14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Aleșii vor pensii speciale. Proiectul încă nu a fost depus...

REVISTA PRESEI: Aleșii vor pensii speciale. Proiectul încă nu a fost depus în Parlament

În ziarele de miercuri, citim despre pensiile speciale ale parlamentarilor, faimoasele perdele de Pașcani, planurile Nissan-Renault pentru fabrica Dacia de la Mioveni, dacă nu se construiește un sistem de autostrăzi în România până în 2020, dar și despre scadența băncilor în cazul clauzelor abuzive.

În Adevărul, citim despre ce s-a întâmplat cu faimoasele perdele de Pașcani, preferatele românilor în comunism. Întreprinderea de Tricotaje şi Perdele „Siretul“ din Paşcani a fost înfiinţată în 1973 de regimul ceauşist. Astfel, ”la Întreprinderea de Tricotaje şi Perdele „Siretul“ din Paşcani s-a raportat îmbunătăţirea gamei de produse, prin introducerea unor noi modele, în proporţie de 90%. Efortul novator se înscrie în sarcinile trasate de “Programul de modernizare în suportul tehnic al rentabilizării producţiei, al creşterii calităţii acesteia şi mai bunei folosiri a capacităţilor, a forţei de muncă”, elaborat sub îndrumarea lui Nicolae Ceauşescu”, se arată într-un articol din Scânteia.

Gândul prezintă un proiect de lege care vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, în ciuda faptului că respectivul proiect nu apare pe ordinea de zi, dar nici în discursul vreunui partid politic. Deputatul Anghel Stanciu de la PSD a depus anul trecut un astfel de proiect în Parlament, iar atunci Victor Ponta a precizat că nu îl va sprijini. În 2015 însă, deocamdată PSD și UNPR și-au declarat sprijinul oficial pentru acest proiect legislativ. ”Strategia e să strângă semnături înainte de a se poziţiona politic grupurile parlamentare, încearcă să strângă semnături individual de la parlamentari. Eu i-am refuzat din start, consider că ăsta e ultimul lucru care trebuie făcut. Nu s-a discutat în partid, este opinia mea. În mod evident nu susţint un astfel de proiect. De semnat, poate să semneze oricine, dar trebuie respectată poziţia politică a partidului”, a spus liberalul Ludovic Orban.

În Hotnews citim un interviu cu președintele Dacia, Nicolas Maure, care a precizat că dacă până în 2020 în România nu există un sistem de autostrăzi funcțional, dacă autostrada Sibiu-Pitești nu este gata, Nissan-Renault va lua măsuri cruciale. ”Nu vrem să fim brutali și să reducem puternic numărul de angajați cum face Ford. Vrem să păstrăm locurile de munca oricât e posibil”, a precizat șeful Dacia. De asemenea, Maure a declarat că se poartă discuții pentru a fi produse la Mioveni și alte modele Renault în afară de cele din gama Entry. O decizie va fi luată în acest sens până în 2020.

Evenimentul Zilei prezintă decizia dată de Tribunalul București în privința ginerelui lui Nicolae Ceaușescu, Mircea Oprean. Astfel, statul trebuie să îi plătească despăgubiri de 20.000 de euro pentru bunurile lui și ale Zoei Ceaușescu confiscate de procurori, în martie 1990, și vândute la consignație. O angajată a magazinului ICL Universal-Consignația a evaluat, în martie 1990, cea mai mare parte a acestor bunuri. Printre acestea se află o blană de leopard, cojoace bărbătești, scurte de blană, costume de haine, 60 de tricouri de diferite culori, 8 perechi de pantofi de piele, 6 genţi de damă de piele, 15 perechi de pantofi bărbăteşti, 10 cutii cu ciorapi bărbăteşti, 4 cutii cu batiste.

Capital scrie despre scadența Băncilor în problema clauzelor abuzive. Deciziile favorabile consumatorilor din litigiile încheiate până acum au pus în gardă Fondul Monetar Internaţional, care avertizează că există riscuri pentru stabilitatea financiară dacă băncile vor pierde şi cu ANPC. Pe 7 aprilie este termen în procesul dintre ANPC şi Piraeus Bank. Pe 8 aprilie e termen în procesul cu OTP Bank, în care ANPC contestă modul de calcul al dobânzii variabile, care a fost stabilit de bancă fără raportarea la un mecanism obiectiv, astfel că dobânzile clienţilor au crescut cu câteva puncte procentuale, când trebuiau să scadă. De asemenea, pe 23 aprilie şi avocaţii AlphaBank trebuie să se prezinte la Tribunal, iar pe 24 aprilie este rândul celor de la Banca Comercială Română.

Ziarul Financiarul prezintă preluarea de către Banca Transilvania a băncii Volksbank. Pre­şedintele consiliului de administraţie al Băncii Transil­vania, Horia Ciorcilă, a declarat că a plătit 81 de milioane de euro pentru capitalul Volksbank. ” 81 de milioande de euro pentru capitalul Volksbank, de 430 de milioane de euro, adică un multiplu de aproape 0,2 (Erste a plătit pentru BCR un multiplu de 6 pentru capital -n. red.), în plus trebuie să rambursăm acţionarilor Volksbank circa 630 de milioane de euro … în franci el­ve­ţieni, pentru că aşa au solicitat. Toată plata trebuie să o fa­cem astăzi, spune Ciorcilă, 51 de ani. ”Este cea mai mare plată pe care o face Banca Transilvania vreodată“, a adăugat președintele consiliului. 

Wall Street arată cât costă să trimiți bani din străinătate în țară. Aproximativ 2 miliarde de euro sunt trimise anual în România de către românii din Diaspora. O bună parte din sumă este transferată prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani.  Cele mai mari comisioane sunt percepute în cazul transferurilor ce se efectuează în doar câteva minute, taxele injumatatindu-se atunci când clienții sunt dispuși să aștepte câteva ore pentru trimiterea banilor.  

Pro Sport prezintă cum arată echipa etapei a 24-a, care sunt cele mai frumoase goluri și cine sunt autorii lor. Astfel, aflăm că Marko Momcilovic (Pandurii) ”este unul dintre cei mai constanţi apărători ai echipei antrenate de Edward Iordănescu, sârbul de 28 de ani a fost decisiv la Ploieşti. Atât prin siguranţa arătată în faţa oamenilor de gol ai gazdelor, cât şi prin golul, singurul al meciului, marcat în minutul 14, când a urmărit excelent o centrare de pe partea dreaptă trimisă de Mihai Roman şi l-a învins pe Pecanha.”

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă