16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. România lui Orwell. Deputatul care crede că parlamentarii sunt ”mai...

REVISTA PRESEI. România lui Orwell. Deputatul care crede că parlamentarii sunt ”mai egali” decât restul cetățenilor, URMĂRIT PENAL din 2013

În ziarele de joi citim despre problemele cu legea ale deptatului PSD care consideră că deminitarii și restul cetățenilor nu sunt egali, părinții care mituiesc doctorii pentru a-i înscrie pe copii ca persoane cu handicap, deși sunt sănătoși, consecințele pe piața financiară românească ieșirea Greciei din zona euro, dar și despre ravagiile produse de secetă în rândul agricultorilor. 

Gândul arată problemele cu legea ale deputatului PSD și finul premierului Victor Ponta, Marius Manolache, cel care a afirmat că nu se poate pune semnul de egalitate între demnitari şi ”cetăţenii normali”. Procurorii anticorupție l-au pus sub urmărire penală pe Manolache în 2013, acesta fiind acuzat de fals în acte. Manolache are o casă de 607 mp, dar şi o datorie la bancă de 300.000 de euro, în condiţii în care veniturile cumulate ale sale şi ale soţiei sale nu au depăşit în 2014 suma de 100.000 lei. „Manolache Marius, în sarcina căruia s-a reţinut că în calitate de avocat angajat de administratorul SC Strategies-Research-Investements SRL  ar fi semnat un contract de vânzare cumpărare acţiuni, contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii, ulterior utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către SC Strategies-Research-Investements SRL  a acţiunilor SC Realitatea Media SA”, se arata în comunicatul DNA din 2013. 

Evenimentul Zilei scrie despre părinții de copii sănătoși care mituiesc medicii pentru a-i înscrie ca persoane cu handicap pentru a primi indemnizația aferentă unei dizabilități. Comisia pentru Copii cu Handicap din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Cluj a sesizat Poliția Cluj pentru că mai multe acte medicale aduse de părinți sunt falsificate la rubrica diagnostic. Această comisie emite certificate de handicap, valabile pe șase luni, cu care mămicile sunt apoi puse în plată de către Agențiile de Prestații Sociale. În perioada în care copilul este „handicapat”, părintele primește aceeași sumă pe care a primit-o și în perioada în care copilul a fost sănătos. „Dacă mămica a stat acasă un an și a primit, de exemplu, suma maximă de 3.400 de lei, poate veni la comisie și să ceară un certificat de handicap pentru copilul său. Certificatul îi va acorda aceleași drepturi, inclusiv cele financiare, care au fost acordate și pe perioada concediului de creștere a copilului”, susține un oficial de la Agenția de Prestații Sociale Cluj.

Adevărul explică de ce, în ciuda faptului că românii muncesc mai mult, aceștia produc mai puțin. Astfel, aproximativ 15% din români lucrează 51 de ore pe săptămână sau mai mult, procent aproape dublu faţă de media europeană de 9%, potrivit unui studiu Ipsos. Cu toate acestea, datele Eurostat arată că rata productivităţii în România era de 5,6 euro/oră, adică de şase ori sub media europeană şi de aproape 12 ori mai mică decât rata productivităţii în Norvegia (59 euro/oră). Studiul mai arată că angajatorii români nu prea crează condiţii pentru a creşte rata productivităţii şi că doar maximum 10% din angajaţii români utilizează un smartphone oferit de angajator, aceasta fiind rata cea mai scăzută din Europa, după Ucraina.

Ziarul Financiarul arată ce consecințe ar avea în România intrarea Greciei în incapacitate de plată și ieșirea din zona euro. Băncile greceşti au o cotă pe piaţa din România de 13%. România a exportat de 738 milioane de euro în Grecia anul trecut, iar soldul investiţiilor directe venite în România din Grecia era la sfârşitul anului 2013 de 1,9 miliarde euro.Defaultul şi ieșirea Greciei din zona euro vor influenţa cu siguranţă negativ puterea financiară a companiilor greceşti  şi puterea de cumpărare a grecilor. Ce se întâmplă în Grecia îi interesează în aceeaşi măsură pe jucătorii de pe piaţa valutară, pe cei care au credite în franci elveţieni sau în euro şi chiar şi pe turiştii români care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia.

Wall Street scrie cum merg afacerile antreprenorilor politici care sunt în închisoare. Ovidiu Tender, Dan Voiculescu, Marian Iancu, Dan Diaconescu și Gruia Stoica sunt doar câțiva dintre afaceriștii care au ajuns în spatele gratiilor. Astfel, Grupul de firme Grivco, care îi aparține lui Dan Voiculescu, a cumulat anul trecut afaceri în valoare de 10.973.924 și pierderi care au însumat 33.267.642, comparativ cu 2013, an în care afacerile au fost de 44.112.826 lei, la un profit de 264.424 lei. De asemenea, paguba produsă bugetului statului de Balkan Petroleum, companie controlată de Marian Iancu, a fost apreciată la 2.700 de miliarde de lei vechi. La o cifra de afaceri zero Balkan Petroleum a avut in 2014 un profit de 4.858.632 lei. În 2013, firma a înregistrat afaceri de 89.031.493 și profit de 26.640.438 lei.

Capital arată cum afectează seceta din România agricultorii. În această perioadă, agriculturorii recoltează orzul şi spun ca producţiile sunt cu 30%-40% mai mici decât în 2014. „În cele mai multe zone din România este o secetă cruntă. Se înnorează, dar nu plouă”, spune Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR). Cu producţii mai mici, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. “În condiţiile în care investiţiile în culturi pornesc de la 1.500 de lei/hectar şi ajung la 4.000 de lei/hectar, în cazul  suprafeţelor cu irigaţii, agricultorii se tem că nu îşi vor recupera nici măcar jumătate din investiţiile făcute”, sunt de părere analiştii.

Pro Sport scrie că Steaua ar fi interesată de Predrag Rajkovic (19 ani), căpitanul vicecampioanei Serbiei, Steaua Roşie Belgrad. Rajkovic este considerat cel mai promiţător portar sârb la ora actuală şi el a evoluat pentru toate echipele de juniori ale FSS. În urmă cu doi ani el a ieşit campion mondial cu naţionala U19. Dacă Steaua se va decide să-l cumpere pe Rajkovic, atunci trebuie să negocieze cu conducerea clubului Steaua Roşie, pentru că fotbalistul se află sub contract până în 2017 cu această echipă. 

 

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă