10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSalariul uriaș pe care Kovesi ar urma să îl primească de la...

Salariul uriaș pe care Kovesi ar urma să îl primească de la Parchetul European

Apar informații noi după ce Laura Codruța Kovesi a primit acceptul oficialilor din UE să fie șefa Parchetului European. Fosta șefă a DNA va avea un salariu uriaș, conform unor prime calcule făcute de presă.

“Calculele privind salariul lui Kovesi în funcția de procuror-șef european pornește de la cifră brută situată între 16.460 și 17.870 euro pe lună. În funcție de treapta de vechime care i se va acorda (1, 2 sau 3), fosta șefă a DNA ar putea avea, ca procuror-șef european, un salariu net de 13.300, 13.700 sau 14.200 euro pe lună. Pe lângă salariu, Kovesi ar putea să aibă parte și de un decont privind cheltuielile de transport pe ruta București-Luxemburg și retur în valoare totală de circa 1.200 de euro pe an”, anunță România TV.

Nici la DNA nu a “făcut foamea”!

Procurorii din DNA încasează venituri considerabile, care depășesc salariile primilor oameni în stat, dar și pe cele ale judecătorilor de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unei liste a Direcției Naționale Anticorupție, veniturile salariale ale procurorilor, procurorilor militari și personalului de specialitate juridică asimilat magistraților din cadrul DNA, variau, la data de 31 martie 2018, între 26.641 lei și 17.645 lei.

Laura Codruța Kovesi primea suma de 26.641 lei, dar și un spor pentru condiții grele de muncă, vătămătoare sau periculoase de 3.996 lei, spor de risc și suprasolicitare neuropsihologică și spor de confidențialitate de 3.498 lei, dar și cu indemnizație lunară pentru titlu de doctor de 950 lei.

Ce avere are Kovesi?

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, actualul procuror şef european are conturi pe zero, un apartament de două camere luat cu credit ipotecar şi trăieşte din salariul generos de magistrat, relevă ultima declaraţie de avere acesteia.

Potrivit documentului, noul procuror șef european are patru conturi curente şi unul de economii deschise la BRD – Groupe Societe Generale.

Astfel, trei dintre conturile curente sunt deschise încă din 2016. Primul este în euro, iar valoarea sa este zero, al doilea şi al treilea sunt în lei iar valoarea lor este de 195 de lei, respectiv 10.926 de lei.

Al patrulea cont curent este deschis în anul 2017, dar și valoarea acestuia este zero. Contul de economii este deschis în 2016, iar fostul procuror şef al DNA declară în el suma de 35.474 de euro, din care 10.000 de euro „ca urmare partaj succesoral 2018”.

Cu toate acestea Kovesi a avut ca magistrat român un salariu generos, iar în 2018 a câştigat 265.932 de lei, respectiv 22.161 de lei pe lună.

Declaraţia de avere mai cuprinde şi venituri obţinute din dobânda contului de economii deschis la BRD, şi anume 69,35 de lei.

Astfel, în privinţa acestora, Kovesi însemnează, în declaraţia de avere semnată în 22 mai 2018, un singur apartament cu 2 camere, cu suprafaţa de 54,74 metri pătraţi  pe care îl deţine din 2007 şi pe care l-a achiziţionat printr-un credit ipotecar.

Dacă în 2016, Laura Codruța Kovesi a declarat venituri de aproape 160.000 de lei din salariu, lucrurile au stat, în mod normal, puțin mai prost pentru 2019

Ea a câştigat şi 4.000 de euro ca expert în mai multe programe europene precum EU Grant-Albania, TAIEX – Muntenegru, TAIEX-Moldova.

Laura Codruța Koveși a fost numită drept procuror șef european. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a primit nu mai puțin de 17 voturi din 22 posibile.

Reprezentanta României a votat pentru, deși Viorica Dăncilă i-a transmis cu totul altceva.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă