14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiProiectul autostrăzii Ploieşti - Braşov, declarat obiectiv strategic de interes naţional

Proiectul autostrăzii Ploieşti – Braşov, declarat obiectiv strategic de interes naţional

Totodată, el a subliniat că i-a atras atenţia premierului Viorica Dăncilă privind obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei, spunând că a propus ca şi acest obiectiv de infrastructură să fie declarat strategic, de interes naţional.

“În cadrul şedinţei de astăzi, am aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti – Braşov să fie declarat obiectiv strategic de interes naţional”, a anunţat preşedintele Iohannis.

El a spus că i-a atras atenţia premierului în ceea ce priveşte autostrada Moldovei.

“În acest context, am atenţionat-o pe doamna prim-ministru că încă de la finalul anului trecut este în vigoare o lege pe care Guvernul continuă s-o încalce şi care prevede obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei. Avem o nouă dovadă a incapacităţii acestei guvernări de a dezvolta România. Este deplina responsabilitate a guvernului de a găsi acele soluţii  care se impun pentur a putea realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de români, inclusiv posibilitatea declarării şi acestui obiectiv de infrastructură ca unul strategic, de interes naţional, lucru pe care l-am propus foarte concret ăn şedinţa CSAT de aszăzi”, a afirmat Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, la Ploieşti, că Guvernul renunţă la ideea realizării autostrăzii Comarnic – Braşov în parteneriat public-privat cu consorţiul turco-chinez care s-a arătat interesat de proiect, Dăncilă spunând că vrea declararea în CSAT a acestei autostrăzi ca fiind de importanţă naţională şi realizarea acesteia din fonduri guvernamentale.

“După cum ştiţi, autostrada Comarnic – Braşov este în parteneriat public-privat. Am avut solicitare din partea unei societăţi chinezo-turce. Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima şedinţă de CSAT această autostradă să devină de importanţă naţională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă”, a spus Viorica Dăncilă, duminică, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.

Premierul României a precizat că “birocraţia este destul de mare”, iar în ţară “s-a format această instituţie a contestaţiilor”, soluţia fiind ca această autostradă să devină de importanţă naţională şi să fie construită din fonduri guvernamentale.

Dăncilă nu a avansat o dată privind etapele realizării viitorului drum de mare viteză.

În 30 decembrie 2018, premierul Viorica Dăncilă declara, referindu-se la termenul de finalizare a autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov, că acesta ar putea fi 2024, dar că speră să fie mai repede.

“Aş putea să dau un termen. Nu aş vrea nici să fiu foarte optimistă, eu vreau să fiu realistă. Dacă în ianuarie desemnăm câştigătorul, patru ani este alocat pentru construcţia autostrăzii, deci să spun nu patru ani, să spunem în 2024, dau cinci ani, dar sper să fie mai repede”, afirma şefa Executivului, referindu-se la autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov.
 
Dăncilă argumenta că ştie că parteneriatul public-privat a fost criticat, că s-a spus că arată incapacitatea Guvernului de a atrage fonduri europene şi că pentru autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov sunt cinci firme mari care şi-au arătat interesul, câştigătorul urmând să fie desemnat în cursul lunii ianuarie.
 
“Eu cred în această lege a parteneriatului public-privat, este o lege care pentru prima dată introduce garanţia de la stat, ceea ce dă mai multă încredere celor care vor să se implice în acest parteneriat public-privat. În altă ordine de idei, sunt firme mari, sunt firme care şi-au arătat interesul şi eu cred că de data aceasta, pornind de la această lege care este o lege bună, pornind de la oportunităţile pe care le avem, pornind de la încrederea în Guvernul României, pentru că trebuie să existe şi încredere în guvern, eu cred că vom face acest lucru şi viitorul ne va dovedi cele spuse de mine”, afirma premierul. 
 
În aprilie, Dăncilă anunţa, într-o şedinţă de Guvern, că au fost făcute progrese în privinţa proiectului autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov.
”Deşi guvernele anterioare au tot promis că vor realiza această autostradă şi au făcut şi refăcut studiile de fezabilitate, noi, în numai câteva luni, am ajuns în faza finală a achiziţiei publice. Recent, conform termenului-limită stabilit, o asociere de firme, cu vastă experienţă în domeniul infrastructurii, a depus oferta detaliată pentru construirea şi operarea în parteneriat public-privat a autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov”,  spunea premierul.

Ulterior, Profit.ro scria că Guvernul urma să înceapă negocierile cu asocierea formată din companiile China Communications Construction Company (CCCC) din China, care a construit cel mai lung pod din lume, şi Makyol Insaat Sanayi Turizm din Turcia, pentru construcţia şi operarea în regim de parteneriat public-privat a autostrăzii Ploieşti – Braşov, proiect estimat la 1,36 miliarde de euro.

 

Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă