20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Marian Vanghelie, despre prima sa afacere: Am obţinut primul chioşc...

REVISTA PRESEI. Marian Vanghelie, despre prima sa afacere: Am obţinut primul chioşc cu atenţii

Ziarele de luni scriu despre fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a dat “atenţii”, la Primărie, pentru obţinerea unui aviz de funcţionare, pentru prima sa afacere, după Revoluţie, dar şi despre cele trei afecţiuni care afectează populaţia din România.

În Adevărul citim despre fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a precizat, într-un interviu, că şi-a făcut prima afacere, după Revoluţie, cu ajutorul unor “atenţii”.

“Am început să mă interesez cine face chioşcuri, cât costă. Am pus primul chioşc între Bucureşti Berlin şi Cocor. Erau telefoane acolo. Am luat aprobare de la Palatul Telefoanelor, am demontat telefoanele şi am pus primul chioşc, care avea şase metri pătraţi. A fost senzaţional. M-am speriat de vânzări. Cât vindeaţi? Păi vindeam un sac de bani. Vindeam de toate: sucuri, dulciuri, tot felul de chestii. Veneau foarte mulţi oameni care voiau să lase lucruri în consignaţie: tricouri, biberoane de copii, ce aveau oamenii prin casă. Marian Vanghelie, despre bişniţa din anii ’90: “Vindeam un kil de aur la trei zile” Dumneavoastră eraţi şi vânzător la chioşcul ăsta? Mai ajutam şi eu când eram acolo, pentru că era plin, 10-15 inşi în continuu. Dar mai mult alergam după marfă: luai marfă dimineaţa, până după-amiaza se termina. După care a venit cineva şi mi-a zis: „Domn’e, dar de ce nu vindeţi aur?“. Zic: „Domn’e, aur? Aici, într-un chioşc?“. Zice: „Domn’e, ia încercaţi!“. Se aducea din Turcia aurul acela – dacă ştiţi – „bob de mazăre“, aşa îi zicea. Lanţuri şi brăţări… Puneam adaos 50%. După vreun an de zile am avut un control de la Poliţia Economică. Mi-a dat amendă că n-am voie să vând aur, că îmi trebuie un aviz de la BNR. N-am ştiut că n-am voie să vând. De ce să vă mint, am mai vândut vreo câţiva ani fără niciun aviz. Vindeam un kil de aur la trei zile…, aproximativ aşa. După care am dat drumul la al doilea chioşc şi până la urmă am ajuns, prin ‘92-‘93, la vreo 20 de magazine şi chioşcuri. Primul chioşc era chiar în buricul Bucureştiului. Cum l-aţi obţinut, aţi dat vreo atenţie pe la Primărie, ceva? Cu atenţiile, cum să vă zic… erau lucruri fireşti. Era după Revoluţie, duceai nişte cafea…, nu neapărat că-ţi cereau. Duceai pe la birouri. Toată lumea ducea, mai ales când ştiau că eşti privat. Era o chestie de normalitate să duci cafea, Cola, lucruri din astea pe care le consumau oamenii la birou, lucruri normale. Cu primul magazin… nu eram un milion de oameni care ceream asemenea spaţii. Eram puţini şi atunci li se părea firesc să dea. Nu erau cereri. Nu toată lumea se pricepea. Eu fiind din Bucureşti şi cunoscând pe toată lumea a fost uşor să obţin. Se lucra mult cu cash în perioada aia. Da, dar unde lucrai cu statul nu se putea lucra cu cash. Şi chioşcul, când l-am plătit, am pus banii în bancă. Ce lucrai privat, era totul cash, dar totul! Banii – în sacoşă, în geantă, în diplomat. La bancă vedeai oameni în pantaloni scurţi cu genţi diplomat, alţii la costum veneau cu sacoşa cu bani. Fiecare cum voia să apară. Erau multe anomalii, dar aşa a fost viaţa. A fost frumos, a fost un început. Nu exista Garda Financiară, nu exista nimic, despre ce vorbim?”, scrie Adevărul.

Gândul scrie despre trei afecţiuni ale lumii moderne care scad speranţa de viaţă, 

“Viaţa stresantă, mâncarea multă şi nesănătoasă şi incapacitatea oamenilor de a-şi construi relaţii trainice atât cu propria persoană, cât şi cu cei din jur, fac ca obezitatea, bolile cardiovasculare şi depresia să fie cele mai frecvente boli ale lumii secolului XXI. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România ocupă primul loc în topul Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de afecţiunile cardiovasculare, în timp ce peste 21% dintre români sunt obezi, după cum reiese dintr-un studiu realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii. În ceea ce priveşte depresia, numărul persoanelor care vor suferi de această boală va creşte în următorii ani, fapt datorat, conform specialiştilor, dezvoltării acestei afecţiuni în cazul copiilor şi adolescenţilor. Aceste afecţiuni pot fi evitate prin construirea unui regim de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie corectă, pe relaţii interumane solide, sport şi relaxare. Fiecare dintre aceste afecţiuni creează diverse probleme şi complicaţii. Dacă obezitatea afectează întregul corp, prin faptul că grăsimea are capacitatea de a se infiltra în toate organele, depresia afectează psihicul şi, în consecinţă, aceasta poate, de asemenea, conduce la comportamente nesănătoase, care pot afecta funcţionarea corectă a organismului. Bolile cardiovasculare apar ca o consecinţă a primelor două, dar şi a efectelor pe care acestea le generează. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România este prima în clasamentul mortalităţii prin boli cardiovasculare din Uniunea Europeană, 60% din decesele înregistrate sunt provocate de de acestea, cu 12% mai mult decât media europeană”, scrie Adevărul.

Din Evenimentul Zilei aflăm că nouă reviste literare și-au suspendat apariția, din cauza lipsei subvenţionării lor.

“Uniunea Scriitorilor din România a luat hotărârea să suspende apariția celor nouă reviste ale sale pentru că Ministerul Culturii nu știe sau nu vrea să aplice legea care permite subvenționarea acestora. […] Este vorba de Legea 136/2015, în care se stabilesc termenii subvenţionării de către stat a publicaţiilor culturale. Legea a fost promulgată în toamna anului trecut. S-a aplicat o perioadă, dar acum Ministerul Culturii spune că nu se mai poate aplica. Urmarea:  Uniunea Scriitorilor a luat hotărârea de a suspenda apariţia celor nouă reviste ale sale, timp de două luni, până când actualul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu va găsi modalitatea de a aplica legea”, scrie Evz.

HotNews scrie despre prevederile propunerii de lege pentru securitatea cibernetică.

“Noul proiect este o versiune resapată a vechiului proiect cu mult mai alambicată și mai generică, dar cu același principii că data trecută: toate persoanele juridice sunt subiecții legii (legea zice în art 2 că doar cele care au calculatoare care prelucrează date cu caracter personal. Toate persoanele juridice trebuie să ‘elaboreze și să implementeze politici și planuri de securitate cibernetica’, inclusiv să aibă măsuri organizatorice și tehnice pentru ‘managementul incidentelor de securitate’ și să raporteze ‘toate incidentele de securitate’. Toate aceste vor fi realizate fără niciun impact financiar pentru aceste persoane juridice-conform expunerii de motive. Statul se ocupă de asigurarea securității cibernetice (vezi art 9 pentru lunga lista de acronime-MCSI, CERT, SRI, ANCOM, Mapn, MAI, ORNISS, iarăși ANCOM, iarăși SRI, SIE și STS care devin toate ‘autorităţi responsabile’ pe diverse paliere prea vagi pentru a fi identificate la prima citire).  De aici începe problemă principală, proiectul de lege vede securitatea informatică ca pe o problemă a statului, care trebuie să vină și să le spună cetățenilor și persoanelor juridice ce și cum trebuie să facă. Trebuie să-i fie raportate incidentele de securitatea și să dea amenzi pentru cei care nu le respectă”, scrie HotNews.

Din Wall Street aflăm că România are nevoie de mai mulţi specialişti de marketing şi vânzări, astfel ca businessurile locale să se dezvolte la nivel internaţional.

“Cand te extinzi internațional, ai nevoie de oameni de oameni care să facă vânzări și marketing. Iar aceștia costă foarte mult și ai o barieră greu de depășit. Așa că, ori îți faci un business online sau creezi o echipă care se ocupă de vânzări și marketing din România. Dar trebuie să facă acest lucru la nivel internațional. Iar, pentru asta, trebuie să formăm mulți specialiști cu abilități de business. Acest lucru este o piedică majoră pentru companiile care vor să se dezvolte internațional. Atunci când se formează nucleul unui start-up, acesta ar trebui să aibă măcar trei oameni, din care cel puțin unul să fie de business, nu tehnic. Și omul acela de business trebuie să aibă o oarecare experiență și vorbim de experiență internațională…iar, la capitolul acesta, piața este foarte săracă. De aceea, pentru dezvoltarea zonei de start-up-uri de tehnologie în România, cred că trebuie să punem accentul pe formarea cât mai repede și a tot mai mulți specialiști cu abilități de business”, scrie Wall Street.

În ZF citim despre suma pe care un român o va plări, dacă ia un credit de 20.000 de lei, în comparaţie cu suma pe care ar fi plătit-o în urmă cu 3 ani.

Rata lunară pentru un credit de consum de 20.000 de lei, acordat pe o perioadă de cinci ani, s-a redus în intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2016 de la 486 de lei la 430 de lei, în condiţiile în care indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni s-a diminuat în intervalul menţionat. Costul leilor s-a redus de la un nivel de 6% în ianuarie 2012 la sub 1% în prezent, un nivel minim istoric. Declinul a fost influenţat de programul de relaxare monetară derulat de BNR, prin care instituţia a redus dobânda-cheie de la 5,75% în prima lună din 2012 la minimul istoric de 1,75% pe an în prezent. Astfel, pentru o dobândă variabilă formată din marja la credite de consum, de 10%, plus nivelul indicatorului Robor la trei luni, diferenţa dintre suma totală de plată pentru un credit de nevoi personale contractat la începutul anului 2012 şi unul contractat în prezent s-a redus cu aproximativ 3.000 de lei, la 26.000 de lei, potrivit calculelor ZF. Rata lunară de plată ar putea fi chiar mai mică în prima jumătate din acest an, în condiţiile în care analiştii anticipează că indicatorul Robor ar putea scădea la 0,5-0,7% pe an de la sub 1% în prezent. Însă, acest lucru ar fi valabil doar pentru prima jumătate a anului”, scrie ZF.

Prosport scrie despre jucătorul Gabi Tamaş, care ar putea reveni la Steaua.

“Gabi Tamaş ar putea reveni la Steaua, după ce a jucat extrem de puţin la Cardiff. Fundaşul de 32 de ani este dorit de Laurenţiu Reghecampf, care a declarat că are nevoie de un fundaş central cu talie. Tamaş se află în discuţii cu oficialii Stelei şi luni ar putea fi semnat contractul. Sursa citată susţine că Gigi Becali i-a propus un salariu destul de mic, dar bonusuri consistente în cazul în care Steaua intră în grupele Ligii Campionilor. Propunerea seamănă cu înţelegerule semnate de Ciprian Marica şi Timo Gebhart. Tamaş vine la cererea lui Laurenţiu Reghecampf, care a declarat că are nevoie de un fundaş înalt, care să domine duelurile aeriene purtate în careul Stelei”, scrie Prosport.

Gazeta Sporturilor scrie despre noile echipamente pe care le vor avea jucătorii de la Steaua, anul acesta.

“Steliștii vor fi îmbrăcaţi astfel în 2016 și într-o tentativă de împăcare cu fanii. Clubul a discutat deja cu sponsorul tehnic, Nike, și echipamentul festiv va fi purtat în partidele din deplasare din sezonul următor”, potrivit GSP.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă