21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Succesul nebănuit al dozatoarelor TEC, apărute la scurt timp după...

REVISTA PRESEI. Succesul nebănuit al dozatoarelor TEC, apărute la scurt timp după Revoluția din 1989

Din ziarele de miercuri, aflăm care este povestea dozatoarelor TEC, apărute la scurt timp după Revoluția din 1989, bugetul Serviciului de Informații Externe (SIE) a fost suplimentat, la scurt timp timp după aducerea în țară a jurnaliștilor răpiți în Irak, dar și că investitorii s-ar putea orienta spre oraşele mici.

Ziarul Adevărul ne prezintă povestea dozatoarelor TEC, care au avut un succes nebănuit imediat după Revoluția din 1989. Marius Iliev, românul care a intuit nevoia românilor de a recupera privațiunile pe care le înduraseră sub dictatură, a fost cel care a dezvoltat afacerea dozatoarelor. Pe această sete de consum s-au clădit afaceri cu profituri uriaşe. Automatele firmei TEC împânziseră toată ţara, ademenindu-i pe însetaţi cu arome care de care mai atrăgătoare: kiwi, mango, mandarine, caise, ananas, papaya. Românii voiau să le încerce pe toate. 

Din Evenimentul Zilei aflăm că bugetul Serviciului de Informații Externe (SIE) a fost suplimentat, la scurt timp timp după aducerea în țară a jurnaliștilor răpiți în Irak, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian. Mai mult, și alte instituții implicate în criza ostaticilor au primit fonduri suplimentare. 

Capital.ro ne informează că, după ce marile oraşe din ţară au fost înţesate de malluri şi parcuri de retail, consultanţii imobiliari se aşteaptă ca, pe termen mediu, atenţia investitorilor să fie direcţionată spre oraşele de rangul trei. După modelul polonez, parcurile de retail de dimensiuni reduse ar putea deveni formatul preferat al dezvoltatorilor, consideră consultanţii DTZ Echinox.  Stocul spațiilor moderne de retail din România a depășit 3 milioane mp la finalul primului semestru; 60% din stoc este reprezentat de malluri, 25% de parcuri de retail și 15% de galerii comerciale.

Din Wall Street aflăm că  CCNADNR a înregistrat anul trecut un profit colosal raportat la valoarea totală a capitalurilor, fiind compania care a devansat cu mult mării industriași ai țării sau companii care produc mii de locuri de muncă în economie. În ciuda rezultatului favorabil, marile proiecte de infrastructura de care este responsabilă încă se lasă așteptate, România numărând, în 25 de ani de democrație, numai 700 de kilometri de autostradă. 

Ziarul Financiar ne prezintă topul companiilor cu cele mai mari pierderi în 2014. Astfel, Rompetrol Rafinare este singura companie din România care a raportat anul trecut un nivel al pierderilor de peste un miliard de lei, într-un top al rezultatelor negative în care podiumul este completat de Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA) şi Daewoo Mangalia. Companiile cu cele mai mari pierderi din economie au avut anul trecut un minus de 15 miliarde de lei, arată datele de la Registrul Comerţului. Peste 10% din această sumă este raportată de firme cu afaceri zero. La polul opus, top 100 profituri a generat anul trecut câştiguri de 21 miliarde de lei, în jur de 30% din total.

Gândul.info ne prezintă topul celor mai bogate eparhii ale BOR şi ce profituri au declarat la Finanţe. Astfel, Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial. Cea mai bănoasă eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucureştilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi de Arhiepiscopia Timişoarei. 

Din Hotnews aflăm că Ministerul Educației vrea să recunoască diplomele absolvenților de studii universitare neautorizate, majoritatea absolvenți de la Spiru Haret. Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanța de Urgență elaborat de Ministerul Educației. Proiectul stipulează că universitățile care vor mai înmatricula studenți la programe neautorizate sau care vor depăși capacitatea de școlarizare pot ajunge până la desființare. Sorin Cimpeanu, ministrul Educației, a declarat pentru HotNews.ro că, până acum, Ministerul a pierdut peste 7.400 de procese, totalizând 18.017 diplome care au fost recunoscute după aceste procese, iar în prezent sunt în derulare alte 2.300 de procese. 

Din Prosport aflăm că Marcel Puşcaş, fost preşedinte la Steaua în perioada 1996-1998, susţine că a încercat să facă o forţă din fostul club militar. Privatizarea i-a stopat însă planurile. Steaua a fost privatizată în 1998, pe vremea când în fruntea clubului era Marcel Puşcaş. În mandatul acestuia, fosta echipă a Armatei reuşise să câştige campionatul cu o echipă în care se aflau mulţi jucători sub 21 de ani. Acea generaţie formată din jucători precum Iulian Miu, Cristi Ciocoiu, Denis Şerban, Laurenţiu Reghecampf sau Laurenţiu Roşu lăsa impresia că o să domine competiţiile interne în anii următori.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă