11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Veste şoc pe piaţa bancară. Ţiriac pleacă de UniCredit Ţiriac...

REVISTA PRESEI: Veste şoc pe piaţa bancară. Ţiriac pleacă de UniCredit Ţiriac Bank

În ziarele de joi, citim despre Insula Fericirii din România, o bucată de pământ aproape de graniţa cu Ucraina, cât pierde statul din contrabanda cu ţigări, istoricul manualelor alternative şi de ce sunt un simbol al căderii comunismului, dar şi despre decizia lui Ţiriac de a ieși din acționariatul băncii UniCredit Țiriac. 

Adevărul scrie despre insula K, o limbă de pământ cu lungimea de circa şapte kilometri, împărţită de România şi Ucraina. Insula Fericirii, cum o numesc localnicii, a apărut în urmă cu 20 – 25 de ani la o depărtare de opt kilometri de oraşul Sulina, spre digul de nord. Insula porneşte imediat la sud de debuşarea Stambulului Vechi în mare şi continuă către sud, până la o distanţă de aproximativ 500 de metri de digul de nord al braţului Sulina. Insula este vizibilă din farul nou de la Sulina. Bancul de nisip este o mică rezervaţie naturală în care trăiesc cormorani negri, pelicani, pescăruşi râzători, egrete şi stârci cenuşii. 

Gândul arată că, din contrabanda cu ţigări, statul pierde 400 de milioane de euro, ceea ce înseamnă construcţia a 70 de kilometri de autostradă – la un preţ mediu de şase milioane de euro pe kilometru. În UE, pierderile la bugetul de stat generate de acest gen de contrabandă se ridică în prezent la 11 miliarde de euro, iar numărul estimat al ţigărilor de contrabandă care ajung la consumatori este de 60 de miliarde, potrivit Euromonitor Business Consulting. Petru Bledea, comisar şef de poliţie, şef Sector Poliţie de Frontieră Sighetu Marmaţiei a precizat că o cauză a contrabandei este dorinţa de a face un ban în plus. „Cea mai importantă cauză a creşterii contrabandei cu ţigări este diferenţa de preţ, foarte mare între piaţa din Ucraina şi cea din România. Dacă acolo, un pachet de ţigări ajunge la 2,2 lei, aici, pe teritoriul României, acesta costă 12 lei (n.n. în medie 13-14 lei). Această diferenţă mare de preţ îi împinge pe oameni la dorinţa de a-şi suplimenta câştigurile”, a subliniat Bledea. 

Evenimentul Zilei prezintă istoria românilor cu manualele alternative. Astfel, în 1999, când a izbucnit „scandalul manualelor alternative”, România nu era membră a Uniunii Europene, dar atunci s-a construit mitul post-comunist că integrarea este condiționată de introducerea în școli a manualelor „alternative”, povesteşte istoricul Alex Mihai Stoenescu. Problema modificării conținutului manualelor școlare de istorie după căderea regimului comunist a presupus schimbarea concepției despre predarea istoriei naționale și universale, compunerea unor noi programe de învățământ și trecerea de la manualul unic la manualele opționale.

Hotnews arată, printr-o infografie, nouă fenomene demografice ale anului 2014. Astfel, deşi 2014 a fost un an obişnuit din punct de vedere demografic, au fost şi câteva fenomene mai inedite. Spre exemplu, numărul bărbaţilor care se căsătoresc pentru a cincea oară a fost aproape dublu de cel al femeilor aflate la a cincea căsnicie. De asemenea, cei mai mulţi oameni mor în judeţele Teleorman, Giurgiu, Olt şi Buzău. 

În Capital citim că, Ion Țiriac, cel mai bogat român conform ediției de anul trecut a TOP 300 Capital, va ieși din acționariatul băncii UniCredit Țiriac, în urma unei tranzacții estimate la câteva sute de milioane de euro. Intenția de vânzarea a pachetului acțiuni de 45% din capitalul social al instituției financiare a fost dezvăluită în urmă cu un an, dar până în prezent ambele părți au infirmat acest lucru. Totuşi, miercuri seara, instituția bancară a anunțat că UniCredit Bank Austria își va majora capitalul în cadrul UniCredit Țiriac Bank în urma achiziției de 45% din acțiuni, pachet deținut de Țiriac Holdings Ltd.  

Ziarul Financiar scrie că maşinile făcute în România pierd teren în faţa celor europene. Automobilele produse în Ro­mânia de Dacia şi Ford au înregistrat scăderi ale vânzărilor sau coborâri în topul segmentelor pe care sunt prezente. Cei doi constructori nu au mai lansat niciun model nou de la finalul anului 2013, când a intrat în producţie Duster facelift. Dintre cele patru modele asamblate în România cel mai mare declin a fost punctat de Ford B-Max. Cu toate că şi-a menţinut locul patru în segmentul monovolumelor mici, B-Max a punctat în primul trimestru un declin de aproape 20 de procente, la mai puţin de 13.700 de maşini. 

Wall Street arată cum trebuie protejată securitatea cardului bancar. Riscurile la care cei cu card bancar se supun sunt mari: identitate furată, clonarea cardului, conturi de e-mail sparte, şi multe altele. Astfel, un prim pas este să tratezi cardul bancar ca numerarul, adică să ai grijă cu el în preajma străinilor. Mai departe, atunci când facem cumpărături online este important să verificăm site-ul comerciantului pentru a vedea dacă are active sisteme de securitate. Atunci când pleac în vacanţă, oamenii sunt sfătuiţi să folosească cardul numai la ATM-uri bancare şi comercianţi cu amănuntul de încredere.

Pro Sport prezintă povestea reginei şahului românesc, ajunsă la vârsta de 80 de ani. Elisabeta Polihroniade povesteşte cum a început pasiunea ei pentru şah. “Părinţii mei au lucrat la Spitalul Colentina şi deseori îi vizitam. Acolo, pe holuri, între două vizite sau în pauzele dintre operaţii, doctorii jucau şah. M-a fascinat minuţiozitatea lor şi mi-am dorit şi eu să învăţ acest sport. Aşa am ajuns la clubul ITB, aflat în apropierea spitalului Colentina. Apoi, încet-încet pe la şcoală, apoi la Facultate, unde am devenit total şahistă”, spune Elisabeta Polihroniade.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă