14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR. Tolontan: DNA nu are mandat să ne predea democrația

REVISTA BLOGURILOR. Tolontan: DNA nu are mandat să ne predea democrația

Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie joi, pe blog, că “DNA nu are mandat să ne predea democrația”.

În comunicatul prin care DNA anunță cercetarea lui Victor Ponta pentru că i-a dat un loc eligibil lui Sebastian Ghiță, în schimbul finanțării venirii fostului premier britanic Tony Blair în România, procurorii scriu: ”Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate”.

Iar Tolontan comentează argumentația procurorilor astfel: “Deși neales de nimeni, parchetul anticorupție decide printr-un document oficial, a cărui argumentație va ajunge și în fața judecătorilor, ce e OK și ce nu e OK să alegem noi!”.

Din comunicat reiese clar că DNA consideră că ei, procurorii, și, probabil,  ”partea bună” a societății trebuie să aibă un cuvînt de spus în cine poate fi ales de către români. Oamenii competenții și cei corecți au voie, restul, afară! Dar cine discerne competența și integritatea? Probabil DNA și SRI. Deși n-au nici un mandat”, spune Tolontan.

Vali Petcu, zis Zoso, vrea să ne convingă, pe blog. că e important să avem cuțite originale, de firmă și ne explică “Diferența dintre cuțitele chinezești și cele originale”.

“La cuțitele chinezești oțelul este mai prost, nu este făcut după standardele companiei, chiar dacă acea companie produce tot în China (cum e cazul Buck sau Spyderco). Asta înseamnă că se rupe mai repede și se ascute mai prost. Mult mai prost. Am avut cuțite care nu au mai putut fi ascuțite, atât de prost era metalul”.

Omul de televiziune Cabral scrie pe blog despre un alt metal – despre aurul medaliilor olimpice și despre cum sunt ele percepute în România.

“Unii văd aur. Alții văd bani, niște zeci de mii de euro ce vin ca premiu din partea Statului pentru medalia asta. Eu văd ani de muncă. Transpirație. Dedicație. Sacrificii. Ore muncite. Dureri. Accidentări. Uzură fizică și mentală. Bani cheltuiți. După ce s-a anunțat care este cuantumul premierilor în bani primite de sportivii care au reușit să câștige medalii la Olimpiada de la Rio au apărut discuții legate de banii ăștia. Că sunt prea mulți. Că sportul este practicat din pasiune, nu pentru bani. Că oamenii ar trebui să se mulțumească cu medaliile, nu să ceară și bani. Că aplauzele ajung.

Asta în timp ce ne dăm cu fundul de pământ pentru că România a câștigat prea puține medalii la această Olimpiadă. Asta în timp ce urlăm în orb după demisiile tuturor cei implicați”.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă