12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Istoria controversată a originii maghiarilor și secuilor iese la iveală

REVISTA PRESEI. Istoria controversată a originii maghiarilor și secuilor iese la iveală

Din ziarele de luni, aflăm care sunt diferențele dintre maghiari și secui, că sinistrații din Seciurile, județul Gorj, nu au fost despăgubiți în urma poluării, deși au câștigat în instanță, dar și că că ANAF va putea, din 2016, să dea numele evazioniştilor.

Din ziarul Adevărul aflăm care sunt diferențele dintre maghiari și secui. Problema posibilei origini comune a maghiarilor şi secuilor din România reprezintă o permanentă sursă de controverse între istorici. Specialiştii au formulat de-a lungul anilor mai multe teorii. Istoricii preocupaţi de problema diferenţelor şi asemănărilor dintre maghiari şi secui au conturat mai multe teorii, de-a lungul anilor. Cea mai veche teorie este cea potrivit căreia secuii au şi ei, la fel ca maghiarii, origini hunice.Există, însă, şi teoria potrivit căreia secuii ar fi de origine turcică, rezultând dintr-o populaţie înrudită cu hunii. 

Din Evenimentul Zilei aflăm că sinistrații din Seciurile, județul Gorj, nu au fost despăgubiți în urma poluării, deși au câștigat în instanță. După mulți ani de procese, mahistrații Curții de Apel Craiova le-au dat câștig de cauză. Cu toate acestea, sinistraţii n-au primit niciun fel de despăgubire. „Din cei 31 de membri ai asociației, 24 au acționat CEO pentru plata penalităților de întârziere. 17 au câștigat. Restul nu, deși aveau aceeași speță. Valoarea penalităţilor o depăşeşte pe cea a imobilelor. Numai la mine sunt penalităţi de 13.000 de lei pe zi. Valoarea casei mele, conform expertizei CEO, este de 13 miliarde de lei vechi!”, a semnalat Cristinel Ciocan.

Din Capital.ro aflăm că ANAF va putea, din 2016, să dea numele evazioniştilor. Demersul Fiscului de a verifica veniturile persoanelor fizice ridică mai multe întrebări privind dezvăluirea informaţiilor şi modul în care acestea pot fi folosite. Lipsa unor reglementări foarte clare poate duce la abuzuri şi la rezultate discutabile. Din 2016, noul Cod de procedură fiscală dă dreptul fiscului, dacă descoperă nereguli la persoanele verificate, să publice integral constatările, inclusiv cu datele personale.

Din Wall Street aflăm că  economia României a crescut în primul semestru cu 3,7% pe serie brută și cu 3,8% pe serie ajustată sezonier, dar ritmul de creștere economică a încetinit semnificativ în T2, la 3,2%, față de 4,3% în primul trimestru. De asemenea, comparativ cu T1, produsul intern brut a avansat cu doar 0,1%. 

Ziarul Financiar ne informează că străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, aveau la jumătatea acestui an depozite pe termen mediu şi lung constituite la băncile locale în valoare de 5,4 miliarde de euro (echivalentul a 24 mld. lei), cu o jumătate de miliard de lei faţă de nivelul de la finalul anului trecut. Scăderea din ultimul an este de 900 mil. euro, dar luna iunie a consemnat unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scădere, respectiv 300 milioane de euro, cel mai abrupt declin lunar din primăvara anului 2013.

Din Gândul.info aflăm că din 23 de şefi de Consilii Judeţene adjudecaţi de PSD la alegerile locale, în doar trei ani, 14 dintre ei, mulţi suspendaţi între timp, sunt urmăriţi penal, trimişi în judecată, condamnaţi pentru fapte de corupţie sau au probleme cu ANI. De asemenea, 14 primari de municipii au probleme în justiţie. Cu toate acestea, conducerea partidului le dă liber la candidaturi, cel puţin celor care nu au o decizie definitivă în instanţă. Doar doi dintre cei 14, Constantin Nicolescu de la Argeş şi Bunea Stancu de la Brăila au fost condamnaţi definitiv de instanţă.

Din Prosport aflăm că Gigi Becali a fost înconjurat de zeci de suporteri ai echipei sale, imediat după terminarea meciului Steaua-ASA Târgu Mureş, scor 1-1. Presat să-i dea afară pe finul Rădoi şi câţiva jucători care nu mai sunt pe placul publicului, precum Iancu, Gigi Becali a început să le amintească celor care îl ascultau despre cât de mult a pătimit el de pe urma fotbalului. Astfel, latifundiarul din Pipera a lăsat de înţeles că dacă vinde echipa, o va face fără lotul de jucători. El a spus că banii investiţi de el sunt în fotbaliştii actuali şi că, dacă vrea să-şi recupereze investiţia, trebuie să-I vândă.

  

 

 

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă