14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVestigiile romane de la Galați, salvate cu jumătăți de măsură

Vestigiile romane de la Galați, salvate cu jumătăți de măsură

De aproape două decenii edilii Galațiului vorbesc de dezvoltarea turismului, de crearea unor atracții turistice, dar intră în pană de idei atunci când se pune problema să și facă ceva concret pentru punerea în valoare a unor atracții turistice pe care orașul le are deja, cum ar fi vestigiile romane.

Primăria Galați a anunțat lansarea Proiectului „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși”, în valoare de 18,7 milioane lei, care ar urma să fie realizat în baza unei finanțări obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” (măsura 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea Patrimoniului Cultural).

Proiectul pune în practică intențiile declarate în memorandumul „S.O.S. Salvați Cultura – situl arheologic Tirighina-Barboși”, semnat în octombrie 2009 de reprezentanți ai Direcției pentru Cultură, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Consiliul Municipal și Consiliul Județean. În urmă cu doi ani, prefectul Dorin Otrocol organiza ședințe săptămânale cu șefii instituțiilor de cultură, pentru a se ajunge la elaborarea unui proiect de salvare a „Castrului Roman”. Acum, în sfârșit există proiectul, al cărui obiectiv specific constă în „conservarea și restaurarea parțială a structurii constructive păstrate din fostele fortificații romane, realizarea unui muzeu de sit și a unor reconstituiri de forturi și amenajarea unui punct de informare turistică”. Va fi efectuată și o investigație arheologică și va fi construit și un amfiteatru cu 300 de locuri.

Muzeul din container

S-ar putea spune că este o inițiativă excepțională, mai ales la Galați, unde vestigiile romane nici nu erau marcate în planurile urbanistice, dar sunt și unele soluții discutabile în modul în care vor fi salvate vestigiile romane. Spre exemplu, partea muzeală va fi amenajată în containere, pentru că în sit nu e permisă construirea unor fundații. Containerele vor fi amplasate pe platforma de beton, rămasă ca urmare a demolării ruinelor unor hale industriale construite ilegal acolo în anii ’90. În timp ce vestigiile vor fi expuse în containere, la 100 de metri de zona Castrului începe o zonă cu zeci de hale industriale, reprezentanțe auto. Peisagistic vorbind, containerele cu vestigii vor părea o continuare o zonei industriale.

 

Singura cetate romană

din Moldova

 

La „Castrul Roman” de la Barboși-Tirighina este o fortificație romană construită pe o așezare dacică în secolele 1-2 d.Hr., care a fost părăsită în în secolele 4-5. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Galați, Cristian Căldăraru, „Castrul” de la Galați este singura cetate romană din Moldova: „Eu sper ca prin parteneriatul încheiat între Consiliul Județean și Consiliul Municipal să fie pus în valoare acest important monument istoric, singurul din Moldova istorică, atestat din secolele 2-3 dHr. Este singurul din Moldova. Sunt foarte multe astfel de cetăți romane de-a lungul Dunării sau în zona Valului  lui Traian, dar în zona Moldovei este singurul”, spune Cristian Căldăraru.

 

O placă turnantă între Imperiu și Dacia Romană

 

Arheologul Gabriel Jugănaru, consultant în cadrul proiectului, s-a referit printre altele și la modul în care s-a format așezarea romană, una prosperă din punct de vedere economic. „Traian a trecut Dunărea din nordul Dobrogei, a creat un cap de pod în zona cartierului Dunărea, unde se află o fortificație de pământ foarte bine păstrată și de acolo atacă dava dacică de la Barboși, pe care a cucerit-o. Soldații romani au construit aici un castellum din pământ, care a fost abandonat se pare în timpul lui Hadrian, când a fost construit Castrul, care avea o suprafață de circa 5 hectare. La sud de Castrul Roman se afla așezarea civilă, care din păcate se află sub actualul sat Barboși. Probabil că exista și un mic port la Siret. Cert este că acest ansamblu de locuire civilă și militară, care avea centrul pe promontoriul de la Barboși, era de fapt o placă turnantă între Dobrogea, care era cu mult timp înainte provincie a Imperiului Roman și Dacia Romană. Pe aici se făceau schimburile de mărfuri între Dobrogea și Dacia Romană  și viceversa”, a precizat Gabriel Jugănaru.   .

Pe aici se făceau schimburile de mărfuri între Dobrogea și Dacia Romană  și viceversa.“

 

Gabriel Jugănaru, arheolog

 

VESTIGII

Necropola, „pierdută“ pe piața afacerilor imobiliare

În proiectul de salvare a vestigiilor romane nu e cuprinsă și Necropola Romană, descoperită în 1974 de prof. univ. Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie Galați, cu 93 de morminte de incineraţie (de ritual roman) și înhumaţie (de ritual creștin), ce dovedesc trecerea la creștinism a populaţiei daco-romane care locuia pe teritoriul Galaţiului în urmă cu 1.900 de ani. Din 1985, zona era rezervaţie arheologică, fiind protejată de Legea 422/2001. Prin adresa 965/14.02.2005, Ministerul Culturii chiar obliga Primăria Galaţi, să îngrădească zona și să pună în valoare necropola din punct de vedere muzeal. În 2007, cele 10 ha au fost prada unui tun imobiliar realizat în baza unor expertize false și terenul Primăriei Galați a intrat pe piața afacerilor imobiliare la finalul unui proces la care juriștii primăriei nu s-au prezentat. A fost o anchetă DNA, recent Tribunalul Sibiu a dispus menținerea statutului de rezervație arheologică a celor 10 ha, dar primăria nu a inclus zona în proiectul de salvare a vestigiilor romane, care se putea face și în parteneriat public-privat.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă