6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Unul dintre primii pompieri ajunşi la Colectiv: Uşa era blocată...

REVISTA PRESEI. Unul dintre primii pompieri ajunşi la Colectiv: Uşa era blocată de cadavre

În ziarele de miercuri, citim mărturii ale primilor pompieri ajunşi la locul tragediei din clubul Colectiv, dar şi despre riscul firmelor specializate de training de a intra în faliment, din cauza unei hotărâri de Guvern.

Ziarul Adevărul prezintă mărturiile a doi dintre primii pompieri care au ajuns la locul tragediei din clubul Colectiv. „Învăţat ca la alte incendii, cu câteva victime, am văzut vreo 4-5 care ieşeau cu arsuri şi am crezut că despre ei este vorba, zic să mă opresc să-i ajut. Dar înainte era tot mai rău, tot mai mulţi, tot mai mulţi. Oameni care ardeau hainele pe ei şi care ne implorau să-i ajutăm, să intrăm înăuntru şi să le salvăm prietenii. Uşa era blocată de cadavre, o grămadă de corpuri unul peste celălalt şi a trebuit să le dăm la o parte ca să putem intra”, a spus pompierul Sorin Arhire.

În Capital citim că, potrivit unei hotărâri de Guvern emise acum trei luni, începând din 2016, doar universitățile vor mai avea dreptul să organizeze cursuri și să ofere diplome adulților cu studii superioare. Astfel, firmele specializate riscă falimentul. Asociaţia Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România (APFFPR) a depus o plângere prealabilă, înregistrată la Guvern pe 30 septembrie, în care susțin că prevederile hotărârii „sunt netemeinice și nelegale deoarece îngrădesc dreptul furnizorilor de formare profesională de a organiza cursuri”. Dacă răspunsul Guvernului la plângerea depusă nu va fi mulțumitor, APFFPR va merge mai departe în contencios administrativ, potrivit preşedintelui patronatului, Steluței Racolța.

Evenimentul zilei prezintă un reportaj de la Castelul Pelişor, unde a fost dusă inima reginei Maria. “Ceremonia este scurtă. Se vorbeşte în şoaptă, deşi suntem pe stradă. Sunt şi tineri, şi bătrâni. Au venit pentru că iubesc regalitatea. Pentru că Maria nu a fost o regină oarecare, a fost Regina României Mari, a luptat pentru România Mare şi, alături de soţul ei, Regele Ferdinand, a văzut împlinit visul de veacuri al românilor. Oamenii vin, dar  <<sunt foarte puțini. Eu am fost martoră la ceremoniile din 1938, atunci când a murit Regina Maria. Era atât de multă lume! Peste un milion! Totul era în mov. Regina Maria a fost foarte iubită de popor! A fost un simbol! Sper ca acum să-și găsească liniștea>>, ne spune, cu lacrimi în ochi, o doamnă de 85 de ani”, au scris jurnaliştii.

Ziarul Financiar prezintă topul băncilor din România în funcţie de reţeaua de ATM-uri. Astfel, BCR, BRD şi CEC Bank se poziţionează pe primele trei poziţii ale clasamentului în funcţie de mărimea reţelei de bancomate. “BCR, cel mai ma­re jucător din sistem în funcţie de active, are o reţea formată din aproximativ 2.030 de bancomate, aproa­pe dublu faţă de perioada de dinainte de criză, în timp ce BRD numără circa 1.500 de ATM-uri. Podiumul este comple­tat de CEC Bank, care are o reţea formată din circa 1.200 de bancomate”, au scris jurnaliştii.

ProSport scrie că Mirel Rădoi se gândeşte din nou la demisie şi prezintă patru variante de antrenori care ar putea prelua banca tehnică dacă Gigi Becali îl lasă pe Rădoi să plece. “Dumitru Dumitriu ar fi cea mai la îndemână soluţie pentru Becali. Tehnicianul în vârstă de 69 de ani ocupă deja postul, fiind singurul care deţine licenţa de antrenor principal din staff-ul Stelei. A mai antrenat Steaua în două rânduri. Perioada 1994-1997, în care a câştigat trei campionate, două Cupe ale României şi o Supercupă. A calificat Steaua de trei o consecutiv în grupele UEFA Champions League. Ţiţi Dumitriu a preluat echipa şi a resuscitat-o reuşind să aducă titlul în Ghencea”, au scris jurnaliştii.

Wall Street scrie că petițiile online nu au nicio valoare. Acestea  nu sunt  luate  în seamă  de judecători, avocați, procurori şi de cei vizați. “Aș vrea să fie clar pentru toată lumea: indiferent de subiectul abordat, petițiile online nu au nicio valoare juridică, adică ele înșele nu vor determină producerea vreunei consecințe în sensul dorit de petiționari. Ele sunt doar subiecte propuse spre dezbatere și atat”, a explicat judecătorul la Curtea Supremă de Magistratură, Cristi Danileţ. “Există câteva căi legale însă, prin care populația poate forţa  mâna statului. Cea mai la îndemână și disponibilă tuturor celor cu acces la Internet și o sumă de bani destul de mică, este semnătura electronică ”, au scris jurnaliştii. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă