11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR. Victor Kapra: Utilizarea fără drept a fotografiilor, în mediul online,...

REVISTA BLOGURILOR. Victor Kapra: Utilizarea fără drept a fotografiilor, în mediul online, este furt

Bloggerii scriu, miercuri, despre preluarea , fără drept, a fotografiilor, în mediul online, dar și despre cazul polițistului Marian Godină, carea fost chemat de şefi să dea explicaţii, după ce a reţinut permisul de conducere al unui şofer de la Crucea Roşie Braşov.

Victor Kapra scrie, pe blogul său, despre furtul fotografiilor în mediul online.

”Fotografiile nu cresc prin copacii din pădure, ci sunt rezultatul muncii unui om. Utilizarea în online (site-uri, rețele sociale) fără drept a fotografiilor este furt. Am discutat cu un editor care se ocupa de administrarea câtorva site-uri de nișă. Omul a făcut ochii mari și chiar s-a speriat când i-am spus că este ilegal să „ia” poze „de pe net” și să le folosească pentru ilustrarea respectivelor site-uri. I-am explicat că nu este exclus ca la un moment dat proprietarul unor fotografii postate fără drept să ceară despăgubiri sau ca site-urile să fie arătate cu degetul în public ca aparținând unor organizații care fură munca altora. Editorul respectiv părea sincer când spunea că nu și-a dat seama că face ceva greșit – în definitiv trăim într-o țară în care torentele sunt sport național. Nu e banc, sunt destui care cunosc cazul: cu ani în urmă, o companie românească dornică să facă economii a folosit luni întregi fotografii descărcate ilegal de pe un serviciu foto cu plată. Într-o dimineață, la sediul companiei, au venit niște domni la costum, au făcut proba furtului și au cerut 5000 de dolari despăgubiri. Dacă acea companie ar fi cumpărat legal pozele, ar fi costat-o probabil o cincime din această sumă. Au negociat, compania a plătit 2000 de dolari și, ca să evite scandalul public, a încheiat un abonament pentru serviciul foto”.

De pe blogul Zoso.ro aflăm motivele pentru care polițiștii ar trebui să poarte tehnică audio/video pe ei.

”Cazul polițistului Marian Godină a făcut azi vâlvă pe internet. Pe scurt, omul oprește o mașină în trafic pentru neacordare de prioritate, reține permisul, după care colega șoferului, șefa ONG-ului Crucea Roșie, trece la presiuni și amenințări. Ba chiar îi face reclamație polițistului pentru comportament inadecvat, iar șefii lui trec la represalii. Tipul a avut inspirația să înregistreze conversația cu șoferul. Dacă aș fi polițist, aș cere să ne fie montată cameră video la echipament, să putem filma orice oprire din trafic! Dacă nu, mi-aș cumpăra singur un reportofon și un microfon și aș înregistra tot”, scrie bloggerul.

Pe blogul lui Adelin Petrișor citim despre experiența pe care a avut-o la Antene, ca răspuns la criticile primite după ce a declarat că modul în care a acționat ANAF în cazul Antenei 3 este ”ușor dubios”.

”Am avut parte de experiențe senzaționale: Guantanamo, interviul cu liderul spiritual al Hezbollah, Fallujah, Bagdad 2003 – singura echipă din România care a transmis războiul împotriva lui Saddam Hussein și multe altele. Am luat premii pentru Antene, inclusiv Marele Premiu APTR. Am avut și experiențe traumatizante, accidente și boli grele, episoade în urma cărora am stat luni de zile internat în spitale. Mă leagă deci foarte multe amintiri de redacția din Băneasa. Am încă mulți amici acolo. Pentru toate acestea eu am ales să nu vorbesc urât. Sunt atâția care pot comenta. În funcție de propriul bagaj de cunoștințe, cei de acasă pot trage singuri concluzii și nu au nevoie de părerile mele pe acest subiect. În altă ordine de idei, nu mă pot bucura atunci când o televiziune are probleme. Știu de la TVR ce înseamnă să treci prin momente grele: datorii uriașe, aparatură învechită, proiecte puține, limitate de bugete rahitice, perspective sumbre”, scrie Petrișor.

Tedoo scrie despre pasagerii care aplaudă atunci când aterizează avionul.

Remarc în ultima vreme pe internetul de limbă română un curent ironic la adresa pasagerilor care aplaudă la aterizare. Aceștia, cu predilecție compatrioți, ar dovedi astfel că sunt cam neduși în lume. Vezi, Doamne, trebuie să fii naiv ca să consideri că un zbor reușit merită mai mult decât banii pe care i-ai dat pe bilet. Pe aceeași logică n-ar trebui să aplaudăm nici la teatru […] Aplaud la aterizare pentru că am vrut și eu, la un moment dat, să îmi iau licența de pilot, ocazie cu care am aflat câtă informație trebuie asimilată: meteorologie, termodinamică, mecanică, electronică, legislație, prim ajutor, proceduri de urgență, comunicații, plus caracteristicile tehnice ale fiecărui aparat pe care urmează să zbori. Un pilot de A380, spre exemplu, trece prin toate etapele și clasele de avion posibile înainte de a se așeza la manșa celui mai mare avion de pasageri din lume, și asta după zeci de mii de ore de zbor. E un fel de medic primar, dacă permiteți comparația.Aplaud nu doar piloții, ci pe toți cei implicați în nebuneasca aventură a zborului”, scrie bloggerul.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă