Zilele Francofoniei

de Cristian Hagi , 20 martie 2012
francofonie
Ziua Internaţională a Francofoniei, care se serbează anual pe 20 martie, este marcată şi la Constanţa. Alianţa Franceză din localitate organizează pe tot parcursul săptămânii manifestări culturale, alături de parteneri precum Inspectoratul Şcolar Judeţean, Universitatea „Ovidius“, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, liceele „George Călinescu“, „Lucian Blaga“, „Ovidius“, „Traian“ şi Năvodari, precum şi Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză, Asociaţia Elevilor Francofoni, Cinema Cityplex. Ieri, la Colegiul Naţional de Artă Regina Maria a avut loc spectacolul muzical literar „La Francofête“, precedat de expoziţia dedicată celor 10 cuvinte ale Francofoniei, alese în fiecare an de partenerii francofoni. Astăzi este organizat, la sediul Alianţei Franceze, cu începere de la ora 9.00,  concursul internaţional de limbă franceză „La Plume d’Or“, sub patronajul Ministerului Francez al Culturii şi al Comunicării. Tot astăzi va avea loc o reuniune a francofonilor şi francofililor constănţeni la Liceul „Carol“, la ora 17.00. Evenimentele vor continua conform tabelului de activităţi ataşat, cu mese rotunde, expoziţii tematice, minispectacole, concursuri şi o sesiune de comunicări ştiinţifice.

Secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Abdou Diouf, a declarat că limba franceză reprezintă şansa de „a putea experimenta, în mod concret, graţie literaturii, cântecului, artelor spectacolului, tot ceea ce diversitatea exprimărilor culturale are mai stimulant, mai ofertant, mai fecund.“ Acesta a mai adăugat că franceza „este şansa de a forma reţele performante de cadre didactice universitare, de cercetători, de experţi, de profesionişti, de primari, de parlamentari, pentru ca dialogul şi cooperarea în serviciul dezvoltării durabile să nu mai ţină doar de deciziile statelor, ci şi de angajarea militantă a popoarelor, a societăţii civile, a cetăţenilor“, încheind cu o urare optimistă şi sinceră: „Fie ca această Zi Internaţională a Francofoniei să constituie ocazia pentru a sărbători, cu bucurie şi speranţă, şansa, voinţa şi mândria noastră de a vorbi limba franceză“. Franceza este  vorbită de 80 de milioane de oameni ca limbă maternă, 190 de milioane ca limbă secundară şi de încă aproximativ 200 de milioane ca limbă străină. Este o limbă oficială în 29 de ţări.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei este o asociaţie internaţională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente: 53 de state şi guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, două cu statutul de membru asociat şi 13 cu statutul de observator. România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al comunităţii statelor şi guvernelor având în comun limba franceză în 1993. 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design