22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDupă dezvăluirile din România Liberă, viceprimarul Sectorului 2 spune că mai multe...

După dezvăluirile din România Liberă, viceprimarul Sectorului 2 spune că mai multe sute de cetățeni vor schimbarea numelui parcului Tolbuhin

Dan Cristian Popescu, viceprimar al Sectorului 2, a afirmat marți că mai multe sute de cetățeni sunt de acord cu propunerea sa de schimbare a numelui parcului 'Tolbuhin', el opinând că este un "disconfort" pentru locuitori ca acesta să amintească de un general comunist, informează Agerpres.

"Au fost discuții în media cum că acest nume ar trebui schimbat. Am luat și eu poziție (…). E un disconfort pentru locuitorii Sectorului 2 să aibă un parc cu numele unui general comunist. Trebuie spus, pe de altă parte, că nimeni nu are nimic cu poporul rus, cultura rusă, cu Federația Rusă și nu e un demers în niciun fel împotriva acestora (…), e o problemă cu răul pe care comunismul l-a făcut în această țară și în multe alte țări", a declarat viceprimarul cu prilejul unei dezbateri publice privind oportunitatea schimbării numelui parcului 'Tolbuhin', pe care a convocat-o, marți, la sediul Primăriei Sectorului 2.

El a menționat că, în general, parcurile sunt asociate cu nume ale unor personalități din zona culturală.


Din Bd. Pache Protopopescu, aproape de Piața Iancului, se intră în Parcul Tolbuhin. Numele lui Tolbuhin este scris cu litere mari – chiar la intrare – și, ca să nu existe niciun dubiu că denumirea a rămas din vremuri trecute, Primăria Sectorului 2 și-a trecut pe aceeași pancartă numele și sigla nouă.

Dan Cristian Popescu a informat că din iunie, de când a postat pe Facebook propunerea de schimbare a numelui parcului până în prezent, mai multe sute de cetățeni au fost de acord cu aceasta.

"Practic, în afară de opinia Federației Ruse, nu a fost nimeni de acord cu păstrarea (numelui — n.r.)", a declarat viceprimarul.

Potrivit acestuia, printre propunerile de nume pe care le-a primit pentru acest parc se numără: 'Regele Ferdinand I', 'Pache Protopopescu', 'Vladimir Ghika', 'Avram Iancu', 'Măriuca Zaharia', 'Vasile Drăguț', 'Aleksandr Soljenițîn'.

El a spus că va mai strânge opinii încă circa o lună, după care ar vrea să selecteze în jur de cinci nume, după un vot online, ca să ușureze alegerea Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Viceprimarul a menționat că decizia privind denumirile se ia de către CGMB și că e posibil să treacă propunerea sa mai întâi prin Consiliul local al Sectorului 2.


„Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase” – a declarat Maria Zaharova.

Poziția Federației Ambasadei Ruse în România a fost prezentată de reprezentantul acestei instituții, Pavel Alekseenko.

"În iulie, pe pagina personală de internet, Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, a prezentat inițiativa (…) explicând acest lucru prin faptul că mareșalul sovietic cică este ocupantul, invadatorul, iar Armata Roșie a adus comunismul pe pământ românesc. Considerăm astfel de inițiativă ca fiind o încercare de a resuscita fobiile istorice nefondate, prin demonizarea uneia dintre marile puteri învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial și în special de a pune la îndoială rolul decisiv al Armatei Roșii în înfrângerea Germaniei naziste", a declarat Pavel Alekseenko.

El a afirmat că, după lovitura de stat din 23 august 1944, România s-a alăturat coaliției antihitleriste. "Trupele sovietice și române împreună au eliberat România și alte țări de cotropitorii fasciști (…). Contribuția decisivă la eliberarea României a fost adusă de operațiunile ofensive desfășurate cu succes către fronturile al doilea și al treilea ucrainene sub conducerea mareșalilor Radion Malinovski și Fiodor Tolbuhin", a spus Alekseenko.

El a vorbit și de standarde duble, în ideea că la București sunt două monumente ridicate în cinstea piloților militari americani, care au bombardat Capitala pe 4 aprilie 1944.

"E remarcabil că americanii nu sunt considerați aici criminali și ocupanți, precum nimeni nu pune sub semnul întrebării oportunitatea de a eterniza memoria acestora în Capitala română", a declarat Alekseenko.

El a menționat că opinia publică din Federația Rusă speră că în privința acestui parc autoritățile locale nu se vor implica în campanii politice care pot "otrăvi atmosfera" relațiilor ruso-române.

"Considerăm că ar fi corect să lăsăm toate problemele istoriei comune spre dezbaterea comisiei ruso-române de istorici, ședință care se pregătește în prezent", a mai spus Alekseenko.

Denis Hagimă, o participantă la dezbatere, a întrebat ce deranjează de fapt ambasada, dacă locuitorii zonei doresc promovarea valorilor acestora.

"Tot ce e legat de chestiile municipale, totul depinde de bucureșteni, de cetățenii care locuiesc chiar în Sectorul 2 și chiar ei trebuie să decidă. Nu acest lucru ne deranjează, ne deranjează rescrierea istoriei și aceste încercări de a eticheta pe cineva ca fiind ocupanți și așa mai departe", a explicat Alekseenko.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă