15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Jihad global: atentatele au crescut cu 600% în 15 ani

REVISTA PRESEI. Jihad global: atentatele au crescut cu 600% în 15 ani

Ziarele de luni scriu despre modul în care au evoluat atentate teroriste în ultimii 15 ani, despre surprizele din noua lege a salarizării, dar şi despre patrulele militarizate care iau cu asalt metroul bucureştean.

“Adevărul” scrie despre ocupaţia sovietică şi jaful din sfintele mănăstiri: „Au început să tragă focuri de armă. Au furat tot, gâşte, oi, o trăsură şi o lotcă, plapumă, preşuri şi ciorapi“. Într-un raport al Protoieriei Tulcea înaintat Episcopiei Dunării de Jos în decembrie 1944 se vorbeşte depre pagubele suferite de biserici. „Prea Sfinte Stăpâne“, scria protoiereul Jocu N. Popa, „în noaptea de 27-28 septembrie 1944, armatele sovietice în trecere prin parohie au devastat întregul mobilier din interiorul bisericii, pricinuind pagube de 1.500.000 de lei“.

“Gândul” prezintă surprizele din noua lege a salarizării: “Care vor fi cel mai mic salariu de bugetar şi cea mai mare leafă de angajat la stat în România, în următorii patru ani”.

“Guvernul are aproape gata proiectul legii salarizării prin care sunt prevăzute modificări, în medie de aproape 20%, pentru toate categoriile de bugetari, majorări pe care executivul vrea să fie aplicate în etape până în 2020. Potrivit proiectului consultat de Gândul, până în 2020 este preconizată o creştere de doar 100 de lei a salariului minim, care ar urma să ajungă la 1.350 de lei. De asemenea, documentul prevede o îngheţare a actualizării pensiilor magistraţilor, parlamentarilor şi corpului diplomatic până la aplicarea integrală a legii. Creşterea cu doar 100 de lei a salariului minim în următorii patru ani nemulţumeşte sindicatele care trebuie să prezinte până luni un punct de vedere pe proiectul Guvernului” – scrie publicaţia.  

“Evenimentul Zilei” titrează: “Iubirea de basm chiar există. Destinul uimitor al femeilor simple care s-au trezit peste noapte prinţese adulate de ţări întregi” şi oferă patru exemple relevante: “Când vorbim despre norocul sau destinul unor personalități sau vedete, de multe ori ne luăm ca puncte de referință poveștile copilăriei, filmele romantice și așteptările nerealiste. Avem în minte clișee sau prejudecăți. De exemplu, când vorbim despre femeile obișnuite, cu o viață normală, care s-a schimbat după ce au cunoscut un reprezentant al unei familii regale, spunem că sunt „Cenușăresele moderne”. Dar, de cele mai multe ori, în realitate este mult mai mult decât atât”. 

Sub titlul “Jihad global: atentatele au crescut cu 600% în 15 ani”, Cotidianul” observă că 2015 este cel mai „negru” din ultima decadă. “În ultimii 15 ani, atentatele teroriste au ajuns de la 2.000 la aproape 14.000, în vreme ce numărul victimelor s-a mărit de nouă ori. Surprinzător sau nu, creşterea nu s-a consemnat în America de Nord şi nici în Europa, ci în următoarele cinci ţări: Irak, Pakistan, Afganistan, Nigeria şi Siria, care totalizează 57% din atentatele de la începutul secolului actual. Cum se vede, cea mai mare parte a atacurilor sângeroase nu au vizat comunităţile musulmane şiite şi sunnite. Pe urmă, au sporit atentatele cu victime la nivel global, cele în care mor peste 100 de persoane fiind rare. Cele mai multe au avut loc în: Irak (29), Nigeria (13), Pakistan (6), India şi Siria (câte 4). Peste 90% dintre atentatele teroriste îşi ating obiectivele imediate – asasinarea de civili, poliţişti, militari sau funcţionari publici. A crescut spectaculos şi numărul atentatele comise de kamikaze, în această categorie au ajuns şi femei, tinere sau chiar bunicuţe ori adolescenţi. Grupuri precum Daesh, Boko Haram, talibani, Al-Qaida în Irak sau al-Shabaab sunt responsabile pentru 35% dintre atentatele ce au lovit lumea în ultimii 15 ani”. 

HotNews” scrie despre o victorie istorică: “CSM Bucuresti a câştigat Cupa Challenge, primul trofeu obţinut de voleiul românesc la nivel de club. “Tigroaicele” au pierdut o singură partida în toată competiţia”.

“Jurnalul Naţional” îl citează pe Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, care este de părere că primarii nu au nevoie de pensii speciale, dar au nevoie de salarii decente “care să îi ferească de tentaţia de a cădea în plasa actelor de corupţie”.

“Ziarul Financiar” averrtizează: “Suntem discriminaţi la noi acasă. De către statul român. Companiilor străine li se întinde covorul, în timp ce noi, antreprenorii români, suntem «aruncaţi la câini». Noi de ani de zile facem profit, iar multinaţionalele raportează numai pierderi şi nimeni nu le întreabă nimic”. Concluzia? “În ciuda tuturor neajunsurilor cu care se confruntă firmele private româneşti din partea statului român, antreprenorii români cred că nu sunt mai prejos faţă de companiile străine, au mai multă inteligenţă, energie şi dorinţă de a arăta că pot să facă business. De la stat nu cer mult, ci doar să justifice rolul pe care îl are, de a investi cu folos banii strânşi prin taxe şi impozite plătite şi de companiile private româneşti, astfel încât economia românească să nu rămână o cochilie goală atunci când o parte din multinaţionale vor pleca pentru că creşterea salariilor nu mai justifică prezenţa lor aici”.

Wall Street” anunţă că “o noua zona verde ar putea aparea in Bucuresti, in locul unei centrale a ELCEN”. Astfel, “bucurestenii ar putea iesi, peste doi ani, la plimbare intr-o noua zona verde, care ar urma sa se intinda pe aproximativ 6 hectare. Realizarea acestui plan depinde de succesul pe care producatorul de energie ELCEN Bucuresti il va avea in constructia, in zona Grozavesti, a unei unitati noi de producere a energiei electrice si termice, care practic va inlocui actuala CET”.

“Gazeta Sporturilor” scrie că Gigi Becali s-a luat de Reghecampf: “Te crezi geniu?” » Patronul Stelei a făcut praf un fotbalist: “E de fotbal în sală! Eu jucam azi mai bine ca el”. Replica antrenorului: “Am câștigat meciul cu 2-1. Dânsul poate să își spună părerea și nu am niciun fel de probleme. Schimbările le-am făcut pentru a câștiga meciul. Eu am văzut altfel. Am încredere în continuare în Bawab, chiar dacă azi putea fi mai inspirat la finalizare”.

Meciul este comentat şi de “Prosport“, care observă că “Cu Nicuşor în teren, nimic nu se duce de Râpă. Steaua câştigă cu emoţii, 2-1 cu ASA Tg. Mureş, cu o nouă prestaţie excelentă a lui Stanciu”. 

“Libertatea” a aflat de ce “Patrulele militarizate iau cu asalt metroul bucureştean! Deşi nivelul de alertă teroristă este albastru precaut, Jandarmeria Română a trimis oameni înarmaţi cu puşti semiautomate în subteran”. 

 “Click” scrie despre o decizie şoc a justiţiei: “Romaniţa împarte vila cu fosta iubită a lui Adrian Iovan. Astfel, Romaniţa Iovan, care l-a reprezentat pe fiul său, primeşte parterul casei din Otopeni şi terenul aferent, în valoare de 380.463 de lei, iar Mihaela Steriu primeşte etajul vilei şi terenul aferent, în valoare de 449.858 de lei”.

“Cancan” a suprins momentele de durere simţite de fiica lui Adi Minune, care şi-a făcut operaţie în secret! 

 

 

 

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă