13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Ce intenții ascunse a avut Ceaușescu, după cutremurul din 1977

REVISTA PRESEI. Ce intenții ascunse a avut Ceaușescu, după cutremurul din 1977

Miercuri, citim în ziare, despre planul diabolic al lui Ceaușescu de spionare a românilor pentru a acoperi pagubele cutremurului din 1977, despre cum au susținut americanii întărirea statului de drept în România, despre evoluția prețurilor carburanților, termenul de înscriere a elevilor la ora de religie, dar și despre povestea Vioricăi Țicău, una din cele mai bune atlete ale României.

Adevărul scrie, miercuri, despre planul diabolic al lui Ceauşescu de spionare a românilor pentru a acoperi urmele dezastrului soldat cu 1.570 de morţi. În seara zilei de 4 martie 1977, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora 21.22.22 şi a durat 56 de secunde. Atunci au murit 1.570 de oameni, din care 1.391 numai în Bucureşti. Peste 11.300 de oameni au fost răniţi. Imediat după cutremur, Nicolae Ceauşescu a hotărât să deschidă „Contul refacerii, solidarităţii şi omeniei“, cunoscut sub numele de „Omenia“, unde toţi oamenii muncii trebuiau să doneze bani pentru reconstrucţia ţării. În ajutorul României au sărit atunci şi ţările străine, care au trimis sume mari de bani pentru reconstrucţia Bucureştiului, oraşul cel mai afectat de cutremur. Numai că, în realitate, oamenii muncii din Republica Socialistă România se nu se grăbeau să doneze bani. Documente inedite din arhiva Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) ne oferă o imagine reală a situaţiei din acea perioadă. Securitatea pornise pe urmele tuturor. Informatori erau şi printre muncitori, dar şi pe nave plecate în voiaje. Ascultau discuţiile pe care românii le aveau cu apropiaţii şi apoi îi turnau superiorilor.

Din Evenimentul zilei aflăm că Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a afirmat că americanii au susținut întărirea statului de drept în România. În ultimii ani, România si-a întarit instituțiile de aplicare a legii, a afirmat Dean Thompson, Însarcinatul cu Afaceri al SUA la București, în emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro TV. „Faptul că România anchetează astfel de cazuri transmite un mesaj, arată că se poate schimba ceva, că anumite activități nu mai sunt acceptabile și că oamenii trebuie să respecte legea, trebuie să respecte procedurile și, cel mai important, trebuie să respecte instituțiile, care există pentru a-i proteja”, a spus Thompson.

În Capital.ro aflăm că atunci când cotaţia petrolului scade, preţurile carburanţilor o iau în jos cu întârziere. Iar atunci când ţiţeiul începe să se scumpească, factura de la pompă creşte aproape imediat. Practica este atât de evidentă, încât a devenit subiect de discuţii şi negocieri între autorităţi şi marile companii petroliere. În 13 ianuarie, când cotaţia Brent a ţiţeiului coborâse sub 46 de dolari pe baril, ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, a organizat o întrevedere cu reprezentanţii unor firme din domeniu exact pentru a vedea de ce acestea au aplicat „cu întârziere“ reduceri de preţuri. „Discuţiile au loc ca urmare ca urmare a dispoziţiilor pe care premierul le-a dat în ultima şedinţă de Guvern, atât mie, cât şi domnului Rus, ministru al Transporturilor. Vom discuta cu Petrom, cu Lukoil pentru a vedea de ce au întârziat cu scăderea preţurilor. (…) Vrem să vedem politica lor economică şi construcţia preţului astfel încât, atunci când sunt creşteri, respectiv descreşteri ale cotaţiei petrolului, acestea să se regăsească şi la pompă“, explica la acel moment Vâlcov.

Din Gândul.info aflăm că până pe 6 martie, părinţii trebuie să opteze dacă îşi înscriu copilul la ora de religie sau nu. Deşi cererile trebuie depuse până vineri, încă nu se ştie de când vor fi ele valabile, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţinând că aşteaptă ca Parlamentul să pună Legea Educaţiei în acord cu decizia Curţii Constituţionale din noiembrie 2014, care declara neconstituţională înscrierea „din oficiu” la cursurile de religie. Până marţi, 3 martie, peste 1,26 milioane de părinţi au optat pentru participarea copiilor la ora de religie, din totalul de aproximativ trei milioane de părinţi care ar trebui să se pronunţe.

Hotnews ne prezintă un interviu cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și cu  președintele CNAS, Vasile Ciurchea, care ne vorbesc despre ilegalitățile de pe piața medicamentelor.  Încă din 2012, raportul unui prestigios institut britanic avertiză că statul român plătește pentru unele medicamente compensate prețuri și de cinci ori mai mari decât în Marea Britanie sau Statele Unite. Scandalul este uriaș deoarece miniștrii Sănătății din ultimii 5 ani au închis ochii, perioadă în care mulți dintre producătorii de medicamente prezenți în România au încălcat legea. Bugetul României a pierdut astfel zeci de milioane de euro datorită neregulilor existențe la toate nivelurile sistemului medical: spitale, profesori universitari, farmacii sau minister.  
  Din Prosport aflăm povestea Vioricăi Ţigău, una dintre cele mai bune atlete ale României în anii 2000. Gălăţeanca în vârstă de 36 de ani a participat la trei ediţii ale JO de vară (Sydney 2000, Beijing 2008 şi Londra 2012) şi a fost foarte aproape de a fi prezentă şi la JO de iarnă de la Torino 2006 cu echipajul de bob dublu! Fosta săritoare în lungime, multiplă campioană a României, s-a retras din atletism în 2012, iar acum are propria emisiune la televiziunea din Giurgiu.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă