milioane de euro. Suma mi s-a parut mare si am dorit sa merg personal in Portugalia, sa vad care este situatia. Cand am ajuns, am aflat ca de fapt pretul pe care il cerea Braga era de 700.000 de euro. In cele din urma, dupa patru zile de negocieri, am ajuns la 600.000 de euro! El stabilise pretul atacantului brazilian la aproape dublu fata de cat cerea Braga! Va imaginati ce comision isi tragea!". Oficialul, ajuns acum la Unirea Urziceni, stia de mecanismul acestor plati. "Eu nu voi permite nici lui Popescu si nimanui sa faca astfel. El avea un acord scris din partea presedintelui clubului portughez, prin care avea dreptul sa reprezinte interesele acestui jucator in Romania. Dar, cand eu i-am povestit presedintelui ce suma a ajuns la noi, acesta a rupt pe loc intelegerea cu Popescu. Mi-a spus ca acest agent a pus interesul lui mai presus de interesul clubului din Braga si el nu va accepta asa ceva si, in plus, a pus in pericol si cariera jucatorului. De acum inainte, agentii de jucatori isi vor lua comisioanele corecte, normale. Nu sunt absurd, dar sumele care se vehiculeaza in fotbalul romanesc sunt enorme."
NICOLAE DICA
Un transfer despre care s-a spus ca este invaluit in mister este cel al lui Nicolae Dica de la FC Arges la Steaua. Tranzactia a avut loc in 2004 si s-a spus ca Steaua a platit pentru jucator – totusi unul dintre cei mai buni atacanti din tara la vremea respectiva, ca si acum – suma de 350.000 de dolari. In presa au aparut insa informatii despre o suma de transfer de 750.000 de euro, mult mai aproape de valoarea jucatorului. Pe aceeasi filiera a fost transferat si Adrian Neaga in Ghencea, si despre mutarea sa circuland zvonuri privind o suma de transfer mai mare decat cea oficiala.
"LOTUL NETOIU"
De ani de zile, Gigi Netoiu are la dispozitie un veritabil "lot" de jucatori, o "masa de manevra" pe care o plimba pe la toate cluburile unde ajunge. Rocar Bucuresti, Poli AEK Timisoara, Dinamo, Universitatea Craiova, Dacia Mioveni sunt cateva dintre echipele care i-au trecut pe statul de plata pe acesti fotbalisti, cel putin 10 la numar. Din cate se pare, insa, anchetatorii nu prea inteleg mecanismele financiare ale trecerii acestor jucatori dintr-o parte in alta, sumele incasate, procentele din club primite de Netoiu sau sponsorizarile oferite de acesta fiind neclare.
"LOTUL CRAIOVA"
Universitatea Craiova a retrogradat in esalonul secund in 2005, iar patronul (de atunci) Dinel Staicu a vandut echipa "bucata cu bucata" inainte ca aceasta sa fie preluata de Adrian Mititelu. Rand pe rand, Adnan Guso, Corneliu Papura, Ionut Lutu, Mihaita Plesan, Cosmin Moti, Ilie Iordache, Mariko Daouda, Madalin Murgan, Claudiu Dragan si altii au fost vanduti. A fost momentul in care Plesan si Moti au ajuns la Dinamo, iar banii – se spune, in jur de 3 milioane de euro, in "pachet" fiind si alti fotbalisti care intre timp s-au "pierdut" prin Liga I – in conturile lui Dinel Staicu.
APARATOR
Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, i-a aparat pe cei implicati in scandal. "Dupa parerea mea, in mare parte e umflata treaba. Tot fotbalul romanesc se limiteaza, pe plan internanational, la cat costa doi jucatori din strainatate. In 18 ani, au gasit coruptia in fotbalul romanesc, cand altii au luat fabrici, combinate, uzine, pamanturi. Au furat tara si nimeni nu s-a sesizat", a spus Dragomir. Intrebat daca exista posibilitatea ca vreun om de fotbal sa fie condamnat la inchisoare in urma acestui scandal, Dumitru Dragomir a raspuns: "Daca e vinovat, da. Pentru evaziune fiscala nu dau banii la stat".
SPRE DRAGOMIR
Iorgulescu si Iacov dau vina unul pe altul in acest caz. Iorgulescu se apara si spune – fara a fi confirmat de ANAF – ca jucatorii ar fi fost in coproprietate cu Baroque Trading Ltd din Cipru si ca tranzactia ar fi legala. Iacov, la randul sau, spune ca implicarea sa in "cazul McKain" nu are temei pentru ca afacerea ar fi fost realizata de Gino Iorgulescu, nu de el, cu complicitatea Ligii Profesioniste si a lui Dumitru Dragomir: "Liga se face vinovata de complicitate la evaziune fiscala. Contractul trebuie sa se incheie intre doua cluburi, asa prevede regulamentul. Cei de la Poli n-au nici o vina. Liga a acceptat ca pe acordul de transfer sa apara un off-shore si, conform statutului, trebuia sa verifice unde se duc banii", spune Iacov.